RND: «Η Ελλάδα στα όριά της»

0
11
rnd:-«Η-Ελλάδα-στα-όριά-της»

Ο τυφώνας Ντάνιελ αφήνει πίσω του τεράστιες καταστροφές σε υποδομές και ανυπολόγιστες απώλειες καλλιεργειών στη Θεσσαλία. Το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) εξηγεί πως οι κατεστραμμένες σοδειές «θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές. Πολλοί αγρότες, μικροί επιχειρηματίες και βιομηχανίες στην περιοχή ενδέχεται ακόμη να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Λόγω αυτού οι τράπεζες απειλούνται με καθυστερημένες εξοφλήσεις δανείων. Οι ειδικοί του χρηματοπιστωτικού κλάδου εκτιμούν ότι οι πιστωτικοί αυτοί κίνδυνοι ανέρχονται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ταυτοχρόνως, «ο θυμός και η απελπισία αυξάνονται μεταξύ των πληγέντων. Διαμαρτύρονται ότι η παροχή βοήθειας ήταν καθυστερημένη και ανοργάνωτη. […] Πρόκειται για την τρίτη καταστροφή φέτος, μετά το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας τον Φεβρουάριο και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από το κράτος και αυτό το αίσθημα θα μπορούσε να ωφελήσει τους δεξιούς λαϊκιστές».

Πυροσβέστες κουβαλούν μία ηλικιωμένη κυρία μέσα από πλημμυρισμένο δρόμο
Πολλοί άνθρωποι νιώθουν πως το κράτος τους έχει εγκαταλείψειΕικόνα: Louisa Gouliamaki/REUTERS

Το RND επισημαίνει πως «η καταστροφή πλήττει την Ελλάδα σε μια δύσκολη στιγμή. Η χώρα είναι υπερχρεωμένη και εξακολουθεί να είναι οικονομικά αποδυναμωμένη. Από το 2024 οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε., οι οποίοι είχαν ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα τεθούν και πάλι σε ισχύ, γεγονός που θα σημαίνει περισσότερη πειθαρχία στις δαπάνες. Η Ελλάδα υποτίθεται ότι θα πρέπει να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% το επόμενο έτος, προκειμένου να μειώσει το χρέος. Έτσι, δεν είναι ακόμη σαφές από πού θα βρεθούν τα χρήματα για την αποζημίωση των πλημμυροπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών. Η καταστροφή προκαλεί αβεβαιότητα στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Φημολογείται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν ειδικό φόρο στα κέρδη των τραπεζών για τη χρηματοδότηση των αποζημιώσεων αυτών. Το υπουργείο Οικονομικών το διέψευσε κατηγορηματικά, όμως οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν προσωρινά ισχυρές πιέσεις. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: δεν υπάρχει σχεδόν κανένα περιθώριο για τις φοροελαφρύνσεις που σχεδίαζε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης».

Το όραμα για το μέλλον της Ε.Ε. 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η φον ντερ Λάιεν δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα για το πώς οραματίζεται το μέλλον της Ε.Ε.Εικόνα: REUTERS

Στην ετήσια ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης που εκφώνησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χθες, Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πολλοί ανέμεναν πως η Γερμανίδα θα μιλούσε και για το πολιτικό της μέλλον. Ωστόσο, όπως παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «η φον ντερ Λάιεν δεν είπε λέξη για το θέμα που ενδιέφερε αυτή τη στιγμή περισσότερο το ακροατήριό της. […] Εξάλλου, βρίσκεται σε άνετη θέση. Το ιστορικό της είναι εντυπωσιακό, οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες την έχουν ήδη ανακηρύξει ως την προτιμώμενη υποψήφιο και οι περισσότερες άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες πασχίζουν να βρουν κορυφαίους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν το αξίωμα από τη Γερμανίδα. Επομένως, η φον ντερ Λάιεν μπορεί να πάρει τον χρόνο της, προτού βγει από την κρυψώνα της και συμμετάσχει στον κομματικό-πολιτικό ανταγωνισμό».

Από την πλευρά της, η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει πως «όσον αφορά τις ιδέες της για το μέλλον της Ευρώπης, η φον ντερ Λάιεν παρέμεινε ασαφής. Προς τα πού οδεύει εφ’ εξής η κλιματική πολιτική; Τι γίνεται με τη διεύρυνση της Ένωσης; Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση; Η φον ντερ Λάιεν δεν αξιοποίησε το περιθώριο που προσφέρει το πλαίσιο αυτής της ομιλίας για να αναφερθεί στο όραμά της. Το 2019, κατά την πρώτη της ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Στη συνέχεια, ωστόσο, η διαρκής διαχείριση κρίσεων επισκίασε τα πολιτικά της σχέδια».

Η εφημερίδα του Μονάχου αναγνωρίζει πως «η Επιτροπή αυτή έχει επιτύχει εκπληκτικά αποτελέσματα σε συνεργασία με το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο». Αναφορικά όμως με τις περιορισμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λόγω και της εστίασης στην οικονομία, το γερμανικό μέσο εκτιμά πως «είναι η λάθος επιλογή. Εδώ και καιρό η φον ντερ Λάιεν έχει εξηγήσει ελάχιστα και δεν έχει αγωνιστεί αρκετά σκληρά ενάντια στην απαξίωση της κλιματικής πολιτικής».

Τι κρύβεται πίσω από τη συνάντηση Πούτιν-Κιμ;

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε χειραψία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στο Βοστότσνι
Πολλοί ανησυχούν πως μία εξοπλιστική συμφωνία μεταξύ Πούτιν και Κιμ βρίσκεται προ των πυλώνΕικόνα: Mikhail Metzel/Russian President Press Office/dpa/picture alliance

Την ίδια ημέρα που η φον ντερ Λάιεν εκφωνούσε την ομιλία της στο Στρασβούργο, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν συναντήθηκε με τον ανώτατο ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βοστότσνι, μία από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων της Ρωσίας. Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, πολλοί ανησυχούν πως μία εξοπλιστική συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Πιονγιάνγκ βρίσκεται προ των πυλών.

«Το μόνο που μένει είναι η ταπείνωση, συσκευασμένη σε καλοσύνη, σε χειραψία, σε γέλιο», σχολιάζει με καυστικό τρόπο η tageszeitung. «Η Ρωσία, η οποία υποστήριζε όλα αυτά τα χρόνια τις κυρώσεις του Ο.Η.Ε. κατά της Βόρειας Κορέας, που απαγορεύουν στο καθεστώς Κιμ να εξάγει όπλα και να αναπτύσσει πυραύλους, διατίθεται τώρα να συνεργαστεί σε αυτόν ακριβώς τον τομέα. Δείχνει στον Κιμ Γιονγκ Ουν τους πυραύλους της, ελπίζει στην προμήθεια όπλων για να καταστρέψει την Ουκρανία. Η Μόσχα δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να υποδεχθεί έναν από τους χειρότερους δικτάτορες του κόσμου, ενώ ταυτοχρόνως υπονομεύει τις διεθνείς συμφωνίες».

Κατά την εφημερίδα του Βερολίνου, πάντως, «για το πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας θα αποφασίσει η Κίνα: το καθεστώς του Κιμ εξαρτάται πλήρως από το Πεκίνο, ενώ το Κρεμλίνο δεν θέλει να αποξενώσει τον μεγάλο του αδελφό. Για τη Δύση, η συμμαχία που διαμορφώνεται στην Ανατολή, με κοινά στοιχεία όπως η καταπίεση, τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες, είναι επικίνδυνη, […] διότι τα καθεστώτα αυτά, παρά τις διακηρύξεις περί σταθερότητας, βρίθουν αστάθμητων παραγόντων. Η Ρωσία αποδεικνύει κάθε μέρα εκ νέου ότι παίζει με τους δικούς της κανόνες και ότι έχει κατά νου μόνο τα δικά της συμφέροντα. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβει υπόψιν η Δύση στις σχέσεις της με την Κίνα».