11.5 C
Athens
Tuesday, March 21, 2023

ESG Shipping Awards: Tα πρώτα Ναυτιλιακά Βραβεία για Περιβάλλον, Κοινωνική και Εταιρική διακυβέρνηση (pics)

Must read

More articles

Η ελληνική ναυτιλία πρωτοπορεί παγκοσμίως όχι μόνο με βάση τη δύναμη του στόλου της αλλά και σε θέματα ναυτιλιακής πολιτικής, «μπροστάρης» στην προστασία του Περιβάλλοντος, καθώς και στην κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση -ESG.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Τρίτη, στο Μουσείο Γουλανδρή- Φυσικής Ιστορίας, εκδήλωση για την ανακοίνωση της θεσμοθέτησης των πρώτων παγκοσμίως Ναυτιλιακών Βραβείων ESG 2023- ESG Shipping Awards, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Η τελετή βράβευσης των νικητών των ESG Shipping Awards θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής την Τρίτη 30 Μαΐου 2023.

Ο όρος «ESG» με κριτήρια Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance). είναι μια παγκόσμια τάση που γεννήθηκε, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο κόσμος οδεύει αυτή τη στιγμή προς μια καταστροφική άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου.

Για τον λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρείες ενσωματώνουν στον ολιστικό τρόπο λειτουργίας, αλλά και στη φιλοσοφία και την επιχειρησιακή δομή ανάπτυξής τους, πρακτικές ESG. Είναι στην πράξη ένα σύνολο μετρήσιμων μη χρηματοοικονομικών παραμέτρων των εταιρειών, με άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο τόσο στην εσωτερική τους δομή, διάρθρωση και λειτουργία, όσο και στο αποτύπωμα που αφήνουν στην κοινωνία και το περιβάλλον μέσω της δραστηριότητάς τους και του τρόπου υλοποίησής της.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από ολόκληρη την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση την οποία «άνοιξαν» οι βασικές διοργανώτριες του εγχειρήματος, Έλενα Αθουσάκη και Κατερίνα Σταθοπούλου, δύο έμπειρα στελέχη της ναυτιλιακής κοινότητας οι οποίες αναφέρθηκαν στην αποστολή και στο όραμα της πρωτοβουλίας. Είπαν:

«Τα ESG Shipping Awards, είναι ένας νέος θεσμός με όραμα την προώθηση και αναγνώριση πρωτοβουλιών για την ESG και την Αειφορία στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία.

Τα ESG Shipping Awards αναγνωρίζουν τις πιο σημαντικές και επιδραστικές δράσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην οικονομία, το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που βασίζεται στον σκοπό και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη ναυτιλιακή βιομηχανία να υιοθετήσει τη βιωσιμότητα ως μέρος της κουλτούρας και της στρατηγικής της.

Ακολούθησε η ομιλία του Γιάννη Πλακιωτάκη, Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: “Η ελληνική ναυτιλία πρωτοπορεί σε θέματα ESG & βιώσιμης ανάπτυξης. Η επιβράβευση ναυτιλιακών εταιρειών με κριτήρια ESG ενθαρρύνει τη δημιουργία βέλτιστων πρακτικών».

Ο Δρ Γιώργος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τόνισε ότι «τα ναυτιλιακά βραβεία ESG είναι ένα καλό όχημα για να καταδειχθεί το τεράστιο έργο που έχει γίνει για το περιβάλλον και τους ανθρώπους που σχετίζονται με τις θαλάσσιες μεταφορές».

Ενόψει της αυξανόμενης έμφασης στις πρακτικές ESG, ο Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επεσήμανε τη σύνδεση της ESG με τη δημόσια πολιτική και τον τρόπο με τον οποίο τα κριτήρια ESG ενσωματώνονται στις επενδυτικές αποφάσεις.

Τη μεθοδολογία υποβολής υποψηφιοτήτων εξήγησε η Έλενα Αθουσάκη, ενώ ακολούθησε ο Βασίλης Οικονομίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Δικηγορικής Εταιρείας VDI, ο οποίος παρουσίασε τους κανόνες διακυβέρνησης των ESG Shipping Awards.

Ο Jan Fransen, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Green Award και μέλος της κριτικής επιτροπής σχολίασε: «Είμαι πολύ περήφανος που συμμετέχω στην επιτροπή κρίσης, δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά μαζί με τα άλλα μέλη θα καταφέρουμε να επιλέξουμε τους νικητές του ESG».

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Δημήτρη Κουτσόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Deloitte Ελλάδος, του μοναδικού συνεργάτη του Anchor Award:

«Ασχοληθήκαμε από την αρχή με τα ESG Shipping Awards γιατί μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες προς τη βελτίωση της ESG».

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η Delloitte Greece, η Eurobank και το Marshall Islands Registry, ενώ την υποστήριξαν η HELMEPA, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών Μικρών Αποστάσεων, η WISTA Hellas, ο Όμιλος ATHEX, το Propeller Club Port of Piraeus και η Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας.

Υπεύθυνη για τη διαχείριση της εκδήλωσης ήταν η Στελίνα Μαρκουλάκη, Digital Shadows.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Μίνι…ηλεκτροσόκ με αύξηση κατά 118% στη χονδρική σε μια μέρα

Οι προμηθευτές σταματούν τις επιπλέον επιδοτήσεις για 1,2 εκατομμύρια επαγγελματίες

Qatargate: Στη φυλακή παραμένει για ακόμα έναν μήνα η Εύα Καϊλή – Τι είπε ο Παντσέρι για την ευρωβουλευτή

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news