Όποιος κερδίσει το κέντρο, κερδίζει και τις εκλογές – Τα “όπλα” ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

0
135

Ποιος θα κερδίσει τους αναποφάσιστους; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όσο πλησιάζει η ώρα της διπλής εκλογικής αναμέτρησης.

Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open, έχει αγγίξει το 16%, με τα κόμματα να εκτιμούν ότι αυτή δεξαμενή προέρχεται κυρίως από το κέντρο.

Η μάχη του κέντρου θα κρίνει, όπως όλα δείχνουν, τις εκλογές και οι επιτελείς των κομμάτων επιχειρούν να “αλιεύσουν” τις ανάγκες των αναποφάσιστων και τη δυσαρέσκειά τους, αλλά και να τους πείσουν ότι ακόμη και αν δώσουν μία ψήφο “ανοχής”, αυτή θα είναι η καλύτερη λύση.

ΝΔ: Το σλόγκαν “Το είπαμε, το κάναμε” και οι ανάγκες των νέων

Όποιος κερδίσει το κέντρο, κερδίζει και τις εκλογές - Τα

Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων μπορούν να “τραβήξουν” ένα ποσοστό 30% με 40%, κάνοντας ενόψει προεκλογικής περιόδου έναν απολογισμό της 4ετίας που πέρασε, παραδοχή των λαθών και των καθυστερήσεων και υποσχόμενοι -όπως και το 2019- πως για ό,τι δεσμευθούν θα γίνει πραγματικοτητα.

Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, που τρέχουν το πρόγραμμα εκλογικού αγώνα, λένε στο TheToc ότι η απεύθυνση στο κέντρο είναι η αναφορά σε ένα κοινό που θέλει τη χώρα να έρθει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Με καλύτερους μισθούς, καλύτερες υπηρεσίες, σύγχρονα πανεπιστήμια, καλύτερη υγεία και γρήγορους ρυθμούς δικαιοσύνης.

Ετσι, οι 4 άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν θα είναι η υγεία, η δικαιοσύνη, η ασφάλεια και οι κοινωνικές πολιτικές. “Εάν το είπαμε το 2019 και το κάναμε, θα το κάνουμε και τώρα” λεει κομματική πηγή, ακολουθώντας το σκλόγκαν “Το είπαμε, το κάναμε” που αναφερει συνέχεια στις ομιλίες του ο Πρωθυπουργός.

“Και δεν θα διστάσουμε να παραδεχθούμε τα λάθη μας” συνεχίζει, “όπως έγινε με τις φωτιές το 2021, αλλά και με την υπόθεση Ανδρουλάκη”. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές της τετρατίας 2019-2023 ήταν πολιτικές που είχαν στο επίκεντρο τον μεσαίο χώρο, και σε αυτόν θα απευθυνθούν και προεκλογικά.

Οι νέοι είναι επίσης ένας χώρος που η ΝΔ υστερεί και θέλει να ενισχύσει την παρουσία της. Όσα έγιναν με τη φοιτητική στέγη, τη φθηνότερη κινητή τηλεφωνία, τη χαμηλότερη (στο μισό) φορολόγηση αν ένας νέος επιστρέψει από το εξωτερικό, είναι “μόνο η αρχή” λένε επιτελεις του Μεγάρου Μαξίμου, με το εκλογικό σώμα των νέων να μπαίνει σε πρώτο πλάνο προεκλογικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Με “όπλο” τις υποκλοπές και τον πληθωρισμό

ΣΥΡΙΖΑ

Στο κέντρο και τους αναποφάσιστους προσβλέπει όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ, έναν χώρο που κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του “πλήγωσε” κυρίως λόγω της βαριάς φορολογίας. Στην Κουμουνδούρου έχουν μετρήσει τη ζημιά που έκανε η υπόθεση των παρακολουθήσεων σε ένα προοδευτικό κοινό, το οποίο συμπορεύτηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα θέματα της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, ένα κοινό που είναι όμως αρκετά ευαίσθητο σε θέματα κράτους δικαίου.

Αυτόν τον χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα τον κερδίσει, με τον Αλέξη Τσίπρα να κρατάει ψηλά στην ατζέντα την υπόθεση των υποκλοπών, “πυροβολώντας” σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι άλλωστε και το ισχυρό χαρτί της ΝΔ.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμάται μάλιστα ότι οι υποκλοπές μπορούν να αντιστρέψουν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε δημιουργηθεί και γι’ αυτό θα το φέρνουν στην επικαιρότητα με κάθε τρόπο, όπως άλλωστε το έκαναν απο τον Αύγουστο και μετά με αποκορύφωμα την κατάθεση της πρότασης μομφής.

“Στο ζύγι δεν μπορούν να μπουν θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου” διαμηνύουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια ώρα εξαπολύουν βολές για το θέμα της ακρίβειας. Άλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες με πρώτο κριτήριο τον πληθωρισμό που εξανεμίζει τα εισοδήματά τους.