Χαρίτσης: Υπαρξιακό κίνδυνο αντιμετωπίζουν βιομηχανία και μικρομεσαίες

0
213

«Η ελληνική βιομηχανία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν υπαρξιακό κίνδυνο» επισημαίνει σε ανάρτησή του ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

O τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, με ανάρτησή του στο twitter επισημαίνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία.

Τι έγραψε ο κ. Αλέξης Χαρίτσης:

«Η ελληνική βιομηχανία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν υπαρξιακό κίνδυνο. Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το λένε οι σύνδεσμοι βιομηχανίας με σημερινή επιστολή στον ΠΘ. Η κυβέρνηση επιμένει να προσποιείται ότι όλα πάνε καλά, η πολιτική της όμως γονατίζει τον παραγωγικό ιστό».

Σήμα κινδύνου από βιομηχανία για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επικεφαλής των βιομηχανικών οργανώσεων της χώρας, ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΕΒΙΚΕΝ, Ελληνική Παραγωγή, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΒΣΕ, για το ενεργειακό κόστος και τις επιπτώσεις του στη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, και ειδικά της βιομηχανίας. 

Όπως επισημαίνουν, αναγνωρίζεται η συνεχής προσπάθεια της πολιτείας για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις. Προσπάθειες που περιλαμβάνουν (ενδεικτικά) τα χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης, τη συνεχή πίεση στην ΕΕ και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων στην ενεργειακή κρίση, την εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ, την προώθηση πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τις προσπάθειες για ταχεία έγκριση του νέου σχήματος αντιστάθμισης του κόστους έμμεσων εκπομπών, την αναγνώριση της σημασίας εξεύρεσης αποτελεσματικού μηχανισμού αντιστάθμισης του υπέρμετρου ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Όμως, η ένταση της ενεργειακής κρίσης  είναι πλέον τέτοια που δημιουργεί μια πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση στις επιχειρήσεις σε όλη την ΕΕ. ΄Όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη ΕΕ, οι επιχειρήσεις όλης της ελληνικής επικράτειας και όλων των μεγεθών βιώνουν πλέον μια κρίσιμη κατάσταση με αντικειμενικές προκλήσεις στην ομαλή λειτουργία ή την επιβίωση τους.

Το διαχρονικό έλλειμα ανταγωνιστικότητας του κόστους ενέργειας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την τρέχουσα αδυναμία πρόβλεψης του ακόμα και σε βραχυπρόθεσμη βάση, λειτουργούν αντίρροπα στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να διατηρήσουν τη θετική δυναμική που κατάφεραν να αποκτήσουν τα τελευταία χρόνια. Η αντιμετώπιση της υπαρξιακής απειλής που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση στη βιομηχανία, αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα, ώστε να συνεχιστεί η προσφορά της σε νέες θέσεις απασχόλησης, πρόσθετα δημόσια έσοδα, αύξηση των εξαγωγών και στήριξη των τοπικών κοινωνιών ειδικά στην περιφέρεια.