Φιλοδυτική η νέα κυβέρνηση στη Μολδαβία

0
94
Φιλοδυτική-η-νέα-κυβέρνηση-στη-Μολδαβία

Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας ενέκρινε την Πέμπτη τον έμπειρο πολιτικό Ντορίν Ρετσάν ως πρωθυπουργό για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης που δεσμεύεται να αναζωογονήσει την οικονομία και να χαράξει την πορεία προς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη νέα κυβέρνηση ενέκριναν 62 από τους 101 βουλευτές του Κοινοβουλίου, αφού άκουσαν τις προγραμματικές θέσεις που παρουσίασε ο Ρετσάν.

Ο 48χρονος πρωθυπουργός προτάθηκε την Παρασκευή από την πρόεδρο της χώρας Μάγια Σάντου για να αντικαταστήσει τη Ναταλία Γκαβριλίτα η κυβέρνηση της οποίας παραιτήθηκε έπειτα από μια ταραχώδη περίοδο 18 μηνών που σημαδεύτηκε από οικονομική αναταραχή και φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας.

«Θέλουμε να ζήσουμε σε έναν ασφαλή κόσμο όπου οι διεθνείς συνθήκες θα γίνονται σεβαστές, όπου τα προβλήματα μεταξύ των χωρών θα επιλύονται μέσω διαλόγου, όπου θα υπάρχει σεβασμός στα μικρά κράτη», αναφέρει στις προγραμματικές της θέσεις η κυβέρνηση που ο ίδιος πρότεινε και προσθέτει: «Θέλουμε να είμαστε πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Ρετσάν έχει υπηρετήσει σε διάφορες ανώτερες θέσεις στην κυβέρνηση της Μολδαβίας και έχει διατελέσει επίσης γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας. Ήταν υπουργός Εσωτερικών από το 2012 έως το 2015 υπό δύο πρωθυπουργούς και ήταν ο πρώτος πολίτης που κατείχε τη θέση αυτή.

Η κυβέρνησή θα περιλαμβάνει μόνο τέσσερις υπουργούς που δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση, τους υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών, Δικαιοσύνης και Ενέργειας.

Η Μολδαβία, μια πρώην Σοβιετική Δημοκρατία με 2,5 εκατομμύρια κατοίκους που συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρουμανία (μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης), είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ.

Η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου και έχει πληγεί από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία. Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα εκτίναξαν τον πληθωρισμό το 2022 και προκάλεσαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις καθώς η Μολδαβία φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχουν εκτοπισθεί από την Ουκρανία

Η Σάντου έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία και κατηγόρησε τη Δευτέρα τη Μόσχα ότι προσπαθεί να ανατρέψει την πολιτική ηγεσία της χώρας, να σταματήσει την πορεία ένταξής της στην ΕΕ και να τη χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η Ρωσία, στρατεύματα της οποίας βρίσκονται στην αποσχισθείσα από τη Μολδαβία περιοχή της Υπερδνειστερίας, αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες.

Οι εντάσεις κατά καιρούς επιδεινώνονται καθώς συντρίμμια πυραύλων πέφτουν στο έδαφος της Μολδαβίας έπειτα από ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.

Στο τέταρτο αυτού του είδους περιστατικό του πολέμου, η αστυνομία ανέφερε σήμερα ότι βρέθηκαν συντρίμμια πυραύλων στη βόρεια Μολδαβία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αμέσως μετά το τελευταίο κύμα ρωσικών αεροπορικών επιδρομών. Η Μόσχα δεν σχολίασε αμέσως την εν λόγω αναφορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:H Kάρμεν Ηλέκτρα πόζαρε ημίγυμνη και κάλεσε τους θαυμαστές της στο OnlyFans για… περισσότερα«Η Καϊλή είναι μάνα, πρέπει να είναι σπίτι στο παιδί της», η γραμμή του «δικηγόρου του διαβόλου»Κόντρα Ακρίτα με ΚΚΕ για την ομοφοβία και στη μέση ο Μπιμπίλας