Τσαβούσογλου: Πρόταση για επανέναρξη διαλόγου με την Ελλάδα – Διερευνητικές επαφές και ΜΟΕ

0
61
Τσαβούσογλου:-Πρόταση-για-επανέναρξη-διαλόγου-με-την-Ελλάδα-–-Διερευνητικές-επαφές-και-ΜΟΕ

Στην αποκάλυψη πως στη συνάντηση του Βερολίνου στις 16/12, η τουρκική πλευρά κατέθεσε μια πρόταση έξι σημείων, ώστε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για θετική ατζέντα (στα ελληνοτουρκικά), προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς από ελληνικά μέσα ενημέρωσης αν με τον κ. Δένδια, -ο οποίος μετέβη στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ-, συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα για σύσφιξη των σχέσεων των δύο πλευρών, τόνισε ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν κυρίως για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και του ελληνικού λαού και να παρατείνει αν χρειαζόταν την στήριξη της ελληνικής ομάδας.

«Αλλά πριν τον σεισμό, η πρόταση από τον σύμβουλό μας και τους πρέσβεις μας ήταν να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας, τις διερευνητικές συνομιλίες, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στον στρατό στο επίπεδο του ΝΑΤΟ και σε διμερές επίπεδο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «κάναμε τις προτάσεις και περιμένουμε απάντηση από την ελληνική πλευρά».

Αναφορικά με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στις σεισμόπληκτες περιοχές, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν θα πρέπει να περιμένουν να υπάρξει άλλη καταστροφή για να δουλέψουν μαζί.

«Στο παρελθόν στηρίζαμε ο ένας τον άλλο ως γείτονες. Ναι, είχαμε διαφωνίες και ορισμένες φορές και κλιμακώσεις. Όπως, όμως, συζητήσαμε με τον Νίκο Δένδια καθ’ οδόν προς το Χατάι θα πρέπει να αποκλιμακώσουμε και να μην περιμένουμε να προκύψει άλλη καταστροφή για να δουλέψουμε μαζί» είπε και πρόσθεσε: «Όχι μόνο να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας αλλά και να επιλύσουμε ορισμένες διαφορές μας»

«Δεν νομίζω ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα άμεσα. Αλλά πρέπει ο διάλογος κι οι ειλικρινείς δεσμεύσεις να υπάρχουν», συνέχισε.

Σε ερώτηση που του έγινε αναφορικά με το αν περιμένει κάποια βήματα πριν από τις εκλογές, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο από την πλευρά της Ελλάδας όσο υπάρχουν εκλογές. «Για τους Έλληνες πολιτικούς δεν είναι εύκολο, λόγω της πίεσης του λαού. Εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια πίεση από το λαό. Άσχετα από τις εκλογές και από τέτοιες καταστροφές. Έχουμε κοινή γεωγραφία. Θα έπρεπε να συζητάμε πάντα μεταξύ μας», κατέληξε.