17.4 C
Athens
Tuesday, March 28, 2023

Το colpo grosso Τσίπρα με την προσυμφωνημένη(;) απομάκρυνση Πολάκη

Must read

More articles

Δεύτερες-σκέψεις-Τσίπρα-για-Πολάκη-–-Χάνει-ο-ΣΥΡΙΖΑ-την-αντισυστημική-ψήφο-και-την-έδρα-στα-Χανιά

Τα “ρέστα” του φαίνεται να παίζει ο Αλέξης Τσίπρας με την κατά πολλούς προσυμφωνημένη απομάκρυνση του Παύλου Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από ένα ακόμα προκλητικό tweet που δημοσίευσε ο τελευταίος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος πολιτικός επιλέγει την οδό της εντονης πρόκλησης μέσα από τα social media.  Προφανώς και δεν θα είναι και η τελευταία. Γιατί όμως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να αντιδράσει τωρα;  

Ας πάρουμε όμως λίγο τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις  είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης που το κόμμα της αντιπολίτευσης υπολείπεται σημαντικά του κυβερνώντος κόμματος το οποίο δεν χρεώνεται σχεδον καμία φθορά  για τα πεπραγμένα της πρώτης τετραετίας του. 

Η κατάσταση αυτή όπως είναι φυσικό έχει δημιουργήσει μεγάλο εκνευρισμό στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ ο όποιος βλέπει οτι δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει ακόμα και την δυσφορία  που υπάρχει σε ορισμένα κοινωνικά στρώματα για διάφορες αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Είναι γνωστό ότι εδώ και πολύ καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για μία στροφή προς το κέντρο που θα σηματοδοτηθεί από το “κλάδεμα” των ακραίων τάσεων του κόμματος τις οποίες φυσικά αντιπροσωπεύει με… απαράμιλλο τρόπο ο βουλευτής Χανίων. Οι ιδιες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτές οι τάσεις διώχνουν κεντρογενείς ψηφοφόρους από το ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος του νέου ΠΑΣΟΚ. 

Έτσι μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να κόψει … την ακροαριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μπορέσει να γυρίσει το βλέμμα του προς τη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων της λεγόμενης κεντροαριστεράς. 

Ελπίζει ότι θα μπορέσει να μειώσει την διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία γεγονός που θα του επιτρέψει να παγιωθεί τόσο ως ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ οσο και ως ο μεθεπόμενος πρωθυπουργός. 

Ταυτόχρονα στην άλλη πλευρά του ποταμιού και στο χώρο της άκρας αριστεράς τα κόμματα που υπάρχουν εκεί δηλαδή το Μέρα25, η κ,Κωνσταντοπούλου και… λοιποί συγγενείς βλέπουν τις δυνάμεις τους να πέφτουν συνεχώς κάτω από το όριο είσοδου στη Βουλή και θα χρειάζονταν ένα δώρο εξ ουρανού ώστε να μπορέσουν τελικά ενωμένοι σε ένα συνασπισμό να περάσουν την πόρτα του κοινοβουλίου.  Ήδη οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά  την ρήξη με τον κ.Πολάκη τα κινητά έχουν πάρει φωτιά… 

Έτσι καθώς θεωρείται απίθανο ο επικά ογκώδης εγωισμός του αψυ κρητικού να δεχτεί να μείνει τέσσερα χρόνια εκτός κοινοβουλίου θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη η προσχώρηση του σε ένα ενιαίο σχήμα αυτών των αριστερών κομμάτων. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο νέο σχήμα με συμμετοχή του κ.Πολάκη  μπαίνει στη Βουλή καθώς ξεπερνά άνετα το όριο του 3%. 

Συνεπώς το τελικό σχέδιο στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα είναι να μπορέσει να κερδίσει μία με δύο μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ από την απομάκρυνση Πολάκη δείχνοντας ένα πιο κεντρογενές προσωπείο ενώ οι οποίες απώλειες θα έχει από τα άκρα αριστερά θα κατευθυνθούν προς τη δεξαμενή του νεου σχηματισμού ο οποίος εάν εισελθει στη Βουλή θα μπορεί να προσμετράται στην γενικότερη δύναμη της αριστεράς… Ταυτόχρονα με τα παραπάνω ανοίγει και ο δρόμος για πιθανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ εάν τα εκλογικά ποσοστά το επιτρέψουν… 

Με άλλα λόγια η τελευταία ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα είναι η εξίσωση: Τι κερδίζω από το κέντρο γιατί έδιωξα Πολάκη μείον τι χάνω απο αριστερά γιατι έδιωξα Πολάκη να έχει ένα ενα όσο το δυνατόν πιο θετικό αποτέλεσμα. 

Τέλος είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ εάν όλος αυτός ο χειρισμός έχει γίνει με υπόγεια συμφωνία των δύο αντρών ή ο κύριος Τσίπρας… βάρεσε το νταούλι μόνος του.

Συνεπώς τελικά η απομάκρυνση Πολάκη είναι μία ευφυής πολιτική κίνηση ή το τελευταίο απονενοημένο άλμα στο κενό  πριν από μία μεγάλη ήττα; Κυριακή κοντή γιορτή… 

Ι.Α.Φ

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news