24.6 C
Athens
Monday, May 29, 2023

Τα ποιοτικά στοιχεία είναι το Βατερλό του ΣΥΡΙΖΑ

Must read

More articles

Οι αριθμοί και η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ασφαλώς έχουν την αξία τους. Αλλά έχουν και την εξήγησή τους. Η οποία προκύπτει από τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων. Μάλιστα, οι σοβαροί εκλογολόγοι δίνουν μεγαλύτερη σημασία τώρα στα ποιοτικά στοιχεία παρά στα ποσοτικά, καθώς μιας και οι εκλογές δεν έχουν προκηρυχθεί επισήμως, μέσω αυτών προσπαθούν να ανιχνεύσουν πού «θα κάτσει η μπίλια» των ποσοστών. Κι εκεί, στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, βρίσκεται και το Βατερλό του Α. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων που άρχισε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων (ALKO, GPO), μέσω των ποιοτικών στοιχείων που έχουν ερευνήσει, εξηγούν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει καταδικασμένος, με αποτέλεσμα να επιδιώκει μετά μανίας τη μετατροπή του προεκλογικού στίβου σε κανονική αρένα. Υστερεί δραματικά στην καταλληλότητα και στην επάρκεια αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων που απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας: Την οικονομία, την ακρίβεια, τα εθνικά θέματα, την εγκληματικότητα, την Παιδεία και την ανεργία.

Ταυτοχρόνως, ο Κ. Μητσοτάκης υπερτερεί καταφανέστατα του Α. Τσίπρα σε όλα τα θέματα (έως και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαία του). Ενώ το διαφαινόμενο αδιέξοδο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας έχει ως αποτέλεσμα όσοι προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση να εκτιναχτούν από το 37% στο 41%. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το 41% πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έναντι μόλις του 23% που πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα. Την ίδια στιγμή, η κοινωνία εκτός από την προσπάθεια που της αναγνωρίζεται ότι κάνει για το ηλεκτρικό ρεύμα και την ακρίβεια, αντιλαμβάνεται ότι η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση οφείλονται στη διεθνή κρίση και δεν είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη», όπως αφελώς και λαϊκιστικά λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στα έως τώρα λίγο-πολύ γνωστά στοιχεία, έχουν προστεθεί τρία νέα στοιχεία: 1. Αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022 2. Σχηματίστηκε ένα συμπαγές 33% το οποίο πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη δικαιούται και δεύτερη ευκαιρία. Αυτό το 33%, όπως το αναλύουν οι εκλογολόγοι, είναι το «πάτωμα» για τη Ν.Δ. Είναι ένα σημαντικό «μαξιλαράκι» για το κυβερνών κόμμα, το οποίο λογικά -δεδομένου ότι υπάρχει ένα ποσοστό αναποφάσιστων κοντά ή πάνω από το 10%- θα κινηθεί πάνω απ’ αυτό το ποσοστό. Κάθε μονάδα πάνω από το 33%, που μπορεί να κερδίζει η Ν.Δ., την φέρνει όλο και πιο κοντά στην αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. 3. Δεν υπάρχει κίνημα αγανακτισμένων, ούτε κλίμα γενικευμένης διαμαρτυρίας.

Σημαντικό είναι επίσης, πως η μέχρι τώρα προσπάθεια του πολιτικά φτωχού ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει την προεκλογική περίοδο σε μονοθεματική αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις και τη διαφθορά, αποτυγχάνει παταγωδώς.

ΑΙΧΜΗ

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ NETFLIX

Η κηδεία του τέως βασιλιά τέλειωσε μετά από ένα πενθήμερο «ελληνικό The Crown», που μονοπώλησε πρώτα το ενδιαφέρον των καναλιών και μετά του τηλεθεατών. Επί πέντε ημέρες επιχειρήθηκε να ξαναγραφτεί στο γόνατο η ιστορία, επιχειρήθηκαν να παιχτούν πολιτικά παιχνίδια και ξεθάφτηκαν σημαντικές και ασήμαντες στιγμές από τη ζωή του Κωνσταντίνου και της οικογένειάς του. Ανούσιες και γαργαλιστικές λεπτομέρειες, που επιβεβαίωσαν ότι ζούμε στην εποχή του Netflix. Κι όλα αυτά σε υπερβολικό βαθμό. Και μάλιστα για ένα θέμα ιστορικά, πολιτικά και πολιτειακά τελειωμένο εδώ και 49 χρόνια. Στο ίδιο διάστημα εξελισσόταν η πρωτοφανής επίθεση στον ΑΓΕΕΘΑ που έθιγε την εθνική ασφάλεια της χώρας. «Βγήκε» η βροντώδης μαρτυρία της γραμματέως του Χρ. Καλογρίτσα, ότι από το γραφείο του έφευγαν τσάντες με επταψήφια ποσά για το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ). Κι ενώ στο δικαστήριο που συνεχίζεται η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι περίσσευαν οι συγκλονιστικές καταθέσεις. Φέρνοντας στο επιφάνεια απόγνωση, δάκρυα, λυγμούς και πόνο, που έως τώρα ήταν «ιδιωτικά δράματα». Απερίγραπτο πόνο για τους νεκρούς, αλλά και για τους επιζήσαντες. Εγκαυματίες, ορφανούς, χήρες και χήρους. Η «βασιλειάδα» εκτός από υπερβολική και ανούσια, αποδείχθηκε και ένα λάθος της «ενημέρωσης». Η οποία για ακόμη μια φορά έκανε το πρωτεύον δευτερεύον και το σημαντικό ασήμαντο.

Μήνυση με την απειλή διαγραφής; -1

Στην αρχή δεν πίστευα στα αφτιά μου. Ομως οι λεπτομέρειες που τέθηκαν υπ’ όψιν μου, οδήγησαν σε δεύτερες σκέψεις. Εγραφα χθες για τις «παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις» που γίνονταν στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη μαρτυρία-βόμβα της Ε. Διαμαντή στο Ειδικό Δικαστήριο, για τις «τσάντες» που έφευγαν από το γραφείο του Χρ. Καλογρίτσα για τον ΣΥΡΙΖΑ ή για τη δημιουργία ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως έμαθα, ο Χρ. Σπίρτζης φέρεται να προσπάθησε να εξευμενίσει τον Χρ. Καλογρίτσα και να υπάρξει κάποια «ανασκευαστική» δήλωση της γραμματέως του. Αλλά ο «Καπετάνιος» ήταν κάθετος. Επιβεβαιώνοντας αυτό που είχαν δηλώσει οι συνήγοροί του: Ας κάνει μήνυση ο Ν. Παππάς, για να ακουστούν αυτά που δεν έχουν ακουστεί. Το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποτυχημένη μεσολαβητική προσπάθεια του κ. Σπίρτζη ήταν ξεκάθαρο…

Μήνυση με την απειλή διαγραφής; -2

…Η μόνη -αναγκαστική- λύση πλέον, ήταν ο Ν. Παππάς να κάνει τη μήνυση, που είχε προαναγγείλει, αλλά δεν είχε υποβάλει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Παππάς φέρεται να μην ήθελε να κάνει τη μήνυση, ξέροντας ίσως, ποια άλλα στοιχεία έχει στη διάθεσή του ο «Καπετάνιος», ο οποίος μάλιστα δείχνει αποφασισμένος να τα χρησιμοποιήσει. Ο,τι ήξερε ο Ν. Παππάς, προφανώς το ήξεραν και οι «παραπάνω». Αλλά οι «παραπάνω» -που σιωπούν εκκωφαντικά, παρά τις επανειλημμένες προκλήσεις της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ- δεν ήθελαν να σηκώσουν το βάρος της ενδεχόμενης χρηματοδότησής τους, με το «μαύρο χρήμα» ενός επιχειρηματία. Και τότε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνέβη το απίθανο: Ο Ν. Παππάς φέρεται να απειλήθηκε με διαγραφή, αν δεν υπέβαλε μήνυση -όχι κατά του Χρ. Καλογρίτσα που λέει τα ίδια από το 2016- αλλά κατά της γραμματέως του. Κι έτσι ο Ν. Παππάς ανακοίνωσε χθες ότι υπέβαλε μήνυση κατά της Ε. Διαμαντή…

Αλλά, το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον…

…Αμεση ήταν η απάντηση του Χρ. Καλογρίτσα μέσω των συνηγόρων του, στη μήνυση του κ. Παππά… «εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.», όπως διέρρευσαν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης! «Εφόσον ο κ. Παππάς, όπως ο ίδιος δήλωσε, κατέθεσε μήνυση κατά της κυρίας Διαμαντή, είμαι αναγκασμένος να υπενθυμίσω μια χαρακτηριστική φράση από την κατάθεσή της: “Κακώς ο κ. Παππάς κατηγορείται μόνο για πλημμέλημα. Θα έπρεπε να κατηγορηθεί και για κακούργημα”. Τόσο επ’ αυτού όσο και επί άλλων θεμάτων η συνέχεια θα δοθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, αποκλειστικά με δική του ή δική τους ευθύνη». Οπερ μεθερμηνευόμενον, σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο, όπως έγραψα χθες, θα δουν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία, που, όπως φαίνεται, κρατούσε ως εφεδρεία ο «Καπετάνιος»…

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news