Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάταξητου σταθμάρχη της Λάρισας

0
63

Σύγκρουση τρένων με 57 νεκρούς στη Λάρισα: Ανακοινώσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάταξη του σταθμάρχη της Λάρισας

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάταξη του 59χρονου σταθμάρχη της Λάρισας, ο οποίος προφυλακίστηκε μετά την απολογία του για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου έχασαν τη ζωή τους 57 συνάνθρωποί μας.

«Αυτό ακριβώς περιμέναμε. Η χθεσινοβραδινή απάντηση της κυβέρνησης, μέσω του υπουργού Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, αποτελεί την πιο επίσημη ομολογία κυβερνητικής ενοχής, καθώς και την πιο έγκυρη επιβεβαίωση της διαπίστωσης που καταλήξαμε ότι “τελικά, το πελατειακό-επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτό που δυστυχώς βρίσκεται πίσω από την τραγωδία στα Τέμπη”», δήλωσε σήμερα ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης, για την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

«Εξηγούμαστε. Τι προκύπτει από την αντιπαραβολή της χθεσινοβραδινής κυβερνητικής απάντησης, με το ΦΕΚ της μετάταξης του μοιραίου Σταθμάρχη στον ΟΣΕ της Λάρισας; Προκύπτει η πλήρη γνώση και συνέργεια της κυβέρνησης, στην προσπάθεια συγκάλυψης της παράνομης μετάταξης του μοιραίου Σταθμάρχη», αναφέρει και συνεχίζει: «Πως; Με την ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ εξαίρεση του ορίου ηλικίας, μέσα από την Υπουργική Απόφαση Καραμανλή, στις 30 Μαΐου 2022, (ΦΕΚ 2623). Τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση δηλαδή, που αναφέρει και επικαλείται στην απάντησή του ο κ. Βορίδης».

«Γιατί ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ;», διερωτάται ο Γ. Ραγκούσης για να εξηγήσει: «Διότι σύμφωνα με το ΦΕΚ της μετάταξης, άρα πριν από την Υπουργική Απόφαση Καραμανλή, στις 30 Μαΐου, είχαν ήδη συντελεστεί τα εξής:

1. Στις 7 Απριλίου 2022, ο ΟΣΕ είχε ήδη θέσει το όριο ηλικίας των 48 ετών ως προϋπόθεση για μετάταξη σε θέση Σταθμάρχη.

2. Στις 13 Απριλίου 2022, ο Σταθμάρχης είχε ήδη υποβάλλει αίτηση, η οποία θα έπρεπε αμέσως να είχε απορριφθεί λόγω υπέρβασης στο όριο ηλικίας.

3. Στις 17 Μαΐου 2022, με το έγγραφο προς την υπηρεσία του, καθώς και με το από 25 Μαΐου 2022 απαντητικό έγγραφο της υπηρεσίας του που ενέκρινε τη μετάταξη, είχε ήδη ολοκληρωθεί παράνομα η προαπαιτούμενη διαδικασία».

«Συνεπώς, μετά την απάντηση της κυβέρνησης μέσω του Υπουργού Εσωτερικών δεν απέμειναν ερωτήματα σε κανέναν πολίτη. Τα στοιχεία, τα επίσημα έγγραφα, οι αδιαμφισβήτητες ημερομηνίες, η αλληλουχία των γεγονότων, καταδικάζουν απόλυτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη», τονίζει και καταλήγει: «Δυστυχώς, εάν είχε τηρηθεί η νομιμότητα, ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν θα είχε μπορέσει να καταλάβει τη συγκεκριμένη θέση του Σταθμάρχη Λάρισας και δεν θα βρισκόταν να ασκεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα τη μοιραία βραδιά της 28ης Φεβρουαρίου».

Η απάντηση του ΥΠΕΣ στον Γιάννη Ραγκούση

Ο σταθμάρχης της Λάρισας «ήταν μετατασσόμενος και δεν είχε περιορισμό ορίου ηλικίας», καθώς τα όρια δεν αφορούν τους μετατασσόμενους υπαλλήλους σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση: ΦΕΚ 2623/Β/2022 για τον Εσωτερικό Κανονισμό του ΟΣΕ, απαντά το Υπουργείo Εσωτερικών στα περί «εξόφθαλμα παράνομης» μετάταξης του εν λόγω σταθμάρχη, από τον τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο απαντώντας στην ανακοίνωση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, περί «εξόφθαλμα παράνομης μετάταξης του σταθμάρχη», διευκρινίζει ότι «οι υποψήφιοι για διορισμό στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος διέπονται από τη σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3326/Β/2022) όπου καθορίζονται τα ειδικά όρια ηλικίας διορισμού προσωπικού. Ο εν λόγω υπάλληλος ήταν μετατασσόμενος και δεν είχε περιορισμό ορίου ηλικίας.

» Τα όρια ηλικίας δεν καταλαμβάνουν τους υπό μετάταξη υπαλλήλους σύμφωνα με το άρθρο 33 της Υπουργικής Απόφασης με ΦΕΚ 2623/Β/2022 που αφορά στον Εσωτερικό Κανονισμό του ΟΣΕ. Τα λεγόμενα επιθυμητά προσόντα δεν αποτελούν νομικές προϋποθέσεις παρά μόνο επιθυμητές κατευθύνσεις που αναζητά ο Οργανισμός, τα οποία όμως προφανώς δεν τον κωλύουν από το να κάνει επιλογές, καθώς δεν αποτελούν τυπικές προϋποθέσεις είτε για πρόσληψη είτε για μετάταξη και οι οποίες ορίζονται μόνο από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

» Επιπλέον, ενημερώνουμε ότι ο ΟΣΕ προκήρυξε συνολικά στον A΄ Κύκλο Κινητικότητας του 2022, 114 θέσεις. Από αυτές τις 114 θέσεις, καλύφθηκαν μόλις 8 θέσεις συνολικά. Από τις 114 θέσεις οι 18 αφορούσαν Σταθμάρχες, εκ των οποίων καλύφθηκαν οι δυο μόλις θέσεις». 

Κλείνοντας την ανακοίνωση του το ΥΠΕΣ χαρακτηρίζει θλιβερό το γεγονός «σε ζητήματα τόσο ευαίσθητα και με τέτοιο έντονο συναισθηματικό και ηθικό φορτίο, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει τη στοιχειώδη πρόνοια τουλάχιστον να διαβάσει με επιμέλεια τη νομοθεσία, προτού κατακεραυνώσει την Κυβέρνηση για τις δήθεν παράνομες ενέργειές της».

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για την τραγωδία στα Τέμπη