24.6 C
Athens
Monday, May 29, 2023

Σχολείο στη Φλόριντα περιόρισε την πρόσβαση στα ποιήματα που διαβάστηκαν στην ορκωμοσία του Μπάιντεν

Must read

More articles

Με το σκεπτικό ότι δεν είναι κατάλληλο για τις μικρότερες ηλικίες, σχολείο στο Μαϊάμι της Φλόριντας περιόρισε την πρόσβαση των μαθητών του στο ποίημα της Αφροαμερικανής Αμάντα Γκόρμαν, το οποίο διαβάστηκε κατά την ορκωμοσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν το 2021.

Αυτό ανακοίνωσε οργάνωση που αντιτίθεται με τις απαγορεύσεις των βιβλίων στις ΗΠΑ.

Μια μητέρα μαθητών, η Ντέιλι Σαλίνας, είχε ζητήσει στα τέλη Μαρτίου να αποσυρθούν πέντε βιβλία από τη βιβλιοθήκη του σχολείου Μπομπ Γκρέιαμ, με το επιχείρημα ότι έκαναν «πολιτική κατήχηση» στα παιδιά, αποκαλύπτουν τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της οργάνωσης Florida Freedom to Read Project.

Μεταξύ των βιβλίων αυτών ήταν και το ποίημα «Ο λόφος που ανεβαίνουμε», το οποίο είχε απαγγείλει η Γκόρμαν στην ορκωμοσία του Μπάιντεν. Η ποιήτρια, 22 ετών τότε, είχε προκαλέσει αίσθηση και πολλά έργα της βρέθηκαν στις λίστες των ευπώλητων εκείνη την εποχή.

«Ο λόφος που ανεβαίνουμε» είχε ως στόχο να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας και ενότητας σε μια διχασμένη χώρα. Γράφτηκε μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Το βιβλίο μετακινήθηκε στο τμήμα της βιβλιοθήκης που απευθύνεται σε μαθητές άνω των 11 ετών.

Η απόφαση επαναφέρει στην επικαιρότητα τη συζήτηση για την απαγόρευση βιβλίων, ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο στις ΗΠΑ.

Με φόντο τον «πολιτιστικό πόλεμο» μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, ορισμένες συντηρητικές Πολιτείες επιχειρούν να αστυνομεύσουν τη λογοτεχνία, αποκλείοντας από τις σχολικές βιβλιοθήκες έργα που πιστεύουν ότι προωθούν την ομοφυλοφιλία, τις προοδευτικές απόψεις ή που τα θεωρούν απλώς πολύ σοκαριστικά. Στο στόχαστρο των σχολικών περιφερειών βρέθηκαν ακόμη και κλασικά έργα, όπως τα μυθιστορήματα της Τόνι Μόρισον ή το βραβευμένο «Μάους» του Αρτ Σπίγκελμαν.

Η Αμάντα Γκόρμαν, η τελευταία μέχρι στιγμής στον κατάλογο των «απαγορευμένων», δήλωσε κατάπληκτη, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό «παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου».

Πάντως στη γραπτή απόφασή του, το σχολικό συμβούλιο του σχολείου του Μαϊάμι παραδέχτηκε την παιδαγωγική αξία του ποιήματος, σχολιάζοντας ότι η Γκόρμαν είναι «η νεότερη ποιήτρια στην ιστορία των ΗΠΑ, έργο της οποίας διαβάστηκε σε τελετή ορκωμοσίας προέδρου».

Ειδήσεις σήμερα:

Ο β’ γύρος των εκλογών θα γίνει με τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους – Τι ισχύει για τις ψήφους αποδήμωνΤι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη – Το παρασκήνιο από το Προεδρικό ΜέγαροΠοιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς που αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός—————-

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news