24.6 C
Athens
Monday, May 29, 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Στη συσπείρωση «επενδύει» η Κουμουνδούρου

Must read

More articles

ΣΥΡΙΖΑ: Στη συσπείρωση «επενδύει» η Κουμουνδούρου

Με βάση τις μετρήσεις, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν αποτυπώνει στην κοινωνία μια δυναμική εξουσίας.

Metron Analysis, Alco και Opinion συνέθεσαν τη δημοσκοπική «φωτογραφία» της εβδομάδας που πέρασε, με την Κουμουνδούρου να δείχνει πως δυσκολεύεται να πλησιάσει την κορυφή. Στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διστακτικοί ως προς τα αποτελέσματα πολλών ερευνών γνώμης. «Δεν υπάρχουν οι διαφορές που καταγράφονται», επαναλαμβάνουν συνεχώς βουλευτές και στελέχη στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Είναι γεγονός όμως πως με βάση τις μετρήσεις το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν αποτυπώνει στην κοινωνία μια δυναμική εξουσίας με τον χρόνο πλέον να μετράει αντίστροφα. Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να κρατάει απόσταση ασφαλείας γύρω στις 7-8 μονάδες, με αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σημειώνουν πως η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης και ότι τα ποσοστά θα είναι καλύτερα στην τελική στροφή πριν από τις εκλογές.

Υπάρχουν άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, αρκετά στοιχεία στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως η εικόνα της «άτρωτης κυβέρνησης» δεν θα μπορεί να κρατάει για πάντα με δεδομένο πως ο βαρύς χειμώνας τώρα ξεκινάει, αλλά και τα ζητήματα της διαφάνειας και της δημοκρατίας θα «σκάσουν στα χέρια» του πρωθυπουργού. Στην έρευνα της Metron Analysis, που προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Mega, οι τέσσερις χαμηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης μετρώνται πέρα από την παιδεία και την εγκληματικότητα στον πληθωρισμό και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Τα δύο ζητήματα δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα του. Στην Alco οι απαντήσεις δείχνουν πως ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος από το καλάθι του νοικοκυριού. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό δείχνει απολύτως ικανοποιημένο και ο σκεπτικισμός κυριαρχεί. Η ίδια εταιρεία μάλιστα, που δημοσιοποίησε την έρευνά της για λογαριασμό του Alpha, αναφέρει πως το 46% των ερωτηθέντων προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας για μεγαλύτερη σταθερότητα και το 41% αυτοδύναμη. Είναι η σύγκρουση των στρατηγικών των δύο μεγάλων κομμάτων, σημειώνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνουν ευχαριστημένοι που το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα δείχνει να κυριαρχεί.

Ως γενικό συμπέρασμα στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως η οικονομική πίεση ανασύρει στις μνήμες του κόσμου τις κακές διοικήσεις των δύο κομμάτων εξουσίας που μετά τη μεταπολίτευση οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και στα μνημόνια. Και στη μέτρηση της Opinion για λογαριασμό του ιστότοπου «TheToc» αποτυπώθηκε πως τo πρόβλημα που απασχολεί τους ερωτηθέντες και θεωρούν ότι είναι το πιο σημαντικό είναι η ακρίβεια κατά 64,5%.

Αμφίρροπη μάχη

Το επιμύθιο για την Κουμουνδούρου –παρά την παγιωμένη εικόνα μεγάλης υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας στην παράσταση νίκης– είναι πως ο κόσμος τελικά θα προσέλθει στις κάλπες με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία, αλλά και ποιο κόμμα μπορεί να δώσει τη λύση στα ζητήματα της διαφθοράς. Και επειδή σχεδόν το 25% αποφασίζει τι θα ψηφίσει με την προκήρυξη των εκλογών και το 10% τη στιγμή που θα βρεθεί μπροστά στα παραβάν, στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και η μάχη αμφίρροπη.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news