Της Νίκης Ζορμπά
Ο καθημερινός “πρωινός καφές” του Αλέξη Τσίπρα με τους στενούς του συνεργάτες χθες, είχε ευρεία ατζέντα από όπου δεν έλειπε και η πρόταση της Κυβέρνησης για το “φρένο” στην κάθοδο Κασιδιάρη στις εκλογές που προτείνει το Μαξίμου, με “σκαρίφημα” νομοθετήματος που δόθηκε κατά πληροφορίες, από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη στον διευθυντή του Αλέξη Τσίπρα και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.
Ενστάσεις
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης Τσίπρα- συνεργατών, κομματικές πηγές ενημέρωναν για την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλει δική του πρόταση νόμου με σκοπό τον αποκλεισμό Κασιδιάρη και λοιπών ναζιστικών μορφωμάτων από τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές, η οποία ωστόσο να διασφαλίζει ότι δεν θα εγείρει θέματα αντισυνταγματικότητας και πως θα είναι αρκούντως φωτογραφική ώστε να μην “ανοίγει κερκόπορτα” για εφαρμογή της και σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς.
Με λόγια απλά, η Κουμουνδούρου δηλώνει πως με τη δική της πρόταση , θα αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποκτήσει συνταγματική εφαρμογή η “θεωρία των δυο άκρων”.
Με μοχλό την πρώτη παρατήρηση ( περί αντισυνταγματικότητας) ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε λίγο ούτε πολύ , επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες για συσπείρωση γύρω από τη δική του πρόταση, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΚΚΕ, το οποίο αντέδρασε ήδη στις “διαρροές” για το τι προβλέπει η κυβερνητική τροπολογία.
Κομματικά στελέχη πάντως, σχολιάζοντας την κυβερνητική τροπολογία για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη, ανέφεραν ότι:
1. Είναι ανεπίτρεπτα ευρεία και επιτρέπει μεγάλα περιθώρια διακριτικής ευχέρειας στο δικαστικό όργανο που θα κρίνει ότι κάποιο κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ειδικά, η λέξη “ιδίως” που έχει η τροπολογία σημαίνει ότι, εκτός από τις ποινικές καταδίκες για τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια που δεν κατονομάζονται (ποια άραγε;).
2. Η αόριστη και φαινομενικά ουδέτερη διατύπωση της διάταξης υποδηλώνει ότι δεν στρέφεται αποκλειστικά κατά καταδικασμένων νεοναζί και αφήνει έδαφος σε επικίνδυνες και ανιστόρητες παρερμηνείες με την επίκληση της θεωρίας των δύο άκρων.
3. Δεν προβλέπει τίποτα και ως προς τα αποδεικτικά μέσα με τα οποία ο Άρειος Πάγος θα κρίνει ότι ένα κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δίνει δηλαδή την εντύπωση πως έχει καταρτιστεί μάλλον για τη δημιουργία εντυπώσεων παρά για την πραγματική εφαρμογή της.
ΠΑΣΟΚ: Προβλήματα Συνταγματικότητας
Περισσότερο φειδωλή σε διαρροές είναι η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία σε κάθε περίπτωση διαμηνύει ότι θα καταθέσει τις παρατηρήσεις της επί της κυβερνητικής πλειοψηφίας “αρμοδίως”.
Συνομολογούν ωστόσο ότι η κυβερνητική πρόταση έχει ζητήματα συνταγματικότητας εξ ου και πηγές της, διαμηνύουν πως : “Το κόμμα Κασιδιάρη είναι ένα κομματικό κέλυφος μιας εγκληματικής οργάνωσης και αμαυρώνει το Κοινοβούλιο και την πολιτική ζωή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μπει στη Βουλή. Η όποια ρύθμιση όμως, απαιτεί τεχνική επάρκεια, αρτιότητα και λεπτούς χειρισμούς ώστε η διάταξη που θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα”.
*Διαβάστε ακόμα
-“Όχι” Βαρουφάκη σε κυβερνητική ρύθμιση για μπλόκο σε Κασιδιάρη