12.2 C
Athens
Friday, March 31, 2023

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Δύο ξένοι στον ίδιο χώρο

Must read

More articles

Το αφήγημα της Κουμουνδούρου για εκβιαζόμενο Ανδρουλάκη σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από την Χαριλάου Τρικούπη

Ρωγμές παρουσίασε η «Προοδευτική Διακυβέρνηση» πριν ακόμη συσταθεί, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στα χαρακώματα, ενώ την ίδια ώρα ο τρίτος εταίρος, το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επιστροφή στο παρελθόν και στο ανέξοδο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ έχουν όλους όσοι πίεζαν τις δύο ηγεσίες να υπάρχει ένα κωδικός επικοινωνίας να τραβούν τα μαλλιά τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να το γυρίσει στο σκληρό ροκ, όχι μόνο έναντι της κυβέρνησης χρησιμοποιώντας ένα διχαστικό δίλλημα «Μητσοτάκης ή δημοκρατία», αλλά και να πιέσει στο μη περαιτέρω το ΠΑΣΟΚ με το να χαρακτηρίσει εκβιαζόμενο τον Ανδρουλάκη από την κυβέρνηση.

Δικαίως το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τα όσα είπε ο ΣΥΡΙΖΑ (μέσω της Πόπης Τσαπανίδου) ως γκεμπελική μέθοδο και πλέον και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να φάνε τα μουστάκια τους. Οι τόνοι μεταξύ των στελεχών των δύο κομμάτων έχουν ανέβει και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι στην Κουμουνδούρου, θέλησαν να προλάβουν τυχόν λοξοκοίταγμα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής προς τα δεξιά…

Σε κάθε περίπτωση, στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι δεν υποστηρίζουν τίποτα διαφορετικό από αυτό που έλεγε εξ αρχής μόνος του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπονοώντας ότι η όλη παρακολούθησή του έγινε με στόχο να τεθεί σε ομηρία, τόσο ο ίδιος, όσο και ολόκληρο το κόμμα του. Μάλιστα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, ισχυρίστηκε ότι και ο Παύλος Γερουλάνος είχε πει το ίδιο. Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική και για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ παραποιεί τα πάντα. Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και ο Παύλος Γερουλάνος μίλησαν για απόπειρα ομηρίας, ενώ και η κ. Τσαπανίδου και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισήμως θεωρούν με τις δηλώσεις τους ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κάνει κάτι επιλήψιμο και ως εκ τούτου είναι εκβιαζόμενος από την κυβέρνηση. Δηλαδή επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχοποιεί τον Ανδρουλάκη.

«Δεν υπάρχει εκβιασμός, δεν υπάρχει εκβιαζόμενος και δεν υπάρχει περιθώριο εκβιασμού», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας σε ουκ ολίγες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Υποστήριξε δε, ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου «οικοδόμησε» πάνω σε όσα είχε πει νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του. «Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν γλώσσα λανθάνουσα αυτή που χρησιμοποίησε η κ. Τσαπανίδου. Αν η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κάποιος κρατάει μία άλλη παράταξη και έχει στοιχεία και μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις αύριο το πρωί, αυτό συνιστά από μόνο του εκβιασμό».

Μετά την τεράστια αντίδραση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, στην Κουμουνδούρου προσπάθησαν να λειάνουν τις εντυπώσεις ισχυριζόμενοι πως «η όποια μομφή εκ μέρους τους δεν ήταν για τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Σκληρή απάντηση

Όμως και το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να κάνει πίσω και διατηρεί το θέμα στην επικαιρότητα. Μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση όπου χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως «μέγα ευεργέτη» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αφήνει αιχμές και για την υπόθεση Καλογρίτσα: «Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε δικαίως να χαρακτηριστεί ως «Μέγας Ευεργέτης» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι στην απέναντι όχθη από εκείνους που κυβέρνησαν με διχαστικά διλήμματα και επιδίωξαν τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας αλλά και από εκείνους που διολισθαίνουν στον αυταρχισμό, κυβερνούν με έναν στενό κύκλο κολλητών και ευνοουμένων και συγκαλύπτουν ένα σκάνδαλο, που έχει εκθέσει διεθνώς τη χώρα. Με ισχυρό ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εθνικές εκλογές θα κάνουμε το πρόγραμμά μας πράξη εγγυώμενοι την αποκατάσταση των θεσμών, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ό,τι έχει να πει στον ελληνικό λαό, το λέει ευθέως και πάντα στο προσκήνιο. Κάποιοι άλλοι κρύβονται από τα κρίσιμα ερωτήματα. Είναι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας. Ευάλωτοι και σιωπηροί είναι αυτοί που οργάνωναν και συνομιλούν με ρυπαρά δίκτυα και οι συνεργάτες τους έταζαν μετοχές τηλεοπτικών σταθμών σε φιλικούς επιχειρηματίες. Τους συνιστούμε να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια».

Όπως γίνεται αντιληπτό οι σχέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑκαι ΠΑΣΟΚ έχουν διαρραγεί και η λεγόμενη «Προοδευτική Διακυβέρνηση» έχει ρωγμές με το καλημέρα. Εξάλλου και ο Αλέξης Τσίπρας από το Περιστέρι για δεύτερη φορά (μετά την ΔΕΘ) απέκλεισε το ενδεχόμενο να ηγηθεί μίας κυβέρνησης χαμένων, όπως είπε χαρακτηριστικά. Και αυτή την απάντηση την έδωσε και προς την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που τον πιέζει να αναθεωρήσει τις απόψεις του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Βαρεμένους, τους Πολάκηδες και τους λοιπούς… ακτιβιστές δεν μπορεί να πάρει μερίδιο από τους κεντρώους ψηφοφόρους. Οπότε για να παραμείνει κοντά στη Νέα Δημοκρατία και να δημιουργήσει συνθήκες ντέρμπι χρειάζεται να αλώσει και το χώρο του ΠΑΣΟΚ, του ΜέΡΑ 25, αλλά και των κόμματων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Οπότε χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να επιπλεύσει. Κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τις εκλογές έχουμε να δούμε πολλά.

Αποφασίζει το ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε το προηγούμενο Σάββατο τέθηκε το ερώτημα από τον Φίλιππο Σαχινίδη και τον Θόδωρο Μαργαρίτη ποια θα είναι η θέση του κόμματος σε ενδεχόμενη συνεργασία είτε με τη Νέα Δημοκρατία, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δύο μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου αναρωτήθηκαν εάν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μετάσχει σε κυβέρνηση Μητσοτάκη.  Αλλά και ο Στέφανος Ξεκαλάκης εκτιμά πως δεν μπορεί να συζητήσει προγραμματικά το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. με Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Στη συζήτηση παρενέβη ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος ανακοίνωσε ότι εντός Φεβρουαρίου θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου θα αποφασιστούν οι όροι που θα θέσει το κόμμα για τη συμμετοχή του σε κυβερνητικό σχήμα.

Πάντως αρκετά στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου έμειναν με την εντύπωση πως θα μπουν τέτοιοι όροι που η Ν.Δ. δεν θα μπορεί να συμφωνήσει, πιθανόν ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news