15.5 C
Athens
Tuesday, March 21, 2023

Στο υψηλότερο επίπεδο οι σχέσεις Γαλλίας – Ισπανίας με τη συνθήκη που υπέγραψαν Μακρόν και Σάντσεθ

Must read

More articles

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ υπέγραψαν την Πέμπτη στη Βαρκελώνη «συνθήκη φιλίας και συνεργασίας», με την οποία οι σχέσεις των δύο χωρών ανάγονται στο υψηλότερο επίπεδό τους, σε μια περίοδο που ο γαλλογερμανικός άξονας διανύει μια δύσκολη φάση.

Η συνθήκη, που δύο ηγέτες υπέγραψαν στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Καταλωνίας, προβλέπει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε θέματα που αφορούν τη μετανάστευση, την άμυνα, την ενέργεια και τη νεολαία.

Η γαλλική προεδρία την θεωρεί συνθήκη «υψηλού συμβολισμού», καθώς είναι μόλις η τρίτη που υπογράφει το Παρίσι με ευρωπαϊκές χώρες, μετά από εκείνη του 1963 με τη Γερμανία (συμπληρώθηκε το 2019 με τη συνθήκη του Άαχεν) και τη συνθήκη του Κυριναλίου του 2021 με την Ιταλία. Η Ισπανία έχει υπογράψει μόνο μία τέτοια παρόμοια συνθήκη, με την Πορτογαλία.

Ο Μακρόν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα El Pais, χαρακτήρισε και αυτός «πολύ σημαντική» τη γαλλοϊσπανική συνθήκη, επισημαίνοντας ότι έχει «σχέση πραγματικής φιλίας» με τον Σάντσεθ.

Κοινή γραμμή απέναντι στο σχέδιο του Μπάιντεν

Εάν το Παρίσι τονίζει ότι υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης ανάμεσα στους δύο ηγέτες «σχετικά με την ευρωπαϊκή ατζέντα των επομένων μηνών», ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει την συγκρότηση στην Βαρκελώνη «κοινής γραμμής με την Μαδρίτη» ως προς την ευρωπαϊκή απάντηση στην Inflation Reduction Act, του σχεδίου μαζικών επενδύσεων του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος είχε καταγγείλει στο τέλος του Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον τις «υπέρ επιθετικές» αμερικανικές ενισχύσεις, επιδιώκει αντίστοιχες μαζικές ενέργειες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ταχείες αποφάσεις για να προληφθεί η διαφυγή ευρωπαϊκών εταιρειών προς τις ΗΠΑ.

Πάντως, ο ισπανός πρωθυπουργός δεν έχει υιοθετήσει τον αυστηρό τόνο του προέδρου της Γαλλίας προς τις ΗΠΑ.

Από το Νταβός, ο Πέδρο Σάντσεθ αρκέσθηκε να σημειώσει την Δευτέρα στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει και να μεταρρυθμίσει την πολιτική της ως προς τις κρατικές ενισχύσεις για να στείλει προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις το μήνυμα ότι «η Ευρώπη, και φυσικά και η Ισπανία, είναι ένας καλός τόπος για επενδύσεις».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ελπίζει επίσης να προσελκύσει σε έναν βαθμό προς την δική του θέση τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, που θα βρεθεί την Κυριακή στο Παρίσι για τον εορτασμό της 60ής επετείου της Συνθήκης των Ηλυσίων και να συμμετάσχει σε ένα γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο με στόχο την επίλυση των διαφορών των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Η υπογραφή της γαλλοϊσπανικής συνθήκης πραγματοποιείται τρεις μήνες μετά την άρση των βασικών διαφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες που αποφάσισαν, μαζί με την Πορτογαλία, να ενταφιάσουν το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Midcat, προς το οποίο ήταν αντίθετο το Παρίσι, για να τον αντικαταστήσουν με τον αγωγό πράσινου υδρογόνου που θα ενώνει την Βαρκελώνη με την Μασσαλία και ονομάστηκε H2Med.

Η Βαρκελώνη επελέγη ως τόπος της συνάντησης κορυφής για να τονισθεί η σημασία του στρατηγικού αυτού σχεδίου, αλλά και δειχθεί ότι η κατάσταση στην Καταλωνία έχει εξομαλυνθεί μετά την απόπειρα απόσχισης του 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:Ποιοι και γιατί εισέβαλαν στο Κολλέγιο ΑθηνώνΠέθανε από λεπτοσπείρωση ένας 57χρονος στη Ζάκυνθο – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ«Εγώ θα σε σκοτώσω» – Το βίντεο που έβγαλε η 47χρονη πριν τον απαγχονισμό του λογιστή


- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news