Στην Τουρκία τα ελληνικά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια- 90 τόνοι συνολικά

0
47
Στην-Τουρκία-τα-ελληνικά-αεροσκάφη-με-ανθρωπιστική-βοήθεια-90-τόνοι-συνολικά

Έξι αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια αποστέλλει η Ελλάδα στην Τουρκία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών από τον σεισμό μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου.

Mε εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Έφτασαν Τουρκία

Τέσσερις πτήσεις μέχρι τώρα με ελληνική βοήθεια έφθασαν στην Τουρκία. Την ελληνική βοήθεια συνόδευσαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας , Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου.

Τέσσερις πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποστείλει τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα στην Τουρκία ενώ αναμένονται άλλες δυο. Η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται συνολικά σε 90 τόνους.

Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς των προς διάθεση υλικών, καλύπτεται κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής αποτελεί χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Τον Έλληνα υπουργό υποδέχθηκε επίσημη αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρέσβη Μεχμέτ Γκιουλούογλου, και τοπικοί αξιωματούχοι, ενώ στο αεροδρόμιο έσπευσαν για να καλύψουν την άφιξη τηλεοπτικοί σταθμοί.

Εικόνες από την άφιξη της ελληνικής αποστολής ανάρτησε στο Twitter η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα. Τις αναρτήσεις κατέκλυσαν με σχόλια ευγνωμοσύνης Τούρκοι πολίτες.

Νωρίτερα η Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα είχε αναρτήσει και την δεύτερη διασωστική ομάδα της ΕΜΑΚ που έστειλε η Ελλάδα

Κύματα Ευγνωμοσύνης στα σόσιαλ μίντια

«Σας ευχαριστούμε για όλα», «Ευχαριστούμε, ο θεός να σας έχει καλά», «Καλώς ήρθατε», «Ευχαριστώ τα αδέρφια μας ελληνικής καταγωγής, είστε αδέρφια μας όσο ζούμε», «Θα μείνετε στα μάτια μου για πάντα ως φίλοι», «Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι δύο αδελφικοί λαοί που μοιάζουν από κάθε άποψη. Ευχαριστούμε τη γειτονική και αδελφή μας χώρα Ελλάδα που μοιράστηκε τον πόνο μας ειλικρινά». Αυτά είναι λίγα από τα μηνύματα που έχουν κατακλείσει τα Social Media.

Σεισμός στην Τουρκία: Έφτασε το 1ο αεροπλάνο με βοήθεια συνοδεία Στυλιανίδη

Η Ελληνική αποστολή

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τη μεταφορά όλου του υλικού και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, θα πραγματοποιηθούν πέντε πτήσεις προς την Τουρκία με αεροσκάφη της AEGEAN.

Η αποστολή πραγματοποιείται σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, με τη συνδρομή του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς των προς διάθεση υλικών, θα καλυφθεί κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής θα αποτελέσει χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που βρέθηκε στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Τουρκίας, διαθέτοντας δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης, που συνδράμουν από την πρώτη στιγμή τις επιχειρήσεις στην περιοχή που υπέστη βιβλική καταστροφή από τον φοβερό σεισμό, και η ελληνική αποστολή έχει ανασύρει μέχρι στιγμής πέντε ανθρώπους ζωντανούς από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.