Με στόχο να ενισχύσει τις μπίζνες των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων βρίσκεται στην Ιαπωνία αυτές τις ημέρες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, δίνοντας ταυτόχρονα διαβεβαιώσεις για την εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των αμερικανοΝΑΤΟικών.
Τα παραπάνω άλλωστε αποτυπώνονται στην Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας που υπέγραψε σήμερα με τον Ιάπωνα ομόλογό του Φούμιο Κισίντα, εγκαινιάζοντας «ένα πεδίο στενής συνεργασίας σε ένα φάσμα διαφόρων τομέων πολιτικής: Πολιτική, οικονομία, κλίμα, ψηφιακή εκπαίδευση, πολιτισμός, τουρισμός», με τους δύο ηγέτες να «επιβεβαιώνουν ότι με την αυξανόμενη αναγνώριση του αδιαχώριστου της ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου και του Ινδο-Ειρηνικού, και οι δύο χώρες συμμερίζονται την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των ομοϊδεατών χωρών προκειμένου να ανταποκριθούν στο μεταβαλλόμενο στρατηγικό περιβάλλον», μια αναφορά – παραπομπή στο «παγκόσμιο ΝΑΤΟ».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του χαιρέτισε την ενίσχυση των σχέσεων της Ιαπωνίας με ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ διαβεβαίωσε ότι στην ελληνική κυβέρνηση είναι «απολύτως αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Καταδίκασε δε ως απαράδεκτες τις «πυραυλικές προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας.
Αλλά και στην Κοινή Δήλωση, με το βλέμμα στην Κίνα σημειώνεται πως οι δύο ηγέτες «συμμερίστηκαν την άποψη ότι η Κοινή Ανακοίνωση για τη Στρατηγική της ΕΕ για τη συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό και το όραμα του “Ελεύθερου και Ανοικτού Ινδο-Ειρηνικού (FOIP)” που προωθείται από την Ιαπωνία μπορούν να συμβάλουν στη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής», ενώ εξέφρασαν και «την ετοιμότητά τους να διερευνήσουν τρόπους περαιτέρω επέκτασης της υπάρχουσας συνεργασίας τους στα Δυτικά Βαλκάνια με βάση, αλλά όχι περιοριστικά, την «Πρωτοβουλία Συνεργασίας των Δυτικών Βαλκανίων» που προωθεί η Ιαπωνία.
Σημειωτέον, τις «θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επενδύσουν σε αυτήν» ανέλυσε ο πρωθυπουργός και σε στελέχη του εθνικού φορέα επιχειρήσεων και ομίλων της Ιαπωνίας, «Keidanren».
Οι δε συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν, «διευρύνουν το διμερές συμβατικό πλαίσιο και ενισχύουν τη συνεργασία με την τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως», όπως λέει η κυβέρνηση, περιλαμβάνουν μνημόνια συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού, διακανονισμό μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του αντίστοιχου φορέα της Ιαπωνίας, ATLA, συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας κ.λπ.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύει «επιχειρηματική αποστολή», 19 ελληνικών επιχειρήσεων από τους κλάδους της Ενέργειας, της υψηλής τεχνολογίας και της ναυτιλίας, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί και Ελληνο-Ιαπωνικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.