Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Πρόσθετη υποστήριξη κινητοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση – Τι περιλαμβάνει

0
49
Σεισμός-σε-Τουρκία-Συρία:-Πρόσθετη-υποστήριξη-κινητοποιεί-η-Ευρωπαϊκή-Ένωση-–-Τι-περιλαμβάνει

Μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τόσο τη Συρία όσο και την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ συνεχίζει να εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για τη διοχέτευση έκτακτης βοήθειας και στις δύο χώρες.

Για τη Συρία: η ευρωπαϊκή ικανότητα ανθρωπιστικής αντίδρασης παρέχει ταχεία ανακούφιση στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό. Τα αποθέματα της ΕΕ στην Ιταλία και το Ντουμπάι έχουν κινητοποιηθεί για να παραδοθούν προμήθειες έκτακτης ανάγκης. Περιλαμβάνονται είδη όπως χειμερινές σκηνές, θερμάστρες, κουβέρτες, νερό, καθώς και πακέτα που έχουν σχέση με την υγιεινή. Η βοήθεια θα διανεμηθεί τόσο σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση μαζί με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), όσο και σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση στη βορειοδυτική Συρία σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Επιπλέον, η Επιτροπή εξετάζει ευκαιρίες για μια προσέγγιση Team Europe, συνεργαζόμενη με τα κράτη μέλη για την κινητοποίηση ειδών καταφυγίου από τα αποθέματά τους.

Επιπλέον, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (UCPM), 10 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Νορβηγία) έχουν προσφέρει χιλιάδες σκηνές, κουβέρτες, υπνόσακους, στρώματα, κρεβάτια, γεννήτριες, θερμάστρες, φάρμακα, είδη διατροφής, χειμερινά ρούχα, μάσκες και πολλά άλλα στον συριακό λαό. Δύο αξιωματούχοι των συνδέσμου του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (ERCC) θα αναπτυχθούν σήμερα στη Βηρυτό για να υποστηρίξουν τον συντονισμό της εισερχόμενης βοήθειας της ΕΕ για τη Συρία. Αυτό προστίθεται σε ένα επιπλέον αρχικό ποσό 3,5 εκατομμυρίων ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας για την κάλυψη των πιο επειγουσών αναγκών, όπως μετρητά για καταφύγια και είδη που δεν είναι τρόφιμα, νερό, ό,τι έχει σχέση με την υγεία,την έρευνα και την διάσωση.

Για την Τουρκία: όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη χθεσινή τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ερντογάν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινητοποιήσει πρόσθετη υποστήριξη και θα ανταποκριθεί στο αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια. Ήδη 21 κράτη μέλη της ΕΕ και τρία συμμετέχοντα κράτη στον UCPM έχουν προσφέρει συνολικά 38 ομάδες – Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία, μαζί με την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Συνολικά, 1.652 διασώστες και 105 σκύλοι αναζήτησης έχουν προσφερθεί από ευρωπαϊκές χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοχετεύει επίσης βοήθεια από 12 κράτη μέλη της ΕΕ για είδη καταφυγίου έκτακτης ανάγκης και παρέχει Μονάδες Αρωγής από το αποθεματικό rescEU που φιλοξενεί η Σουηδία, καθώς και χιλιάδες σκηνές που φιλοξενεί η Ρουμανία για να αναπτυχθούν στην Τουρκία.

Ειδήσεις σήμερα:

Αίτημα άρσης ασυλίας του Κύρτσου για χρέη €459.000 στο Δημόσιο

Πέθανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός

Το «θαύμα» της Ερζίν – Η μόνη πόλη στο Χατάι που δεν έχει θρηνήσει ούτε έναν νεκρό