20.9 C
Athens
Saturday, March 25, 2023

Ρωσία: Φιλοουκρανοί ακτιβιστές και Σέρβοι μηνύουν τη Wagner για ποινικά αδικήματα

Must read

More articles

Σέρβοι και ακτιβιστές υπέρ της Ουκρανίας κατέθεσαν μηνύσεις εναντίον της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Wagner και υποστηρικτών της για ποινικά αδικήματα, κατηγορώντας την για τη στρατολόγηση Σέρβων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ο Τσέντομιρ Στοΐκοβιτς, δικηγόρος με έδρα το Βελιγράδι, είπε ότι μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο πρέσβης της Ρωσίας στη Σερβία Αλεξάντερ Μποτσάν-Χαρτσένκο και ο Αλεξάνταρ Βουλίν, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών της Σερβίας (BIA).

«Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι ο Βουλίν… έδωσε εντολές, οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές ότι οι δραστηριότητες της Ομάδας Wagner στη Σερβία δεν πρέπει να αποτραπούν», είπε. Ο Στοΐκοβιτς είπε ότι ο Μποτσάν-Χαρτσένκο, ο οποίος χαίρει διπλωματικής ασυλίας, δεν μπορεί να διωχθεί στη Σερβία, αλλά ότι θα πρέπει να του δοθεί εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα.

Μόλις υποβληθεί μια μήνυση για ποινικά αδικήματα, εναπόκειται στον εισαγγελέα να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει την υπόθεση ή όχι.

Ούτε η ρωσική πρεσβεία στο Βελιγράδι, ούτε η BIA απάντησαν στα αιτήματα για να σχολιάσουν.

Ο Πετρ Νικίτιν, επικεφαλής της Ρωσικής Δημοκρατικής Κοινωνίας, μιας ομάδας που αντιτίθεται στις πολιτικές του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι αυτοί που διαδίδουν μίσος κατά της Ουκρανίας πρέπει να διωχθούν.

«Η διάδοση μίσους μεταξύ των Σέρβων ενάντια στους Ουκρανούς, προς έναν λαό που δεν έχει κάνει ποτέ τίποτα κακό στη Σερβία…αποτελεί έγκλημα», είπε σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με παρατηρητές, δεκάδες Σέρβοι εθελοντές και μισθοφόροι έχουν συμμετάσχει σε μάχες στο πλευρό φιλορωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία από το 2014. Η σερβική νομοθεσία απαγορεύει τη συμμετοχή Σέρβων πολιτών σε συγκρούσεις στο εξωτερικό και πολλά άτομα έχουν καταδικαστεί για αυτό.

Τη Δευτέρα, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς επέκρινε ρωσικές ιστοσελίδες και ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δημοσίευση διαφημίσεων στη σερβική γλώσσα στις οποίες η Wagner, με ιδρυτή τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καλεί εθελοντές να ενταχθούν στις τάξεις της.

Ο Βούτσιτς αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η Wagner έχει παρουσία στη Σερβία όπου υπερεθνικιστικές οργανώσεις και οργανώσεις υπέρ του Κρεμλίνου υποστηρίζουν εδώ και καιρό τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Σερβία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει επίσης στενούς παραδοσιακούς δεσμούς με τη Ρωσία και η βαλκανική χώρα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πριγκόζιν αρνήθηκε ότι η οργάνωσή του έχει παρουσία στη Σερβία.

Μολονότι έχει επανειλημμένα καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη και σε πολλά άλλα διεθνή φόρουμ, το Βελιγράδι έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕΕιδήσεις σήμερα:Βίντεο ντοκουμέντο από διάρρηξη με τη μέθοδο του… ριφιφί σε ψιλικατζίδικο στη Θεσσαλονίκη

Φυλάκιση 20 μηνών με αναστολή σε 88χρονο οδηγό που παρέσυρε ζευγάρι στον Βόλο

Το viral βίντεο της Σακίρα που επικρίνει τη μητέρα του Πικέ: «Δεν ακολουθώ ξανά τη συμβουλή σου!»

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news