15.5 C
Athens
Tuesday, March 21, 2023

Ρυθμός Επικαιρότητας 03.02.2023

Must read

More articles

Κόντρα Καραμανλή-Βαρεμένου: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεφύγει εκτός ορίων

Η τοξικότητα είναι πια διάχυτη στο πολιτικό σκηνικό. Αυτό απέδειξε περίτρανα και το τηλεοπτικό επεισόδιο ανάμεσα στη βουλευτή της ΝΔ, Άννα Καραμανλή και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο. Κανενός είδους βία δεν είναι επιτρεπτή στην πολιτική συζήτηση. Όλα αυτά είναι συμπτώματα μίας πολιτικής σύγκρουσης που έχει ξεφύγει εκτός ορίων. Και τα δύο αυτά κόμματα, όσο και οι αρχηγοί τους, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, τροφοδοτούν διαρκώς αυτή την τοξική σύγκρουση, ο καθένας προς ίδιον όφελος. Αγωνίζονται ο μεν για να διατηρήσει την καρέκλα της εξουσίας, ο δε για να την αποκτήσει ξανά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει αυτοκριτική για τις ακρότητες που έφερε στην πολιτική σκηνή από το 2010 και μετά, όπως και η ΝΔ να κάνει αυτοκριτική για τον τρόπο που μπορεί να έχει φερθεί. Η αντιπαράθεσή τους στη Βουλή στερείται επιχειρημάτων, αλλά γίνεται με εκφράσεις που δεν συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό στον δημόσιο διάλογο. Έχουν ξεφύγει και οι δύο εκτός ορίων εντός και εκτός Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε πρόταση μομφής, δίνοντας την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να παριστάνει την αρραγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τώρα αποχωρεί από τις ψηφοφορίες. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αποχωρήσει και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ποιος ευνοεί λοιπόν τη ΝΔ; Το ΠΑΣΟΚ θα μείνει στη Βουλή να δίνει τη μάχη εναντίον της Νέας Δημοκρατίας μέχρι την τελευταία στιγμή. Εμείς, θα κάνουμε έναν πολιτισμένο διάλογο και μία πολιτισμένη πολιτική αντιπαράθεση, με επιχειρήματα για το μέλλον της πατρίδας και του ελληνικού λαού.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Τροπολογία/Κόμμα Κασιδιάρη: Πρώτο το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ήταν το πρώτο που είπε ξεκάθαρα ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και αγωνίστηκε για να καταδικαστούν αυτοί οι εγκληματίες. Είναι όμως απορίας άξιον τι περίμενε επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση για να φέρει προς ψήφιση μία νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία συμφωνεί όλο το πολιτικό σύστημα; Δεν μπορεί όλο το προηγούμενο διάστημα να μπορεί να μιλάει απευθείας στον ελληνικό λαό μέσα από τη φυλακή και το πολιτικό σύστημα να θυμάται τη Χρυσή Αυγή, τον κ. Κασιδιάρη, μόνο προεκλογικά. Είμαστε θετικοί στην τροπολογία εφόσον αντιμετωπιστεί το ζήτημα της πραγματικής ηγεσίας και κριθεί ως συνταγματικά ορθή. Εφόσον η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής εγκρίνει το νομοσχέδιο και έχουμε κάνει προτάσεις για να είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, θα το ψηφίσουμε.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Επιτόκια: Η κυβέρνηση να φορολογήσει τα υπερκέρδη των τραπεζών αντί να εμπαίζει τους πολίτες

Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζονται. Η νέα, πέμπτη κατά σειρά από τον Ιούλιο, αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στριμώχνει ακόμα περισσότερα τους δανειολήπτες, σε συνδυασμό μάλιστα με τον επίμονο πληθωρισμό, ενώ ενισχύει τα κέρδη των τραπεζών. Η ελληνική κυβέρνηση αντί να επεξεργαστεί ένα σοβαρό σχέδιο προστασίας της κοινωνίας και της οικονομίας, επιδόθηκε σε επικοινωνιακό «πόλεμο» με τους τραπεζίτες δίχως αντίκρισμα, που αντί να μειώσει το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ νέων καταθέσεων και δανείων, το αύξησε τον Δεκέμβριο στις 4,96 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Κι αυτό,  όταν ακόμα και πριν την άνοδο των επιτοκίων, η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων ήταν από τις μεγαλύτερες στην ευρωζώνη, όπως και το μέσο επιτόκιο για τα στεγαστικά δάνεια. Οι μόνες που κερδίζουν περισσότερο είναι οι τράπεζες, ενώ νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν και πάλι το μάρμαρο. Με το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 0,10% τον Δεκέμβρη του 2022, και τον πληθωρισμό να καλπάζει με 7,2% για την ίδια περίοδο, η πραγματική αξία των καταθέσεων των πολιτών μειώνεται ραγδαία. Το δε επιτόκιο δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,83%, με τη μεγάλη πλειονότητα να μένει εκτός τραπεζικού δανεισμού. Την ίδια ώρα όμως, 68 μόλις μεγάλες κατά βάση εταιρείες, έχουν λάβει συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης με ευνοϊκό επιτόκιο 1,2% για έντεκα έτη. Η κυβέρνηση εμπαίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η αδράνειά της επιδεινώνει τις κοινωνικές ανισότητες. Αντί για «μπινελίκια», το υπουργείο Οικονομικών καλό θα ήταν να ακολουθούσε τις αποφάσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας που χωρίς να χάσει χρόνο πέτυχε μια σημαντική συμφωνία με το τραπεζικό σύστημα, που περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των ευάλωτων και μεσαίων νοικοκυριών, παράλληλα με τη φορολόγηση των τραπεζικών υπερκερδών από τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων. Τα μέτρα για τα οποία θριαμβολογεί το Υπουργείο Οικονομικών, ούτε για αστείο μπορούν να συγκριθούν με τα παραπάνω. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καλεί για ακόμα μία φορά την κυβέρνηση να επιβάλλει έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και να νομοθετήσει τη στοχευμένη επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δάνειων ευάλωτων νοικοκυριών για όσο διαρκούν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πτώση Phantom: Το πένθος που βιώνει η πατρίδα μας δεν περιγράφεται με λόγια

Η πατρίδα μας βιώνει ένα βαθύ πένθος για τους δυο πιλότους της πολεμικής μας αεροπορίας, που δεν περιγράφεται με λόγια. Όλοι νιώθουμε σαν να αποχαιρετούμε τα δικά μας παιδιά. Έτσι ένιωθαν πάντα οι Έλληνες για τους μικρούς και μεγάλους ήρωες αυτού του τόπου, για αυτούς που πέφτουν στο καθήκον και θυσιάζονται για την πατρίδα. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολιτεία είναι να σταθεί δίπλα στις οικογένειές τους. Το μυαλό όλων ας είναι σε εκείνους που καθημερινά δίνουν τη μάχη για να προστατεύσουν την πατρίδα μας. Η πολιτεία θα πρέπει να τους στηρίζει, παρέχοντάς τους και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Για αυτό υπερψηφίσαμε τον προϋπολογισμό των αμυντικών δαπανών, γιατί είναι σημαντικό για την ασφάλεια της χώρας αλλά και για την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news