Π.Χρηστίδης:Ο εμπαιγμός της ΝΔ στους συνταξιούχους

0
377

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε κάθε έκφανση της καθημερινής πολιτικής αξιοποιεί την καταστροφική περίοδο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. 

Από δήθεν μεταρρυθμιστική και φιλελεύθερη μετατράπηκε σε μια επικοινωνιακή μηχανή που συγκρίνεται με τους προηγούμενους για το ποιος ήταν λιγότερο κακός. 

Ειδικά, στο θέμα των συνταξιούχων η στάση διαδοχικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι ο απόλυτος εμπαιγμός. Τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. και, όσο και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ  είναι αναξιόπιστοι για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων από τις πολιτικές που ακολούθησαν και τις ψεύτικες υποσχέσεις. 

Είναι άλλωστε γνωστό πως, Έγκυρες μελέτες καταγράφουν εισοδηματικές απώλειες από τις διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων που ανέρχονται έως σήμερα στα 110 δις ευρώ.
Τη χαριστική βολή στις  συντάξεις επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου που μείωσε έως και 30% τις νέες συντάξεις αλλά ταυτόχρονα καθηλώνει εισοδηματικά την πλειοψηφία των παλαιών συνταξιούχων έως και 8 χρόνια. 

Ταυτόχρονα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πάγωσε με νομοθετικές ρυθμίσεις τις συντάξεις αρχικά με το Μεσοπρόθεσμο έως το 2021 και στη συνέχεια έως το 2022.
Επί ΝΔ, ο αρμόδιος Υφυπουργός Τσακλόγλου εξήγγειλε από το forum των Δελφών αυξήσεις των συντάξεων για το 2023 σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τους νόμους. Αντί αυτού όμως, στο τέλος του 2022, περίπου 1.000.000 παλαιοί συνταξιούχοι μετά από 12 χρόνια μειώσεων και σε περιβάλλον ανεξέλεγκτης ακρίβειας που ροκανίζει την αγοραστική τους δύναμη παραμένουν εισοδηματικά καθηλωμένοι. 

Η Κυβέρνηση δεν αξιολογεί δίκαια ότι οι συνταξιούχοι τόσο στην περίοδο της οικονομικής κρίσης όσο και της πανδημίας επέδειξαν με μοναδικό τρόπο για Ευρωπαϊκή Χώρα, με προσωπικές στερήσεις, τη διαγενεακή αλληλεγγύη στηρίζοντας άνεργα παιδιά τους και εγγόνια παρά τις διαρκείς μειώσεις των συντάξεων τους. 

Θυμίζω ότι οι συνταξιούχοι μπορεί να είναι απόμαχοι της εργασίας, αλλά αναδεικνύονται σε μαχητές της ζωής καθημερινά.

Το ΠΑΣΟΚ, ήδη από την εποχή της Φώφης Γεννηματά, ήταν το πρώτο κόμμα που μιλούσε για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Η ΝΔ αντί να τον καταργήσει, τον επικύρωσε με το νόμο Βρούτση. 

Σήμερα, πιστεύουμε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης των συνταξιούχων. Αρχικά, η αύξηση του 2023 πρέπει να αποδοθεί σε όλους τους συνταξιούχους, στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους συνταξιούχους από το 2023, τέλος να δούμε ένα σύγχρονο, βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα με πολιτική και κοινωνική συμφωνία.

Για εμάς η Δίκαιη κοινωνία, περνά μέσα από την ευημερία και ασφάλεια των συνταξιούχων. 

Παύλος Χρηστίδης, δικηγόρος, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθήνας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here