Πόλεμος στην Ουκρανία: Κόντρα με τον Έλον Μασκ για τον περιορισμό της χρήσης του Starlink σε drone

0
143
Πόλεμος-στην-Ουκρανία:-Κόντρα-με-τον-Έλον-Μασκ-για-τον-περιορισμό-της-χρήσης-του-starlink-σε-drone

Οργισμένη εμφανίζεται η ουκρανική κυβέρνηση που αντιδρά στην απόφαση της SpaceX του Έλον Μασκ να εμποδίσει τις ουκρανικές δυνάμεις από τη χρήση της δορυφορικής επικοινωνίας Starlink για επιθέσεις με drone κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Η ανακοίνωση έγινε την Τετάρτη από την πρόεδρο της εταιρείας, Γκουίν Σότγουελ που δήλωσε ότι το Starlink που δίνει στην Ουκρανία δορυφορική πρόσβαση στο διαδίκτυο, δεν μπορεί να μετατραπεί ως όπλο.

Έντονη ήταν η αντίδραση του συμβούλου του Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ. «Ένας χρόνος ουκρανικής αντίστασης και οι εταιρείες πρέπει να αποφασίσουν: είτε στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και του δικαιώματος στην ελευθερίας […] είτε στέκονται στο πλευρό της Ρωσίας και του “δικαιώματος” να σκοτώνει και να καταλαμβάνει εκτάσεις» έγραψε ο Ποντόλιακ, προσθέτοντας ότι η SpaceX και η Σότγουελ πρέπει να επιλέξουν.

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί για τις επικοινωνίες του χιλιάδες δορυφορικά πιάτα Starlink. Ένα μέρος απ’ αυτά διατέθηκαν δωρεάν από την SpaceX. Άλλα εστάλησαν από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες χώρες.

Η χρήση του Starlink για τον έλεγχο drone στη διάρκεια του πολέμου δεν ήταν «ποτέ» στα σχέδια της εταιρείας, δήλωσε η πρόεδρος της εταιρείας, λέγοντας ότι οι Ουκρανοί το αξιοποιούν με τρόπους που αν και δεν είναι εσκεμμένοι, δεν περιλαμβάνονται σε οποιαδήποτε συμφωνία.

«Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε» τη δυνατότητα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί το Starlink για drone, δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και τα έχουμε κάνει» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

«Δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να χρησιμοποιηθεί για επιθετικούς σκοπούς»

Η συμφωνία με το Κίεβο, είπε η πρόεδρος της SpaceX, αφορούσε τη χρήση του Starlink για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως η παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης σε νοσοκομεία, οικονομικά ιδρύματα και οικογένειες που επηρεάζονται από τη ρωσική εισβολή.

«Γνωρίζουμε ότι ο στρατός το χρησιμοποιεί για τις επικοινωνίες του και αυτό είναι εντάξει» είπε. «Δεν ήταν όμως ποτέ πρόθεσή μας να χρησιμοποιηθεί για επιθετικούς σκοπούς». Μάλιστα, ερωτηθείσα σχετικά υποστήριξε ότι η ίδια δεν σκέφτηκε ότι το Starlink θα χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις. «Η ομάδα του Starlink μπορεί να το σκέφτηκε, δεν ξέρω. Πήραμε όμως το μάθημά μας γρήγορα».

Η Σότγουελ ρωτήθηκε στη συνέχεια αν οι περιορισμοί που επέβαλε η SpaceX ήταν αιτία των διακοπών στη λειτουργία του Starlink που αναφέρθηκαν πέρυσι. «Δεν θέλω να απαντήσω επειδή δεν είμαι σίγουρη ότι γνωρίζω την απάντηση» είπε.

Πάντως και τον Δεκέμβριο είχε ξεσπάσει κόντρα μεταξύ του Ποντόλιακ και του Έλον Μασκ. Τότε, ο ιδρυτής της SpaceX είχε προτείνει να παραχωρηθούν από την Ουκρανία εδάφη στη Ρωσία, παίρνοντας ως αντάλλαγμα την ειρήνη.

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στην Τουρκία: Έκανε πίσω η Άγκυρα, δεν δέχεται βοήθεια από την Κύπρο

Υπουργείο Υγείας: Εθνικό σχέδιο «εξάλειψης» των λοιμώξεων από τα νοσοκομεία

Σεισμός στην Τουρκία: Οργή κατά Ερντογάν για το 12ωρο λουκέτο στο Twitter