20.9 C
Athens
Saturday, March 25, 2023

Πτολεμαΐδα: Χρυσόγονος και Σαουλίδης παρουσίασαν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη της περιοχής

Must read

More articles

Πολιτική εκδήλωση πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου 2023, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης και η Τοπική Οργάνωση Εορδαίας, στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, με κεντρικούς ομιλητές  τον κ. Κωνσταντίνο Χρυσόγονο, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και πρώην Ευρωβουλευτή και τον κ. Αντώνη Σαουλίδη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

Οι δύο ομιλητές εστίασαν τις ομιλίες τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πτολεμαΐδα κι η Εορδαία, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης , αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας γενικότερα.

Τα σημαντικότερα σημεία στην ομιλία του κ. Χρυσόγονου αφορούσαν την βίαιη απολιγνιτοποίηση της περιοχής, καθώς κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν είχε κάνει πρόβλεψη κοινωνικού κι οικονομικού αντισταθμίσματος ως όφειλε κι έφερε ως παράδειγμα τις  κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ, οι οποίες δεν έχουν κανένα λόγο να βρίσκονται στην Αθήνα, αλλά θα έπρεπε να μεταφερθούν στην Πτολεμαΐδα.

Εστίασε, επίσης, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, λέγοντας ότι θα έπρεπε να γίνει η ανάπτυξή του με περισσότερες σχολές, με αύξηση του αριθμού των εισακτέων και με κίνητρα για κοινωνική στέγαση των φοιτητών. Η περιοχή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχει φοβερή πτώση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και μείωση του πληθυσμού, η οποία χρειάζεται άμεσες δράσεις ανάκαμψης.

«Το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια σειρά μέτρων στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος και σχεδιασμού του κι είναι στο χέρι του Ελληνικού λαού και ειδικότερα του λαού της Δυτικής Μακεδονίας, να επιδοκιμάσει τις δικές μας προτάσεις και να αποδοκιμάσει τον βίο και την πολιτεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που οδήγησε τον τόπο στην παρακμή» ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Π» ο κ. Χρυσόγονος.

Ο κ. Αντώνης Σαουλίδης στην ομιλία του τόνισε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η βίαιη απολιγνιτοποίηση, αναφέροντας πως ενώ τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη συμφώνησαν να προχωρήσουν σε εναλλακτικές μορφές ηλεκτρικής ενέργειας, καθιστώντας τη μετάβαση στην εποχή της «πράσινης» ανάπτυξης πιο ομαλή και σε βάθος 20 – 30 χρόνων, η Ελληνική κυβέρνηση χωρίς κανένα μέτρο και περιορισμό, χωρίς σχεδιασμό και πρόβλεψη επίσπευσε τις διαδικασίες. Υπάρχουν εδώ μονάδες που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μονάδες παραγωγής υδρογόνου κάτι για το οποίο δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη. Από την άλλη, βλέπουμε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο όπως είναι αυτό της Πτολεμαΐδας  V , για το οποίο ο ελληνικός προϋπολογισμός , δηλαδή οι Έλληνες πολίτες, διέθεσαν παραπάνω από 1,5 δις ευρώ, να προβλέπεται να μετατραπεί σε άλλου είδους τύπου ενέργειας εργοστάσιο, ενώ υπάρχουν τα υπόλοιπα, τα οποία θα μπορούσαν να το κάνουν με πολύ πιο εύκολο τρόπο.

Επίσης, αναφέρθηκε στην άναρχη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, γεγονός που δημιουργεί πολλά προβλήματα  στην λειτουργία πολλών μονάδων του πρωτογενούς τομέα. Κτηνοτρόφοι και αγρότες, τόνισε, στερούνται πλέον γόνιμων εκτάσεων για να μπορέσουν να αναπτύξουν την δραστηριότητά τους. Θα πρέπει να δοθούν ενισχύσεις, όπως στο θέμα του πετρελαίου, καθώς  υπάρχουν καίρια ζητήματα βιωσιμότητας αυτών των ανθρώπων που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία και δεν βρίσκουν καμία απολύτως στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ.

Για την πόλη της Πτολεμαΐδας, πρότεινε την ύπαρξη  υγειονομικών σχολών, οι οποίες  θα είχαν ένα διττό ρόλο.  Από την μία θα είχαν την δυνατότητα να μεταφερθούν κάποιοι φοιτητές στην περιοχή της Πτολεμαΐδας όπου μαστίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ζήτημα της ανεργίας κι από την άλλη, θα μπορούσε να επιλυθεί  το ζήτημα της παροχής υγειονομικών υπηρεσιών από το νοσοκομείο, κάτι το οποίο αυτή την στιγμή δεν είναι καθόλου εφικτό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σαουλίδης.

Τέλος, τόνισε ότι  η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει κανένα απολύτως πλάνο για την περιφέρεια. Η Ελληνική περιφέρεια είναι εκτός σχεδίου, ενώ επιδιώκεται η συσσώρευση πληθυσμού στα αστικά κέντρα με ο,τι κακό συνεπάγεται αυτό.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news