Προβλέψεις για νέο ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό το 2023

0
77

Ο γερμανικός Tύπος σχολιάζει τη νέα ελληνική τουριστική σεζόν, την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο και τη στάση της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα για το 2023 σταδιακά ξεκινάει και σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι φετινές αφίξεις πρόκειται να ξεπεράσουν ακόμη και τα επίπεδα – ρεκόρ που έφτασαν προ πανδημίας, το 2019. «Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα πρόκειται φέτος να επιμηκυνθεί, ξεκινώντας νωρίτερα από ποτέ», αναφέρει το RedaktionsNetzwerk Deutschland. Το γερμανικό μέσο επισημαίνει ακόμη πως «κατά το 2022, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 18 δισεκατομμύρια ευρώ, ελάχιστα λιγότερα από το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία. Για το 2023, ο κλάδος αναμένει νέο ρεκόρ. Η αρχή του έτους είναι πολλά υποσχόμενη: κατά τον Ιανουάριο σημειώθηκε αύξηση 5% στον αριθμό ταξιδιωτών που αφίχθησαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε σύγκριση με το 2019».

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και αλλού. «Ποιος θα στρώσει όμως τα κρεβάτια των επισκεπτών, ποιος θα τους σερβίρει πρωινό; Πολλοί Έλληνες ξενοδόχοι δεν έχουν ακόμη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ενώ ο κλάδος έρχεται αντιμέτωπος με προβλήματα στελέχωσης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια απέλυσαν μαζικά εργαζομένους. Πολλοί βρήκαν καλύτερα αμειβόμενες, λιγότερο αγχωτικές θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους και δεν δείχνουν καμία διάθεση να επιστρέψουν στον τομέα των υπηρεσιών. […] Φέτος, προβλέπονται ακόμη και 80.000 κενές θέσεις εργασίας. Ως εκ τούτου, οι εργοδότες ζητούν από την κυβέρνηση ρυθμίσεις για τη χορήγηση βίζας που θα επιτρέψουν την απασχόληση εργαζομένων από ασιατικές και βαλκανικές χώρες εκτός Ε.Ε.» Το ειδησεογραφικό δίκτυο εξηγεί τέλος πως «ένας από τους λόγους για την έλλειψη προσωπικού στον τομέα των υπηρεσιών είναι ο χαμηλός κατώτατος μισθός με τον οποίο αμείβονται πολλοί εργαζόμενοι», ενώ «πολλές φορές, εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει να εργάζονται απλήρωτες υπερωρίες».

Επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο και η υπόσχεση για στήριξη από τις Η.Π.Α.

Εναγκαλισμός Μπάιντεν - Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. αγκαλιάζει τον Ουκρανό ομόλογό του στο Κίεβο (20/02/23)

Ο γερμανικός Τύπος επικροτεί την επίσκεψη του προέδρου των Η.Π.Α., Τζο Μπάιντεν, στο Κίεβο και τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Κανένα πολιτικό ταξίδι σε αυτό το πολεμικό έτος δεν υπερβαίνει τον συμβολικό αντίκτυπο της επίσκεψης του Μπάιντεν στο Κίεβο», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung. «Η διαδρομή με το τρένο που έκανε ο πρόεδρος των Η.Π.Α. στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης και θάρρους, καθώς πρόκειται για μια επίσκεψη επίδειξης ισχύος και ‘τσαμπουκά’. Ο Αμερικανός πρόεδρος ταξιδεύει σε μια εμπόλεμη ζώνη, ανακοινώνει εκ των προτέρων το ταξίδι του στη ρωσική πλευρά και έτσι την αναγκάζει να σιωπήσει – κανείς δεν θα διακινδύνευε μία επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου. Ο Μπάιντεν έστειλε επίσης ένα μήνυμα στη χώρα του: αυτός ο πόλεμος επηρεάζει τα αμερικανικά συμφέροντα, εκεί δημιουργούνται οι συνθήκες για την παγκόσμια τάξη των επόμενων δεκαετιών και η αποχή δεν αποτελεί επιλογή. “Η Αμερική ήρθε για να μείνει”, δήλωσε ο Μπάιντεν στο Κίεβο. Από τα λόγια αυτά δεν υπάρχει επιστροφή».

«Ο Μπάιντεν διατηρεί τη συμμαχία για την Ουκρανία ενωμένη», σχολιάζει η Handelsblatt. «Ήταν ο Μπάιντεν που, μήνες πριν το ξέσπασμα του πολέμου, προειδοποίησε τη Δύση για μία ρωσική επίθεση. Ο Μπάιντεν ήταν που, έχοντας τα βιώματα από τον Ψυχρό Πόλεμο, γνώριζε από νωρίς για τι ήταν ικανός ο Πούτιν. […] Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. κατέστησε σαφές πως υπάρχουν ορισμένα όρια, τα οποία δεν μπορούν να παραβιαστούν, όπως η παράδοση πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας και μαχητικών αεροσκαφών». Η οικονομική εφημερίδα καταλήγει πως «το ταξίδι του Μπάιντεν στο Κίεβο δείχνει για μία ακόμη φορά πως οι Η.Π.Α. είναι και παραμένουν η προστατευτική ισχύς της Ευρώπης».

Νέες ελπίδες για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος Ερντογάν κατά την εκφώνηση λόγου

Μετά την καταστροφή και την άμεση βοήθεια της Δύσης, η Τουρκία ενδέχεται να υιοθετήσει πιο διαλλακτική στάση ως προς την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, ο πρόεδρος Ερντογάν εμπόδισε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους Συμμάχους. Στην παρούσα χρονική συγκυρία, ωστόσο, και μετά την τάχιστη παροχή βοήθειας στη σεισμόπληκτη Τουρκία, οι Σύμμαχοι ελπίζουν πως ο Τούρκος πρόεδρος θα σταθεί πιο παραχωρητικός. «Ο Στόλτενμπεργκ και οι λοιποί δυτικοί πολιτικοί προσπαθούν σκληρά να μην προβούν σε άμεσες απαιτήσεις από την Τουρκία δημοσίως, διότι αυτό θα μπορούσε εύκολα να ερμηνευθεί ως ασεβής εκμετάλλευση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης ενόψει της καταστροφής που έπληξε τη χώρα», γράφει η Tagesspiegel. «Όμως η διαφορά μεταξύ της άκαμπτης στάσης της Τουρκίας στη διαμάχη με το ΝΑΤΟ και της αυθόρμητης προθυμίας της Δύσης να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους είναι αρκετά σαφείς για να γίνουν κατανοητές από την Άγκυρα».

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά πως «η αντίσταση που προβάλλει μέχρι στιγμής ο Ερντογάν στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ συνδέεται στενά με τις επικείμενες εκλογές: ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να δείξει στους εθνικιστές ψηφοφόρους πως είναι διατεθειμένος να μπει σε διαμάχη με τη Δύση προς υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων. Αλλά ο σεισμός έφερε σε σύγχυση και την προεκλογική τακτική του Ερντογάν. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Φινλανδία και Σουηδία έχουν προσεγγίσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Στην περίπτωση της Σουηδίας, ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει ικανοποιηθεί επαρκώς – δεν πρόκειται για μία ηχηρή άρνηση, αλλά ούτε και για μια συμφωνία», καταλήγει το γερμανικό μέσο. Πλέον, μένει να φανεί εάν η «διπλωματία του σεισμού» θα είναι εν προκειμένω εξίσου επιδραστική, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας και τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου.

Γιώργος Πασσάς