12.2 C
Athens
Friday, March 31, 2023

Πρέσινγκ Ράμμου σε Ν.Δ. και Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Must read

More articles

ΒΟΥΛΗ

Eurokinissi

efsyn.gr

Με νέα επιστολή ζητά να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα αποτελέσματα ελέγχων της ΑΔΑΕ σχετικά με ζητήματα άρσης του απορρήτου

Νέα απάντηση από τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., Χρήστο Ράμμο, στην επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών από την Νέα Δημοκρατία.

Μετά τις αήθεις επιθέσεις από βουλευτές της Ν.Δ. και την πρωτοφανή άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στο αίτημά του να ενημερώσει τη Βουλή, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, ο κ. Ράμμος επανήλθε τονίζοντας πως «οφείλει προς επιτέλεση του συνταγματικού του καθήκοντος, το οποίο του ανέθεσε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, να ενημερώνει το Κοινοβούλιο, στο οποίο λογοδοτεί τόσο ο ίδιος όσο και η Αρχή για οποιοδήποτε ζήτημα ανάγεται στις αρμοδιότητες της Αρχής. Μη πράττων αυτό διαπράττει παράβαση καθήκοντος».

Στη νέα του επιστολή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ αναφέρεται στη συνεδρίαση της Ολομέλειάς της την περασμένη Παρασκευή γνωστοποιώντας ότι εγκρίθηκαν εκθέσεις της με την απόφαση 17/197/16.1.2023.

Απαντώντας στην προκλητική τοποθέτηση του πρόεδρου της Επιτροπής, Θανάση Μπούρα, που δήλωσε ότι δεν διάβασε την πρώτη επιστολή του κ. Ράμμου, γιατί είχε τη… γιορτή του, και ζήτησε από τον δεύτερο να στείλει ξανά αίτημα αναφέροντας αναλυτικά το αντικείμενο, ο πρόεδρος της Αρχής εξήγησε τα εξής:

«Το γεγονός ότι δεν εξειδίκευσα τα θύματα για τα οποία επιθυμώ να ενημερώσω την Επιτροπή σας, οφείλεται στην μέριμνά μου να μην δημοσιοποιηθούν πληροφορίες που κατά τη γνώμη μου πρέπει να δοθούν μόνο ενώπιον της Επιτροπής συνεδριαζούσης κεκλεισμένων των θυρών. Για να διευκολύνω της όποιες αποφάσεις σας, σας ενημερώνω ότι ζήτησα τη σύγκληση της Επιτροπής, για να την ενημερώσω επί των αποτελεσμάτων ελέγχων σχετικών με ζητήματα άρσεως του απορρήτου, που έχει διεξάγει η ΑΔΑΕ».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα θύματα του Predator με τελευταία αυτή του Inside Story, που υποστηρίζει πως, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, περισσότεροι από 20 ήταν οι στόχοι του παράνομου λογισμικού στην Ελλάδα. Η Ελίζα Τριανταφύλλου και ο Τάσος Τέλλογλου, που ερευνούν το πολύκροτο σκάνδαλο εδώ και μήνες, γράφουν ότι η ΑΠΔΠΧ διενεργεί σιωπηλά τους δικούς αυτεπάγγελτους ελέγχους για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης τερματικών συσκευών προσώπων με αφορμή την παγίδευση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τσίπρας: «Είτε τον καλέσουν είτε όχι, το παρακράτος θα αποκαλυφθεί» 

Στη νέα επιστολή του ο κ. Ράμμος ξεκαθαρίζει:

i)Υποχρεούται να ενημερώσει Βουλή – αρχηγούς, ακόμη και με τον νόμο της ΝΔ.

ii)Οι εκθέσεις των ελέγχων έχουν ήδη εγκριθεί από ολομέλεια ΑΔΑΕ.

Άρα ανούσια η προσπάθεια της ΝΔ. Είτε τον καλέσουν είτε όχι, το παρακράτος θα αποκαλυφθεί.

— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) January 20, 2023

Γ. Οικονόμου: Kάθε φορά που η Δικαιοσύνη φέρνει στο φως την αλήθεια, βαρύ σκοτάδι πλακώνει τον ΣΥΡΙΖΑ

“Οι Ανεξάρτητες Αρχές, για να είναι ανεξάρτητες, δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές ούτε ερμηνευτές των απόψεών τους, πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων” ανέφερε σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στην ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ.Οικονόμου τόνισε ότι “η Δημοκρατία είναι πολίτευμα κανόνων και αρχών, που οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και να τηρούμε απροϋπόθετα και απαρέγκλιτα” και κατέληξε λέγοντας: “Πάντως, η εμπειρία θα έπρεπε να είχε διδάξει τον κ. Τσίπρα ότι κάθε φορά που η Δικαιοσύνη φέρνει στο φως την αλήθεια, βαρύ σκοτάδι πλακώνει τον ΣΥΡΙΖΑ”.

ΠΑΣΟΚ: Συνταγματικό χρέος της Ν.Δ. να αποδεχθεί το αίτημα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε χθες τόσο διά των βουλευτών της στην επιτροπή, όσο και διά του ίδιου του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ότι δεν προτίθεται να καλέσει τον κ. Ράμμο, συστήνοντας στην αντιπολίτευση να κάνει χρήση του δικαιώματος της μειοψηφίας των 2/5 στην επιτροπή Θεσμών προκειμένου να κληθεί.

Μετά τις σημερινές εξελίξεις το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τονίζει πως την ώρα που «σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας insidestory.gr η ΑΠΔΠΧ φέρεται να έχει πιστοποιήσει την παγίδευση 20 προσώπων με το λογισμικό Predator, είναι συνταγματικό χρέος της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αποδεχθεί άμεσα το αίτημα του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής».

Σχολιάζοντας παράλληλα τις ειρωνείες του κ. Τασούλα προς το πρόσωπο του κ. Ράμμου, το κόμμα αναφέρει πως ο χαρακτηρισμός από τον πρόεδρο της Βουλής ως «αυτόκλητου καλεσμένου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας» του προέδρου της ΑΔΑΕ, όπως και η όλη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας έναντι της Ανεξάρτητης Αρχής, συνιστούν μέγιστη θεσμική απρέπεια.

«Το αίτημα του κ. Ράμμου αποτελεί άσκηση αρμοδιότητας με βάση το Σύνταγμα και κατά το άρθρο 8 παρ. 6 του νόμου 5002/2022. Είναι, δε, άκρως εντυπωσιακό ότι την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής αρνούνται όσοι με πάθος υποστήριζαν μια παράνομη κυβερνητική ενημέρωση «στο αυτί» του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, τον περασμένο Αύγουστο.  Διαφορετικά θα φέρει βαριά ευθύνη απέναντι στο κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς» σημειώνει το Γραφείο Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη.

ΚΚΕ: Αναγκαία η πρόσκληση Ράμμου στη Βουλή

Το ΚΚΕ «θεωρεί αναγκαία και στηρίζει την πρόσκληση του προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή, την οποία αρνείται η κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς είναι αυτονόητο το αίτημα να φωτιστούν -όσο είναι δυνατόν- όλες οι δυσώδεις υποθέσεις υποκλοπών και το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που τις συγκαλύπτει. Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετη με τις επιλεκτικές ευαισθησίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποδείχθηκε πανηγυρικά και στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ».

ΜέΡΑ25: Ακατάλληλος ο Κ. Τασούλας για πρόεδρος της Βουλής

«Τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας για “αυτόκλητους καλεσμένους” σχετικά με την πρόθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ, να εισφέρει στη Βουλή τα στοιχεία που συνέλεξε ως όφειλε, για τις παρακολουθήσεις που πραγματοποιούσε η ΕΥΠ υπό τον κ. Μητσοτάκη, επιβεβαιώνουν με τον εκκωφαντικότερο τρόπο την επιλογή του ΜέΡΑ25 να αποσύρει την εμπιστοσύνη από το πρόσωπό του, ήδη από τις 8 Απριλίου του 2022», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

 «Τότε που ο κ. Τασούλας, ως πρόεδρος της Βουλής, δεν προστάτευσε τη Βουλή των Ελλήνων όταν ο κ. Ζελένσκι την μετέτρεψε σε θέατρο αισχρής ναζιστικής προπαγάνδας, με τη γνωστή ομιλία του Ουκρανού χρυσαυγίτη του τάγματος Αζόφ. Ο κ. Τασούλας τότε, όχι μόνο δεν διέκοψε τη σχετική συνεδρίαση, ως είχε ιερή υποχρέωση λόγω της προσβλητικής για το Κοινοβούλιο φιέστας Ζελένσκι-Αζόφ, αλλά στη συνέχεια, χειροκροτούσε κιόλας όρθιος μαζί με τον κ. Μητσοτάκη την ναζιστική φιέστα», υπενθυμίζει το ΜέΡΑ25 και καταλήγει:

«Είναι, λοιπόν, σαφές πως ο κ. Τασούλας, είναι παντελώς ακατάλληλος και επικίνδυνος για αυτό τον θεσμικό ρόλο, κάτι που δυστυχώς συνεχίζει να αποδεικνύει καθημερινά λειτουργώντας όχι ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αλλά ως επιτελάρχης του Επιτελικού Παρακράτους των υποκλοπών και των κλοπών της Μητσοτάκης Α.Ε., συμμετέχοντας πλέον ενεργά και στην συγκάλυψη των παρακολουθήσεων που έκανε ο κ. Μητσοτάκης».

Ακολουθήστε μας στο Google news

Google News

Σχετικά Άρθρα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το κουβάρι της υπόθεσης Predator ξετυλίγεται

Ενώ βρίσκεται στα ύψη η σύγκρουση για το μπλόκο στην παρουσία του προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή μια νέα αποκάλυψη έρχεται να ταράξει τα νερά.

Το κουβάρι της υπόθεσης Predator ξετυλίγεται

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μαθήματα» Συνταγματικού Δικαίου στον Χρήστο Ράμμο

Νέα διευκρινιστική επιστολή έστειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, τονίζοντας πως προέκυψαν πολλές εσφαλμένες ερμηνείες σχετικά με το αρχικό κείμενο που έστειλε στον υπ. Δικαιοσύνης

«Μαθήματα» Συνταγματικού Δικαίου στον Χρήστο Ράμμο

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Κόβει» κάθε υποψία παρερμηνείας ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ

Η προσπάθεια να ταυτιστεί η επιστολή του Χρ. Ράμμου με την αντισυνταγματική γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέφτει στο κενό.

«Κόβει» κάθε υποψία παρερμηνείας ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομικό και πολιτικό σφυροκόπημα στο ατόπημα Ντογιάκου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην προσπάθεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να «γδύσει» την ΑΔΑΕ από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητά της.

Νομικό και πολιτικό σφυροκόπημα στο ατόπημα Ντογιάκου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κ. Ντογιάκος αγνοεί (και) τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου;

Δήλωση 16 καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τα σοβαρά ερωτήματα για τη στάση του

Ο κ. Ντογιάκος αγνοεί (και) τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου;

ΒΟΥΛΗ

«Γαλάζια» εκτροπή, χωρίς… ντροπή

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η πρωτοφανής απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να απαγορεύσει ουσιαστικά στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να ενημερώσει επισήμως τη Βουλή για τα ευρήματα της έρευνάς του στο σκάνδαλο των…

«Γαλάζια» εκτροπή, χωρίς… ντροπή

Σχόλια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news