ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Στα λόγια «μη κερδοσκοπικά» στη πράξη «business as usual» για τη ΝΔ

0
10
ΠΑΣΟΚ-για-ιδιωτικά-Πανεπιστήμια:-Στα-λόγια-«μη-κερδοσκοπικά»-στη-πράξη-«business-as-usual»-για-τη-ΝΔ

Τι αναφέρει το ΠΑΣΟΚ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – ο Βουλευτής Κιλκίς & υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Στέφανος Παραστατίδης, για το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση:

ΟΔΗΓΟΣ για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Πώς θα λειτουργήσουν  Κριτήρια, προϋποθέσεις

Το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση επιβεβαιώνει αυτό, που είχαμε εξαρχής επισημάνει: Η υιοθέτηση του μοντέλου των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών παραρτημάτων είναι προσχηματική.

Δική μας πάγια προγραμματική θέση αποτελεί το ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και η δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, με όρους ποιότητας και εθνικού σχεδιασμού, με ασφαλιστικές δικλίδες για τον πραγματικά μη κερδοσκοπικό τους χαρακτήρα. Αυτό αυτόματα συνεπάγεται πως τα όποια κέρδη θα επανεπενδύονται στο πανεπιστήμιο και δεν θα πηγαίνουν στις τσέπες των όποιων μετόχων. Αυτό διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας και την καθιστά ποιοτικό κοινωνικό αγαθό. Αυτή είναι και η δική μας ευθύνη: η παιδεία να παραμείνει μοχλός κοινωνικής κινητικότητας για τη χώρα και όχι εργαλείο κερδοσκοπίας.

Η διαχρονική προγραμματική θέση της ΝΔ είναι υπέρ των ιδιωτικών κερδοσκοπικών Α.Ε.Ι.. Με το παρόν νομοσχέδιο, όμως, δύνανται να εμφανίζονται ως “μη κερδοσκοπικά” παραρτήματα ακόμα και κερδοσκοπικά ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεράσει τους ρητούς συνταγματικούς περιορισμούς. Όμως, στην πράξη, θα μπορούν να λειτουργούν τα κατ’ όνομα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ως κερδοσκοπικά, μέσω του μητρικού κερδοσκοπικού ιδρύματος και διασυνδεδεμένα με παράλληλα κερδοσκοπικά funds.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις βρίσκονται στον αντίποδα των δικών μας διαχρονικά δημόσια διατυπωμένων θέσεων για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικών μη κρατικών Πανεπιστημίων -και όχι παραρτημάτων.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα προσέλθει στη Βουλή για τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις θέσεις και τις προτάσεις του.

Αν η κυβέρνηση επιλέξει έστω και καθυστερημένα να ανοίξει μια συλλογική συζήτηση για τη διαμόρφωση και όχι για την υφαρπαγή συναινέσεων, ένας είναι ο δρόμος: το Σύνταγμα.