11.5 C
Athens
Tuesday, March 21, 2023

Πακιστάν: Τεράστιο μπλακ άουτ βύθισε στο σκοτάδι επί ώρες μεγάλο μέρος της χώρας

Must read

More articles

Μια γιγαντιαία βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης βύθισε στο σκοτάδι το μεγαλύτερο μέρος του Πακιστάν, με πολλές πόλεις, όπως η Λαχόρη και το Καράτσι, να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα επί 12 και πλέον ώρες.

Το πρόβλημα δεν είχε επιλυθεί ακόμη όταν έπεσε η νύχτα.

Οι διακοπές ρεύματος είναι συχνό φαινόμενο στο Πακιστάν το οποίο αντιμετωπίζει χρόνια ενεργειακή κρίση που επιτείνεται λόγω του περίπλοκου και γερασμένου συστήματος διανομής.

Σύμφωνα με τις αρχές, η βλάβη οφείλεται σε δυσλειτουργία του συστήματος, με απότομη αύξηση της τάσης που σημειώθηκε στις 7.30 το πρωί, τοπική ώρα (04.30 ώρα Ελλάδας. Η ηλεκτροδότηση επανήλθε, αλλά μόνο εν μέρει, στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ και σε άλλες πόλεις.

𝐁𝐈𝐆 𝐁𝐑𝐄𝐀𝐊𝐈𝐍𝐆

Prison Break in #Pakistan. District jail Gujrat is broken & has been set on fire by inmates.Gunshots heard.Nearly 200 hard core criminals have reportedly fled the jail.After Food, Water and #poweroutage, Pakistan is now facing grave law and order situation pic.twitter.com/nQ8bpRCnBD

— Nepal Correspondence (@NepCorres) January 23, 2023


🚨According to reports, inmates at Pakistan’s Gujrat Prison set the building on fire, and the assistant superintendent is being taken hostage. Riot like situation reported at the location

Numerous police units have reached at the jail pic.twitter.com/C4IJlZxN7g

— OsintTV📺 (@OsintTV) January 23, 2023


Το μεγάλο, οικονομικό κέντρο του Καράτσι, με τα 15 εκατομμύρια κατοίκους και η Λαχόρη, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη με 10 εκατομμύρια κατοίκους, ακόμη παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Ο υπουργός Ενέργειας Χουράμ Νταστγκίρ Χαν είπε σε δημοσιογράφους ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το μπλακάουτ. «Αντιμετωπίζουμε κάποια εμπόδια αλλά θα τα ξεπεράσουμε και θα αποκαταστήσουμε το ρεύμα σε όλη τη χώρα, μέχρι το βράδυ», ανέφερε.

Η βλάβη προκλήθηκε λόγω απότομης αύξησης της τάσης στο δίκτυο, όταν ξεκίνησαν και πάλι να λειτουργούν οι μονάδες παραγωγής ενέργειας, το πρωί. Ο Χαν εξήγησε ότι τον χειμώνα αυτές οι μονάδες διακόπτουν προσωρινά τη λειτουργία τους τη νύχτα, για να εξοικονομηθούν καύσιμα.

Τα περισσότερα νοσοκομεία, οι βιομηχανίες και τα κυβερνητικά κτίρια διαθέτουν γεννήτριες. Όμως τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις συχνά δεν έχουν τα μέσα για να αγοράσουν τέτοιον εξοπλισμό.

Στο βόρειο Πακιστάν η θερμοκρασία απόψε αναμένεται ότι θα πέσει κάτω από το 0. Το σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο είναι εκτεταμένο, όχι όμως και αξιόπιστο, λόγω των ελλείψεων στο φυσικό αέριο.

Χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχουν επίσης τεθεί εκτός λειτουργίας, όπως ανέφερε στο Twitter η πακιστανική εταιρεία ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών (PTA). Εκφράζονται φόβοι ότι αν δεν αποκατασταθεί σύντομα η ηλεκτροδότηση μπορεί να προκληθεί μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες καθώς οι κεραίες και οι πύργοι μένουν σταδιακά από καύσιμα και μπαταρίες. Ορισμένοι χρήστες των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης είπαν ότι εξαφανίστηκε το σήμα των κινητών τηλεφώνων σε μεγάλες πόλεις, όπως στο Ισλαμαμπάντ. Ένας εκπρόσωπος της PTA δεν απάντησε στο ερώτημα πόσοι πύργοι τηλεπικοινωνιών έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με το Netblocks, που παρακολουθεί το διαδίκτυο παγκοσμίως, παρουσιάζονται προβλήματα και στην πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Η PTA αναφέρει ότι στο Πακιστάν υπάρχουν 194 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας και 124 εκατομμύρια συνδρομητές ιντερνετικών υπηρεσιών.

Η πακιστανική οικονομία κλυδωνίζεται το τελευταίο διάστημα, με τον πληθωρισμό να καλπάζει, το εθνικό νόμισμα –τη ρουπία– σε ελεύθερη πτώση και τα συναλλαγματικά αποθέματα στο χαμηλότερο σημείο τους. Το μπλακάουτ απλώς εντείνει την πίεση στις μικρές επιχειρήσεις.

Στο Ραβαλπίντι, μια πόλη κοντά στην πρωτεύουσα, ο Μουχάμαντ Ιφτιχάρ Σεΐχ, 71 ετών, ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρικών ειδών, είπε ότι δεν μπορεί πλέον να επιδείξει τα προϊόντα του στους πελάτες. «Οι πελάτες δεν αγοράζουν ποτέ τίποτα χωρίς να το δοκιμάσουν πρώτα. Καθόμαστε εδώ και δεν κάνουμε τίποτα», σχολίασε.

Σε κάποια σχολεία τα μαθήματα έγιναν στο ημίφως.

Στο Καράτσι, ένας έμπορος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι όλο το στοκ του –γαλακτοκομικά προϊόντα– θα καταστραφεί χωρίς ψύξη.

Μια παρόμοια βλάβη, τον Ιανουάριο του 2021, βύθισε σχεδόν όλη τη χώρα των 220 εκατομμυρίων κατοίκων στο σκοτάδι επί πολλές ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ψευτογιατρός: Φωτογραφία από τη στιγμή που κάνει ένεση σε ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας

«The Crown» αλά ελληνικά: Ο «διάδοχος Παύλος» έχει… προίκα 2,5 δισ. δολάρια

Γλυπτά του Παρθενώνα – Sunday Times: Αναμένεται να επιστρέψουν φέτος, λέει Έλληνας αξιωματούχος

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news