Ο Κ. Μητσοτάκης σηκώνει αυλαία στις θεματικές του συνεντεύξεις – Πρώτη στάση οικονομία-ανάπτυξη-εργασία

0
214

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Την αυλαία των θεματικών του συνεντεύξεων στον δρόμο προς την κάλπη της απλής αναλογικής σηκώνει, σε λίγες ώρες, ο πρωθυπουργός.

Με την 9η Απριλίου να… φιγουράρει στη σεναριολογία που φουντώνει ως η επικρατέστερη ημερομηνία των εκλογών και το πολιτικό σκηνικό να κινείται σε κλίμα πόλωσης για το σύνολο της ατζέντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει στην πρώτη γραμμή, στις 12.30 το μεσημέρι, μία θεματολογία που… διαπερνά κάθετα την καθημερινότητα των πολιτών. Η οικονομία, η ανάπτυξη και τα εργασιακά θα αποτελέσουν το κυρίως μενού της πρωθυπουργικής συνέντευξης, με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και το σύνολο της κυβερνητικής παράταξης, να… ποντάρει πολλά στην παρουσίαση των πεπραγμένων της τελευταίας τετραετίας, η επικοινωνία των οποίων αποτελεί για τους “γαλάζιους” ένα από τα πλέον ισχυρά χαρτιά σε αυτόν τον προεκλογικό… μαραθώνιο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το μεγαλύτερο κομμάτι της σημερινής θεματικής συνέντευξης του πρωθυπουργού θα έχει χαρακτήρα απολογιστικό. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα… σκιαγραφήσει το σχέδιο για την επόμενη τετραετία, εφόσον οι πολίτες εμπιστευθούν και πάλι στη Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση της χώρας. “Οι συνεντεύξεις θα έχουν δύο στόχους. Πρώτα, να αναδείξουν το κυβερνητικό έργο, αυτής της πρώτης μας τετραετίας σε κρίσιμους τομείς, σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Να εξηγήσουμε και να ερμηνεύσουμε που βρίσκεται η χώρα, σήμερα, εν μέσω αυτών των κρίσεων. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός, όπως είναι φυσιολογικό, θα προδιαγράψει σε αχνές γραμμές τους βασικούς στόχους, τις βασικές επιδιώξεις της νέας τετραετίας”, είναι το σήμα που εκπέμπεται, όσο στον ορίζοντα προβάλει το πρώτο μεγάλο οικονομικό στοίχημα των επόμενων μηνών. Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

“Η οικονομία μας έχει καλύτερη απόδοση από την αναμενόμενη, γεγονός που σημαίνει πως δημιουργούμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Θα μπορούσε κανείς να πει πως κάνουμε το αντίθετο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, δαπανήσαμε πάνω από 40 δισεκατομμύρια. Και αυτό οδήγησε σε αύξηση του χρέους μας. Αλλά οι αγορές έδειξαν ανεκτικότητα ως προς το ζήτημα αυτό, καθώς αντιλήφθηκαν πως αυτή η πολιτική ήταν μια αναγκαία αντίδραση για τη συγκεκριμένη στιγμή. Αλλά ταυτόχρονα, όταν κοιτάζουν το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, βλέπουν ότι το μειώσαμε κατά περίπου 40 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε τρία χρόνια”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN. 

“Επρόκειτο για την ταχύτερη μείωση που καταγράφηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά διαθέτουμε ακόμα χρήματα ώστε να στηρίξουμε ευάλωτες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Για αυτό νομίζω πως ήταν επιτυχής η πολιτική μας, γιατί ήταν και είναι και φιλελεύθερη όσον αφορά τη δημιουργία ανάπτυξης, αλλά και προοδευτική όσον αφορά τη στήριξή μας στα πιο αδύναμα νοικοκυριά και τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας”, ανέφερε, τοποθετώντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της επενδυτικής βαθμίδας, μετά τις εκλογές. “Μόλις επιλύσουμε τις πολιτικές αβεβαιότητες, γιατί όπως γνωρίζετε θα έχουμε εκλογές την άνοιξη και είμαι πεπεισμένος ότι θα κερδίσουμε και πάλι”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Το τρίπτυχο, πάντως, “καλύτεροι μισθοί, ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις απασχόλησης” είναι αυτό που θα κυριαρχήσει όχι μόνο στη σημερινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στην προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας. Τα αποτελέσματα που έχουν παράξει, όπως σημειώνουν στελέχη, οι μεταρρυθμίσεις στο μέτωπο της οικονομίας, είναι αυτά που… στρώνουν τα χαλί για τη διεύρυνση της “γαλάζιας” κοινωνικής ατζέντας, επάνω στην οποία ποντάρουν πολλά Μέγαρο Μαξίμου και οδός Πειραιώς όσον αφορά στον εκπεφρασμένο, σε όλους τους τόνους, στόχο της αυτοδυναμίας.