11.5 C
Athens
Tuesday, March 21, 2023

Ο ‘ανένδοτος’ ΣΥΡΙΖΑ ( με διαλείμματα) για μια (ολίγον) έκπτωτη Κυβέρνηση

Must read

More articles

Της Νίκης Ζορμπά

Ανατροπή! όχι της κυβέρνησης βέβαια, αλλά της ιστορίας, όπως είχε επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του να την αφηγείται στην κορύφωση της υπόθεσης των υποκλοπών.

Αλλαγή στρατηγικής με άλλα λόγια για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μέχρι χθες είχε επιλέξει να εμφανίζεται ως “εγγυητής των θεσμών” ανοίγοντας μακριά λίστα προσκλητηρίου για όσους εμβρόντητοι παρακολουθούσαν να εκτυλίσσεται αγρίως απίθανα η κόντρα κυβέρνησης- ΑΔΑΕ, τις επιθέσεις στον πρόεδρό της Χρήστο Ράμμο , για όσους είχαν αρχίσει να κλείνουν έστω και διστακτικά την πόρτα στο αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα, αναγνωρίζοντας κατά κάποιον τρόπο, πως στο θέμα των παρακολουθήσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε τα δίκια της και πως εν πάση περιπτώσει δεν είναι αυτή το ζήτημα, αλλά οι προβληματικοί κυβερνητικοί χειρισμοί.

Το αποτέλεσμα που παρήγαγε μέχρι χθες η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα επέφερε ένα απτό πολιτικό αποτέλεσμα, καθόλου ευκαταφρόνητο για το κόμμα του, δεδομένου πως δεν έχει περίσσια πολιτικού κεφαλαίου: Να υπάρξουν μετατοπίσεις στις μέχρι τώρα αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτικές συμμαχίες ( και ανακατωσούρα στο εσωτερικό τους) που είχαν σφυρηλατηθεί από χρόνια. 

Ανένδοτος με …διάλειμμα

Μέχρι χθες. Όταν από το Ζάππειο Μέγαρο ( κάτι μεταφυσικό συμβαίνει από καιρού εις καιρόν εκεί σε αρχηγούς αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπορεί) ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε έναν περίπου ανένδοτο αγώνα εναντίον της Κυβέρνησης, με μια περίπου αποχή από την Βουλή, για μια περίπου “έκπτωτη” κυβέρνηση ( διατηρεί τη δεδηλωμένη ασφαλώς με πλήρεις τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις). 

Θα απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του. Διότι δεν τη νομιμοποιεί πλέον να νομοθετεί και οφείλει να προκηρύξει άμεσα εκλογές. Ο ανένδοτος και η αποχή από τις ψηφοφορίες όμως, θα έχει και διαλείμματα: Την ψήφιση του νόμου για τον αποκλεισμό του Κασιδιάρη από τη Βουλή. Σε αυτή θα συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα επιστρέψει μετά στον ανένδοτο. 

Συνοψίζοντας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει κανονικά στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όχι όμως στις ψηφοφορίες για τα νομοσχέδια αφού δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να νομοθετεί γενικώς, αλλά ειδικώς μόνον για το θέμα του αποκλεισμού Κασιδιάρη, δηλαδή είναι έκπτωτη μεν αλλά και όχι και εντελώς. Ολίγον.

Πώς τους ήρθε στην Κουμουνδούρου η χθεσινή εκτροπή ( από τη δική τους πορεία); Αμιγώς επικοινωνιακού χαρακτήρα  ακτιβισμός με αποκλειστικό ζητούμενο να μείνει λίγο ακόμη από πλευράς τους στον “αφρό”,  το ζήτημα των υποκλοπών. Μόνοι τους άλλωστε, στελέχη της Κουμουνδούρου, υποβαθμίζουν το ζήτημα πως στην πράξη δε σημαίνει και τίποτα, δεν παράγει απολύτως κανένα πολιτικό αποτέλεσμα.

Παράγει βεβαίως. Αλλά όχι αυτό που θα ήθελαν: Ξεσήκωσε σάλο όλης της ελάσσονος αντιπολίτευσης εναντίον του : Από το ΠΑΣΟΚ που μίλησε για ανεύθυνη συμπεριφορά μέχρι και τον Βελόπουλο που θίχτηκε για τα παιχνίδια με τη Δημοκρατία. 

Όσο για την Κυβέρνηση, ευλόγως, άρπαξε το ανέλπιστο δώρο και άρχισε ταχέως να το ξε-πακετάρει: Κατήφορος, τραμπισμός αλά Γκρέκα, σαμποτάζ στους Θεσμούς και την Οικονομία και επιμύθιο: Είναι οι ίδιοι αμετανόητοι με το 2015, το νου σας.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news