22.4 C
Athens
Thursday, June 1, 2023

Ουκρανία: Μηδενική ανοχή απέναντι στη διαφθορά μετά τις αποκαλύψεις για δωροδοκία υψηλόβαθμου αξιωματούχου

Must read

More articles

Ο επικεφαλής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι θα συλληφθούν και θα φυλακιστούν στο πλαίσιο μιας πολιτικής μηδενικής ανοχής, έπειτα από κατηγορίες για δωροδοκία αξιωματούχων που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει μακρά ιστορία καταπολέμησης της διαφθοράς και αδύναμης διακυβέρνησης, αν και λίγες τέτοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί μετά τη ρωσική εισβολή πέρυσι, καθώς το Κίεβο πολεμά τα ρωσικά στρατεύματα και λαμβάνει δυτική οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη.

Χθες Κυριακή, η αστυνομία κατά της διαφθοράς ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον υφυπουργό Υποδομών με την υποψία ότι έλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο μίζα 400.000 δολαρίων για να διευκολύνει την εισαγωγή γεννητριών στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Ξεχωριστά, δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύθηκε σε μια εφημερίδα το Σάββατο κατηγόρησε το υπουργείο Άμυνας για υπέρογκες πληρωμές σε προμηθευτές τροφίμων για τους Ουκρανούς στρατιώτες. Το υπουργείο είπε ότι το δημοσίευμα περιείχε «ενδείξεις εσκεμμένης χειραγώγησης» και ήταν «παραπλανητικό» .

Ο Νταβίντ Αραχαμία, επικεφαλής του κόμματος του Ζελένσκι, Υπηρέτης του Λαού, είπε ότι κατέστη κ σαφές κατά τη διάρκεια της εισβολής ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει «να επικεντρωθούν στον πόλεμο, να βοηθήσουν τα θύματα, να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να σταματήσουν αμφιλεγόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες».

«Πολλοί από αυτούς πήραν το μήνυμα. Αλλά πολλοί από αυτούς δεν το έλαβαν δυστυχώς. Σίγουρα θα προχωρήσουμε ενεργά σε φυλακίσεις αυτήν την άνοιξη. Αν η ανθρώπινη προσέγγιση δεν φέρει αποτέλεσμα, θα το κάνουμε σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο», είπε.

Πριν από τη ρωσική εισβολή πέρυσι, η καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν το κύριο ζήτημα για τον Ζελένσκι, έναν αρχάριο στην πολιτική που ανήλθε στην εξουσία το 2019 με την υπόσχεση να εξυγιάνει διεφθαρμένους θεσμούς της χώρας. Στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του χθες το βράδυ, ο Ζελένσκι είπε ότι μέτρα θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.

«Θέλω αυτό να είναι ξεκάθαρο: δεν θα υπάρξει επιστροφή σε αυτό που υπήρχε στο παρελθόν, στον τρόπο που διάφοροι άνθρωποι βρίσκονταν κοντά σε κρατικούς θεσμούς ή σε όσους πέρασαν όλη τους τη ζωή επιδιώκοντας μια καρέκλα», προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Αρκετά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να αποπεμφθούν άμεσα, καθώς ο Ζελένσκι προσπαθεί να κάνει την κυβέρνηση πιο αποτελεσματική.

Η Ουκρανία, της οποίας η οικονομία συρρικνώθηκε κατά ένα τρίτο πέρυσι, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυτική οικονομική βοήθεια και δωρητές όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ΕΕ έχουν επανειλημμένα ζητήσει περισσότερη διαφάνεια και καλύτερη διακυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Η Καϊλή θα «πληρώσει» τη συμφωνία Παντσέρι με τους Βέλγους

Η απάτη που στήθηκε στον Έβρο για τη «νεκρή Μαρία» βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Survivor All Star: Ο Τάκης Καραγκούνιας στον τάκο και το «παράνομο» ζευγάρι στη… σέντρα – Δείτε βίντεο

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news