Ολγα Κεφαλογιάννη στο TheTOC: Ηταν πολύ κακό να διαμαρτύρονται οι καλλιτέχνες και εμείς να μην έχουμε κάνει τίποτα

0
93

κεφαλογιανη τακης

Η Όλγα Κεφαλογιάννη μετρά 16 χρόνια στα βουλευτικά έδρανα, αρχικά από το 2007 μέχρι το 2012 βουλευτής Ρεθύμνου και από το 2012 έως σήμερα πρώτη σε σταυρούς βουλευτής στην Α’ Αθηνών. Ομως αυτές οι εκλογές για εκείνη θα έχουν κάτι ριζικά διαφορετικό, αφού θα πρέπει να ταιριάξει τους τρελούς ρυθμούς μιας προεκλογικής εκστρατείας με τον ρόλο της μάνας και τις ανάγκες των δυο παιδιών της.

Σήμερα, η πρώην υπουργός Tουρισμού που έμεινε τέσσερα χρόνια εκτός κυβέρνησης για να μείνει πιστή στα πιστεύω της μιλάει στο TheTOC.GR για το πόσο έχει αλλάξει η μητρότητα τη ζωή της και για τις προτεραιότητές της από δω και πέρα. Για τα συν και τα πλην της κυβερνητικής τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας, για την υπόθεση των καλλιτεχνών και το πώς η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα, καθώς και το αν έφτασε και στην Ελλάδα η ώρα για να γίνει μια γυναίκα πρωθυπουργός.

Λοιπόν έφτασε η ώρα των εκλογών. Πώς το αντιμετωπίζει αυτό η Όλγα Κεφαλογιάννη τώρα που η ζωή της έχει μπει σε μια άλλη φάση με άλλους ρυθμούς, με παιδιά, με φροντίδες και με άλλες προτεραιότητες;

Σε κάθε άνθρωπο που γίνεται γονέας, αυτό είναι μια τομή στην ζωή του, σε βάζει να βλέπεις τα πράγματα πολύ διαφορετικά, να θέτεις διαφορετικά τις προτεραιότητες αλλά για μένα που είμαι στο χώρο της πολιτικής, μάλλον μου ενισχύει το αίσθημα της ευθύνης που έχω απέναντι στο σύνολο. Αντιλαμβάνεσαι πολύ πιο σημαντική την ευθύνη απέναντι και στα δικά σου παιδιά για να προσπαθήσεις να βελτιώνεις τα πράγματα.

Από τότε που εκλέγομαι βουλευτής, προσπαθούσα πάντα να μην υποβαθμίσω το ρόλο και την δουλειά του βουλευτή. Για μένα το ότι οι πολίτες της Αθήνας σταθερά από το 2012 με εκλέγουν και με επιλέγουν για να τους εκπροσωπήσω, είναι μια πολύ μεγάλη τιμή και πολύ μεγάλη ευθύνη. Η δουλειά που έχω προσπαθήσει να κάνω ως βουλευτής αξιολογείται και κρίνεται. Πάντα είχα το θάρρος της γνώμης μου και έκαναν τις παρεμβάσεις μου εκεί που χρειαζόταν.

Ολγα Κεφαλογιάννη στο TheTOC: Ηταν πολύ κακό να διαμαρτύρονται οι καλλιτέχνες και εμείς να μην έχουμε κάνει τίποτα

Η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο σύζυγός της, Μίνως Μάτσας

Όταν μπήκες σε αυτή τη διαδικασία να αλλάξεις την πορεία της ζωής σου είχες ζυγίσει ότι μπορεί αυτή η επιλογή να σου κοστίσει στο μοίρασμα του χρόνου; Να γύρει δηλαδή η πλάστιγγα περισσότερο στο προσωπικό παρά στο πολιτικό;

Τέτοιες αποφάσεις δεν τις παίρνεις σταθμίζοντας οτιδήποτε άλλο παρά μόνο την επιθυμία και την ευθύνη να δώσεις στη ζωή σου και αυτή τη διάσταση και αυτό το νόημα για μένα είναι το πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο μπορώ να κάνω.

Από εκεί και πέρα το πόσο μπορείς να ανταποκριθείς στους πολλαπλούς ρόλους νομίζω ότι αυτό είναι η πρόκληση για κάθε σύγχρονη γυναίκα. Η εγκυμοσύνη και το μεταδιάστημα είναι ένα κομμάτι καθαρά γυναικείο. Από κει και πέρα, όση βοήθεια και να έχεις από έναν σύντροφο, τον πατέρα των παιδιών σου, εσύ έχεις τον βασικό ρόλο μέσα στην οικογένεια. Είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση να τα συνδυάσεις όλα. Το κάνω και προσπαθώ να το κάνω, όπως το κάνουν εκατομμύρια γυναίκες.

Σε λίγο ξεκινά ο προεκλογικός αγώνας, έχεις κάνει ένα πλάνο πώς θα τα βγάλεις πέρα και με προεκλογική εκστρατεία, ομιλίες και τρέξιμο και με τα παιδιά στο σπίτι;

Θα είναι η πρώτη φορά που θα πρέπει ο χρόνος μου να είναι εις βάρος των παιδιών. Μέχρι τώρα προσπάθησα να ανταποκρίνομαι σε όλες τις υποχρεώσεις μου αλλά να έχω κάποιες ώρες αποκλειστικά για τα παιδιά, το οποίο και μου δίνει και τους δίνει και μπορώ να πω ότι με γεμίζει με παραπάνω ενέργεια για να συνεχίσω την υπόλοιπη δραστηριότητα μου. Τώρα σίγουρα γι’ αυτό το μήνα ή όσο διαρκέσει η προεκλογική περίοδος θα τα δώσω όλα για τις εκλογές. Νομίζω ότι θα με καταλάβουν όταν μεγαλώσουν , θα τους εξηγήσω ότι γι’ αυτό το μήνα η μαμά έπρεπε να τρέχει για τις εκλογές.

Σε έχουν δει στην τηλεόραση αυτό το διάστημα; Φωνάζουν “να η μαμά”;

Ναι, αναγνωρίζουν την εικόνα μου στην τηλεόραση και όταν βγαίνω το βράδυ στις διάφορες εκπομπές, ο Μίνως τους κρατάει μαζί του αγκαλιά, τους δείχνει τη μαμά και μετά μου στέλνει και φωτογραφίες που με δείχνουν με το δάχτυλο στην τηλεόραση και λένε “να η μαμά”.

Είναι βαριά η απόφαση να πεις ότι για ένα μήνα θα βάλω προτεραιότητα τις εκλογές και τις ομιλίες και τα παιδιά θα έχουν το δεύτερο ρόλο;

Ναι, είναι πολύ βαριά απόφαση, αλλά δυστυχώς τα παιδιά δεν είναι σε μια τέτοια ηλικία που μπορώ να πω ότι τα παίρνω μαζί μου και δεν είναι και τόσο μικρά ώστε να μην καταλαβαίνουν. Θα είναι ένα ζόρι, αυτή είναι η αλήθεια. Όμως είμαι πάρα πολύ τυχερή, γιατί έχω και μια πάρα πολύ καλή μαμά που θα καλύψει ένα μέρος της δικιάς μου απουσίας και ο Μίνως θα κάνει ό,τι μπορεί, άλλωστε και εγώ θα ξεκλέβω μια ώρα την ημέρα για να τους βλέπω.

κεφαλογιαννη τακης τραπεζι

Η Ολγα Κεφαλογιάννη με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη

Θα έπαιρνες τα παιδιά μαζί σου σε μια προεκλογική σου δραστηριότητα; Εχω δει και άλλες γυναίκες πολιτικούς να το κάνουν αυτό.

Προσπαθώ να κρατήσω τα παιδιά μου πολύ μακριά από την δημοσιότητα, δεν θα ήθελα να δω φωτογραφίες των παιδιών μου άρα πρέπει πρώτα απ’ όλα εγώ να τα προστατέψω. Και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να τα χρησιμοποιήσω προεκλογικά, αυτό είναι το πιο ευτελές που θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος. Τα παιδιά δεν τα κάνεις για να τα χρησιμοποιήσεις επικοινωνιακά, τα παιδιά είναι απέραντη χαρά και μια τεράστια ευθύνη και μία από τις ευθύνες που έχεις είναι και να προστατεύεις απόλυτα την ιδιωτικότητα που πρέπει να έχει αυτή η σχέση σου.

Κατεβαίνεις στις εκλογές πιστή σε όλα όσα είχες πει προεκλογικά και όλα όσα είχες αποφασίσει. Δεν έγινες υπουργός κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας. Θα λειτουργήσει δύσκολα για σένα το ότι δεν είχες υπουργικό θώκο;

Οι πολίτες μας κρίνουν και το ότι είμαι σταθερή στις απόψεις μου και στις αρχές μου και τις υπερασπίζομαι ακόμα κι αν έχουν κόστος, αυτό είναι κάτι που επίσης κρίνεται και απ’ ότι βλέπω και διαπιστώνω από την επαφή μου με τον κόσμο, η σταθερότητα μου στις αρχές και τις αξίες, επειδή σπανίζει κιόλας, αξιολογείται θετικά.

Γι’ αυτό και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του βουλευτή ως εκπρόσωπος των πολιτών. Ο κόσμος είδε ότι εκπροσώπησα τους πολίτες με βάση την εντολή που μου έδωσαν, με παρεμβάσεις, με κατάθεση γνώμης και άποψης. Αυτός είναι ο ρόλος μας.

Το δυναμικό ρόλο που πρέπει να έχει ο βουλευτής της συμπολίτευσης τον έδειξες όταν έπρεπε να τον δείξεις με τις παρεμβάσεις σου. Είναι κάτι που μπορεί να έχει κόστος για ένα βουλευτή, θέλει τόλμη;

Θέλει απλώς να αντιλαμβάνεσαι τον όρκο που έχεις δώσει στο Σύνταγμα και τους νόμους. Αυτός είναι ο ρόλος σου, αυτή είναι η εντολή που λαμβάνεις από τους πολίτες και αυτό πρέπει να φέρει σε πέρας.

Άκουσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει ότι η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι διαφορετική και θα έχει και πολλές γυναίκες.

Αυτό είναι ένα μεγάλο ζητούμενο και για την πολιτική και για την κοινωνία. Πολλές φορές μου έχουν πει οι πολίτες ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τις λίγες γυναίκες που βλέπουν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Την ίδια ώρα οι γυναίκες έχουν δώσει μάχες και αγώνες και έχουν κερδίσει το δικαίωμα και την δυνατότητα να αξιοποιηθούν.

Από την εμπειρία σου στην Α’ Αθήνας οι γυναίκες στηρίζουν τις γυναίκες ψηφίζουν γυναίκες;

Εγώ με βάση την προσωπική μου εμπειρία πιστεύω ότι οι γυναίκες και μας στηρίζουν και μας αξιολογούν και αρκετά αυστηρά. Και πίστευε ότι εμείς οι γυναίκες που είμαστε στη δημόσια σφαίρα λειτουργούμε και λίγο ως πρότυπο και ως έμπνευση για άλλες γυναίκες.

Για μένα τα θέματα της ισότητας και της γυναικείας ενδυνάμωσης εδώ και καιρό είναι στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων μου. Αλλωστε από τον Δεκέμβριο του 2020 έχω ιδρύσει το “Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα”, για να προωθήσουμε μαζί με αξιόλογους επιστήμονες τρόπους, πολιτικές και προτάσεις που θα βοηθήσουν να προχωρήσουμε στα θέματα της ισότητας.

ολγα κεφαλογιαννη

Μήπως έχει έρθει η ώρα και στην Ελλάδα για γυναίκα πρωθυπουργό;

Σε άλλες χώρες που έχουν πολύ περισσότερο χρόνια γυναίκες στα κοινά, αυτό είναι πλέον δεδομένο. Αναφέρομαι κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες. Εμείς πάμε πάντα με μια χρονοκαθυστέρηση . Άρα μπορεί και να έχει έρθει .

Έχεις σκεφτεί το σύνθημα με το οποίο θα κατέβεις σε αυτές τις εκλογές;

Έχω το hashtag “σταθερά Όλγα”.

Το “σταθερά Όλγα” έχει να κάνει με την διαχρονική εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων απέναντι σε σένα ή και με την σταθερότητα που έχεις στις δικές σου απόψεις;

Προφανώς και τα δύο. Η σταθερότητα είναι κάτι που με εκφράζει και σε αυτές τις εκλογές είναι και πιο επίκαιρο.

Τέσσερα χρόνια Νέα Δημοκρατία είναι εύκολο για ένα κυβερνητικό βουλευτή να στηρίξει όλα όσα έγιναν τα τέσσερα χρόνια και να μιλάει μόνο θετικά ;

Βάζω θετικό πρόσημο στην πορεία αυτής της κυβέρνησης. Και αυτό αν θέλεις το βλέπω και στην επαφή που έχω μέχρι τώρα με τον κόσμο. Και μάλιστα οι πολίτες κάνουν σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 2015- 2019, μια περίοδο με δραματικές και ατυχείς στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό των πολιτών. Νομίζω ότι σε αυτή τη σύγκριση η απάντηση είναι αυτονόητα “Νέα Δημοκρατία”.

Αυτή η κυβέρνηση χρειάστηκε να ανταποκριθεί σε κρίσεις άνευ προηγουμένου και χωρίς καμία δυνατότητα πρόβλεψης τους.

Ανταποκριθήκαμε με επάρκεια και σε πολύ μεγάλο βαθμό καταφέραμε και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα για το οποίο εκλεγήκαμε το 2019. Μπορέσαμε και προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων, σε μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ανοίξαμε το δρόμο να γίνουν σημαντικές επενδύσεις, ενισχύσαμε την αμυντική θωράκιση της χώρας, στην διεθνή σκηνή βλέπουμε μια Ελλάδα που στέκεται με μεγάλη δύναμη κι αυτοπεποίθηση ως παίκτης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Όλα αυτά είναι θετικά.

Λένε ότι οι πολίτες ψηφίζουν όχι κυρίως με αυτά που έγιναν αλλά με αυτά που ελπίζουν ότι θα γίνουν στο μέλλον. Τι θα έλεγες στους πολίτες, γιατί να ψηφίσουν ξανά Νέα Δημοκρατία;

Δεν μπορεί να μην σε ενδιαφέρει τι έχει γίνει ως τώρα, γιατί έχουν μπει τα θεμέλια για το τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα. Έχουμε μια οικονομία που παρά το γεγονός ότι πέρασε όλες αυτές τις κρίσεις, αναπτύσσεται και έχει σταθεί γερά στα πόδια της, δημιουργεί θέσεις εργασίας μπορεί να στηρίξει τους ευάλωτους. Αυτό έχει μια προοπτική ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε μόνο καλύτερα από δω και πέρα. Για να έχουμε μια ανάπτυξη προς όφελος των πολλών που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Πιστεύεις έχει καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να εμφανιστεί ως ένα κόμμα που στηρίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες και όχι πλούσιους ή συμφέροντα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μαζικό λαϊκό κόμμα και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Και αυτή είναι η μεγάλη δύναμη της να δημιουργεί κοινωνικές πλειοψηφίες. Το έχει κάνει στο παρελθόν με επιτυχία και τώρα αυτό είναι ξανά το μεγάλο ζητούμενο.

Άκουσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει ότι τα δύο βασικά του λάθη σε αυτές τις εκλογές είναι οι πυρκαγιές και οι υποκλοπές. Εσύ ποια θεωρείς ότι είναι τα μεγάλα λάθη της Νέας Δημοκρατίας;

Είναι σημαντικό οι πολιτικοί να κάνουν αυτοκριτική. Από κει και πέρα νομίζω ότι το θεσμικό θέμα των υποκλοπών βαραίνει και θα ήθελα να πηγαίναμε στις εκλογές έχοντας καθαρίσει με το θέμα αυτό. Η δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτή την υπόθεση και θα ήταν καλό, όσο πιο γρήγορα, αυτό το θέμα να λυθεί.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο θέμα για σένα να δικαιολογήσεις προεκλογικά; Είναι το θέμα των υποκλοπών; Το ρωτώ γιατί κι εσύ είχες πάρει μία προσωπική θέση σ’ αυτό το θέμα.

Σε μια προεκλογική περίοδο, στην επαφή με τους πολίτες η συζήτηση κυρίως περιστρέφεται σε θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών . Ο καθένας θέλει να ξέρει από σένα τι προτάσεις έχεις για να βελτιώσεις την καθημερινότητα του. Νομίζω εκεί η Νέα Δημοκρατία έχει και τις θέσεις και τις προτάσεις αλλά και την δύναμη να βελτιώσει τα πράγματα. Τα θεσμικά από την άλλη είναι σημαντικά μπορεί να μην είναι το αντικείμενο της συζήτησης στο καφενείο όπως λέμε αλλά για την πολιτική ιστορία του τόπου τα θεσμικά έχουν πάντα την σημασία τους. Γι’ αυτό και λέω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό για να μην μείνει καμιά σκιά για τη Νέα Δημοκρατία στο μέλλον.

Η αντιπολίτευση έριξε δύο βαριά συνθήματα στον προεκλογικό αγώνα δυο διλήμματα. Δημοκρατία ή Μητσοτάκης, Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία. Τι θα απαντούσε η Όλγα Κεφαλογιάννη σε αυτά;

Δυστυχώς βλέπουμε έναν Τσίπρα που θυμίζει τις εποχές του 2012 και του 2015 σε μια προσπάθεια να πολώσει εντελώς το κλίμα προσδοκώντας να εισπράξει οφέλη κυρίως για τον ίδιο. Όμως οι συνθήκες δεν είναι ίδιες, δεν είμαστε ούτε στο 2012 ούτε στο 2015. Ο κ. Τσίπρας έχει κριθεί, έχουμε δει την απέχθεια και του ίδιου στους θεσμούς και την αδυναμία μέχρι ερασιτεχνισμού στην διαχείριση των πραγμάτων. Δείτε πως αντιμετωπίζει την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για την καταδίκη του Νίκου Παππά. Με επίθεση στη δικαιοσύνη και στους δικαστές. Προφανώς για τον κ. Τσίπρα το “Δικαιοσύνη παντού” σημαίνει “δικαιοσύνη ελεγχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ παντού”.

Θα περίμενα το 2023 ο Αλέξης Τσίπρας να παρουσιάσει πολιτικές προτάσεις. Δυστυχώς λόγω έλλειψης πολιτικών προτάσεων επιλέγει την πόλωση για να συσπειρώσει το ακροατήριο του. Τα διχαστικά διλήμματα νομίζω ότι δεν έχουν πλέον καμία αναφορά ούτε πουλάνε στη σημερινή εποχή. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και όχι κλίμα διχασμού

Πιστεύεις ότι η Νέα Δημοκρατία στις δεύτερες εκλογές μπορεί να έχει αυτοδυναμία; Το αισθάνεσαι, το βλέπεις στους πολίτες;

Αν δεν είχε δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα ο κ. Τσίπρας με το νόμο της απλής αναλογικής, θα μπορούσαμε με ένα νόμο ενισχυμένης αναλογικής να έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και αυτό θα ήταν πολύ καλύτερο για όλους. Δε νομίζω ότι οι πολίτες θέλουν γενικά πολλές εκλογές. Όμως έχει ναρκοθετήσει το πεδίο με την απλή αναλογική και άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που το έκανε.

Είδα στην κοπή της πίτας σου να είναι μαζί σου στην εκδήλωση οι περισσότεροι υποψήφιοι στην Α’ Αθήνας. Τι συμβαίνει; Αγαπηθήκατε ξαφνικά όλοι μαζί;

Εγώ με τους συνυποψηφίους μου θεωρώ ότι είμαστε συναγωνιστές και όχι ανταγωνιστές. Προσπαθούμε όλοι για το καλό της παράταξης. Αυτό είναι το πρώτο απ’ όλα και φυσικά και για την προσωπική ψήφο. Έτσι κι αλλιώς οι πολίτες έχουν τέσσερις σταυρούς μπορούν να έχουν επιλογές. Με πολλούς από τους νυν βουλευτές στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας έχουμε κάνει πολλούς αγώνες και προεκλογικούς και μετά τις εκλογές για το κόμμα και την παράταξη μας. Λογικό είναι να έχουμε και καλές σχέσεις.

Λένε κάποιοι ότι μπορεί οι παλιοί υποψήφιοι να συνασπίζονται εναντίον των νέων υποψηφίων, μπορεί να παίζει και κάτι τέτοιο;

Εγώ έχω υπάρξει στο ψηφοδέλτιο της Α Αθήνας από το 2012 και πρέπει να σου πω ότι την εποχή εκείνη εγώ ήμουν η νεοεισερχόμενη. Είναι πολύ θετικό ότι το ψηφοδέλτιο έχει και μία σταθερότητα και μία ανανέωση. Ελπίζω ότι αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος του συνόλου, δηλαδή του στόχου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και στην Α’ Αθήνας και σε εθνικό επίπεδο.

Ποιος είναι ο στόχος της Όλγας Κεφαλογιάννη σε αυτές τις εκλογές; Να είναι πρώτη ή να πάει καλά;

Ο στόχος και σε αυτές τις εκλογές είναι να επιβεβαιώσω την στήριξη των πολιτών στο πρόσωπο μου. Την συνέπεια που έδειξα στην εκπροσώπηση τους, την αφοσίωση μου στην παράταξη. Αυτό σημαίνει να είσαι βουλευτής. Κρινόμαστε, αξιολογούμαστε και αυτό είναι τελικά και στην πολιτική αυτό που μένει, αν θες να έχεις διάρκεια.

Η διάρκεια φυσικά παίζει ρόλο αλλά δεν παίζει και η σειρά;

Για μένα έχει σημασία ως πολιτικός να έχεις νομιμοποίηση και λογοδοσία, αυτή είναι η ουσία. Να λογοδοτούμε στους πολίτες όταν είμαστε υποψήφιοι και όταν λογοδοτούμε και επαναβεβαιώνουμε την στήριξή τουςμ αυτό μας δίνει νομιμοποίηση για να μπορούμε και την επόμενη μέρα να τους εκπροσωπήσουμε. Αυτό είναι η ουσία και δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Επειδή όμως με ρωτήσατε για τους στόχους μου πέρα από τα προεκλογικά, με ενδιαφέρει πολύ ως βουλευτής Α’ Αθηνών, η πόλη να μη χάσει τον χαρακτήρα και την ταυτότητα της. Αυτή η ανεξέλεγκτη επέκταση του airbnb, των ξενοδοχείων το ότι πάμε να γυρίσουμε την ταυτότητα της πόλης, ο υπερτουρισμός δεν κάνει καλό. Πρέπει να κάνουμε κάτι πριν να είναι αργά. Πρέπει η Αθήνα να είναι φιλική προς τους πολίτες της. Φιλική για όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν στο κέντρο της Αθήνας, που κινούνται στην Αθήναμ προφανώς φιλική και για τους επισκέπτες της, αλλά δεν μπορεί να είναι μία πόλη που θα είναι μόνο για τουρισμό.

Στη Νέα Δημοκρατία πια υπάρχουν αρκετά στελέχη που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Πως τους αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας;

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα αρχών, έχει ένα καταστατικό, θεωρώ ότι όποιος έρχεται κοντά μας, προφανώς θα πρέπει να ασπάζεται αυτές τις αρχές. Δεν είμαστε σημαία ευκαιρίας, είμαστε ένα κόμμα που απευθύνεται στην κοινωνία επιδιώκοντας να φέρει κοντά της όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές πλειοψηφίες. Αλλά έχουμε ένα διακριτό ιδεολογικό στίγμα και έχουμε και πιστεύω. Δεν γίνεται να τα ισοπεδώνουμε όλα. Είμαστε πολιτικό κόμμα, δεν είμαστε σύλλογος.

Πώς βλέπεις την πορεία σου στην επόμενη τετραετία; Θα ήθελες την συμμετοχή σου σε ένα μελλοντικό υπουργικό σχήμα ;

Στην πολιτική υπηρετούμε αρχές και αξίες. Από οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε. Στόχος μου είναι μια καθαρή νίκη της Νέα Δημοκρατίας και μετά η εφαρμογή του προγράμματος μας.

Το τελευταίο διάστημα είδαμε πολλές κινητοποιήσεις από τους καλλιτέχνες για το θέμα της υποβάθμισης των πτυχίων τους. Έγιναν λάθη; Καθυστέρησε η Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπίσει το θέμα; Έχασε χρόνο;

Ως τομεάρχης πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας είχα κάνει πολλές ερωτήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ για την διαβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών. Αλλά και τώρα ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, θύμισα τι κάναμε εμείς και τι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι ότι χάθηκε πάρα πολύς χρόνος, όμως είναι σημαντικό το ότι ο πρωθυπουργός κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών και έβαλε ένα πλάνο δράσης με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που η αλήθεια είναι δεν έχουν ακουστεί ποτέ ξανά από πρωθυπουργικά χείλη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Αυτή η καθυστέρηση έχει να κάνει ότι ότι κάποιοι δεν κατάλαβαν τα αιτήματα των καλλιτεχνών ή με το ότι κάποιοι είπαν θα φωνάξουν και θα σταματήσουν; Υπάρχουν και κάποιες στο κόμμα σας που λένε “δεν πειράζει έτσι κι αλλιώς αυτοί ΣΥΡΙΖΑ είναι, δεν θα ψηφίσουν εμάς”.

Είναι πάρα πολύ κακό κάποιος να μην καταλαβαίνει τις αγωνίες των καλλιτεχνών και την προσφορά τους. Τώρα αν κάποιοι δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ή τα απαραίτητα αντανακλαστικά για να καταλάβουν τα πράγματα ή δεν έχουν τον τρόπο να κάνουν την διαχείριση που πρέπει, δεν ξέρω. Εγώ από την πρώτη στιγμή κατέθεσα ερώτηση θυμίζοντας τι είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση, μιλώντας και στηρίζοντας την ανάγκη για διαβάθμιση των πτυχίων.

Τα θέματα είναι καλύτερο να το αντιλαμβάνεται κανείς και να τα διαχειρίζεται αμέσως όταν προκύψουν, δε βοηθάει να τα αφήνουμε. Εγώ γενικά είμαι πάρα πολύ της άμεσης δράσης.

Έκανε κακό στην Νέα Δημοκρατία η διαχείριση αυτού του θέματος;

Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε φανεί η γύμνια της πολιτικής τους στο κομμάτι των καλλιτεχνών. Για να μη θυμηθώ ότι τίναξαν στον αέρα την ιστορία για τα πνευματικά δικαιώματα. Ηταν απολύτως αρνητικά για το σύγχρονο πολιτισμό τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δε με ικανοποιεί το ότι το 2023, αντί να έχουμε ανταποκριθεί εμείς στις αγωνίες του κόσμου αυτού και στην προσφορά του, να έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και να βγαίνει και από πάνω, γιατί πραγματικά δεν έχει κάνει τίποτα. Θεωρώ επίσης ότι έκανε πάρα πολύ κακό το ότι αφήσαμε να διαβάζουν οι καλλιτέχνες το μανιφέστο τους κάθε βράδυ στα θέατρα κι εμείς να μην έχουμε κάνει τίποτα. Επειδή πηγαίνω σε πάρα πολλές παραστάσεις, ήμουνα παρούσα κάθισα, άκουσα μίλησα μαζί τους, τους εξήγησα τι είχαμε κάνει εμείς. Δεν σηκώθηκα να φύγω.Και τους είπα ότι δεν πρέπει να αφήνουν να γίνεται εκμετάλλευση του θέματος από ανθρώπους που δεν είχαν κάνει τίποτα απολύτως για αυτούς τόσα χρόνια.