Οι νέοι στο επίκεντρο της πολιτικής της ΝΔ

0
249

Με μία ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων και πρωτοβουλιών, που αφορά στους νέους, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθιστά σαφή την υποστήριξή της προς αυτούς, αλλά και το συνεχές ενδιαφέρον της. Η κυβέρνησή μας εξάλλου, ήταν εκείνη που από την πρώτη στιγμή, επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για αυτούς, ενώ ασχολήθηκε με τις προοπτικές τους, τις επιλογές και τους προβληματισμούς. Είναι οι νέοι που θα οδηγήσουν τη χώρα στο αύριο, είναι εκείνοι που θα μεταλαμπαδεύσουν τις αξίες μας και θα δημιουργήσουν νέες ατραπούς στην κοινωνία καλούμενοι να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα.

Για αυτούς ακριβώς του λόγους, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κινούνται προς την καθιέρωση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος με κινήσεις όπως είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», οι αλλαγές στην εκπαίδευση, οι αυξήσεις στο φοιτητικό επίδομα στέγασης, οι βελτιώσεις στην εκπαίδευση, καθώς άλλες ενέργειες που είτε πραγματοποιήθηκαν, είτε βρίσκονται στο πρόγραμμα της ΝΔ.

Ειδικότερα, όσο αφορά στη θεσμοθέτηση του προγράμματος «Σπίτι Μου», το οποίο έχει συνολικά 140.000 ωφελούμενους, από 25-39 ετών, θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό ανάχωμα στα ακριβά ενοίκια και στις υψηλές τιμές των ακινήτων. Στους νέους που είναι δικαιούχοι, πρόκειται να δοθούν άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία. Τα ακίνητα, πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η προσιτή στέγη, θα αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μας και για το 2023.

Σε μια ακόμη κίνηση ενίσχυσης των νέων, αυξάνεται το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων φοιτητών. Η ενίσχυση αυτή, αυξάνεται και φτάνει στα 2.000 ευρώ, εάν δικαιούχοι φοιτητές αποφασίσουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία.

Με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, καθιερώθηκε ο θεσμός του «πρώτου ενσήμου» ο οποίος τη χρονιά που πέρασε αλλά και σήμερα βοηθά σημαντικά ώστε να μπορέσουν να βρουν την πρώτη τους δουλειά. Ειδικότερα, με το «πρώτο ένσημο» δίνονται κίνητρα στον εργοδότη να προσλάβει έναν άνεργο νέο 18-29 ετών, καθώς η κάθε θέση επιδοτείται με συνολικά 3.600 ευρώ. Από αυτά, τα 1.800 ευρώ, καταβάλλονται απευθείας από το κράτος στον νεοπροσλαμβανόμενο, ενώ τα υπόλοιπα 1.800 καταβάλλονται στον εργοδότη ώστε να καλύψει ένα μέρος της μισθολογικής δαπάνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, είχαμε τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ τον ερχόμενο Απρίλιο, αναμένεται και τρίτη κατά σειρά «γενναία» αύξηση, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, στη συνεδρίαση του υπουργικού. Μένοντας στα εργασιακά, έχει μεγάλη σημασία η εφαρμογή από το καλοκαίρι του `22, της ψηφιακής κάρτας εργασίας, με την οποία διασφαλίζεται το φρένο στην καταστρατήγηση των ωραρίων αλλά και στις απλήρωτες υπερωρίες. Από την κυβέρνηση της ΝΔ, επίσης, ξεκίνησε και το μέτρο της ανταποδοτικότητας στις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με το οποίο δημιουργείται ένας «ατομικός κουμπαράς» για κάθε νέο ασφαλισμένο. Με το μέτρο αυτό, κάθε νέος εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει το ύψος της σύνταξής του, γνωρίζοντας ότι οι δικές του εισφορές, θα είναι εκείνες που θα χρηματοδοτούν τη δική του σύνταξη.

Με την απασχόληση να αποτελεί για την κυβέρνηση κομβικής σημασίας θέμα, ο ΟΑΕΔ, μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο οργανισμό, την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, αποτινάσσοντας τον χαρακτήρα του «οργανισμού των επιδομάτων» και δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους που το επιθυμούν να ενδυναμώσουν τις δεξιότητές τους. Η ΔΥΑ, θα δίνει τη δυνατότητα επαγγελματικής κατάρτισης με συμπράξεις με εταιρείες – κολοσσούς, όπως είναι η Microsoft, η Amazon, η Cisco και η Google. To 2022, ήδη καλύφθηκαν 95.000 ευκαιρίες απασχόλησης. Παράλληλα, με το άλλο μεγάλο εργαλείο ανάπτυξης, το Ελλάδα 2.0, εκκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζόμενων και ανέργων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας με προϋπολογισμό 1 δις ευρώ και συμμετέχοντες 500.000 πολίτες, οι οποίοι ενίσχυσαν τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Καθώς η εκπαίδευση αποτελεί μίας κομβικής σημασίας επιλογή, στην οποία επίσης η κυβέρνηση επενδύει, με όραμα και πρόγραμμα, αυξήσαμε από 60 που ήταν το 2019, τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία σε 120 το 2022, δίνοντας τη δυνατότητα σε 30.000 μαθητές να φοιτούν σήμερα σε αυτά. Ιδρύσαμε 24 πρότυπα ΕΠΑΛ, 15 πειραματικά δημόσια ΙΕΚ και 10 θεματικά, ενισχύοντας έτσι την επαγγελματική εκπαίδευση, και ειδικά σε τομείς υψηλής ζήτησης.

Στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε τα νέους γονείς, επεκτείναμε το ολοήμερο σχολείο, τόσο στο νηπιαγωγείο όσο και στο δημοτικό, κατά 1,5 ώρα, δίνοντας τη δυνατότητα να ολοκληρώνεται στις 17:30, έναντι 16:00. Αυτό το μέτρο, σε συνδυασμό με την καθολική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, από 4 ετών, την αύξηση των voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και τους 120 νέους βρεφονηπιακούς σε επιχειρήσεις, δημιουργείται ένα δίχτυ που υποστηρίζει τους εργαζόμενους γονείς. Στο ίδιο πλαίσιο, αυξήθηκε η χρονική διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες.  

Και όλα αυτά γίνονται πραγματικότητα από την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς το δημογραφικό, σύμφωνα με αξιόπιστες έρευνες και μελέτες, (διαΝΕΟσις), τοποθετείται στην πρώτη θέση των απειλών προς την πατρίδας μας, σε μακροπρόθεσμό επίπεδο. Είναι αυτό που μπορεί για χρόνια να υπέβοσκε, τώρα όμως έχει μπει στην καθημερινότητα και απαιτεί επείγουσες πολιτικές και παρεμβάσεις.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν, αποτελούν κινήσεις συντεταγμένες από μία κυβέρνηση που σέβεται τον πολίτη, που αξιοποιεί κάθε δυνατότητα προς όφελός του, και βαδίζει με όραμα. Είναι η κυβέρνηση της σταθερότητας και του σχεδιασμού. Η εκλογική αναμέτρηση που θα ακολουθήσει θα αποτελέσει μία εξαιρετική ευκαιρία να επιλέξουμε την Ελλάδα που θέλουμε. Είναι μία μοναδική ευκαιρία να επισφραγίσουμε την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ευημερία. Αυτό είναι που μπορεί να γίνει με την κυβέρνηση της ΝΔ καi πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Χάρης Θεοχάρης

Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθήνας

Γραμματέας Προγράμματος ΝΔ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here