Οι… ματαιωμένοι της Θεσσαλονίκης, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και οι δύο παραδόσεις του ΚΚΕ

0
10
Οι…-ματαιωμένοι-της-Θεσσαλονίκης,-ο-Βούλγαρος-πρωθυπουργός-στη-ΔΕΘ-και-οι-δύο-παραδόσεις-του-ΚΚΕ

Λίγες εκατοντάδες είναι οι προσκεκλημένοι στην αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Εκθέσεως. Ο αριθμός είναι περιορισμένος περίπου στο 20% – 25% όσων θα προσκαλούνταν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ακόμη λιγότεροι, στα όρια του… κανενός, είναι όσοι θα μπορέσουν να μιλήσουν από κοντά ή κατ’ ιδίαν με τον Κ. Μητσοτάκη, κάτι που συνιστά ματαίωση για πολλούς, μικρότερους ή μεγαλύτερους παράγοντες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κάθε χρόνο περιμένουν τον Σεπτέμβριο για να δικαιωθούν. Αλλά και το περιεχόμενο της πρωθυπουργικής ομιλίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα αφιερωθεί στη νέα μετά-Daniel φάση, που ήδη διέρχεται η χώρα, είναι πιθανό να μην έχει ιδιαίτερες αναφορές στη Θεσσαλονίκη, κάτι που -αν επιβεβαιωθεί- θα απογοητεύσει τους ήδη… απογοητευμένους παράγοντες της πόλης, οι οποίοι -όπως κάνουν μια ζωή- περιμένουν μια πρωθυπουργική αναφορά σε κάποιο έργο με το οποίο συνδέονται, ώστε μετά να περιφέρουν το συγκεκριμένο απόσπασμα ως… τρόπαιο. Κάποιες από τις παράπλευρες απώλειες του Daniel…

Ο Νικολάι Ντένκοφ στις πρώτες σειρές των επισήμων

Στις πρώτες σειρές των επισήμων στο Βελλίδειο θα βρεθεί πάντως, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ. Ο Ντένκοφ θα παρακολουθήσει την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη – άλλωστε η Βουλγαρία είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή 87η ΔΕΘ-, ενώ δεν είναι γνωστό αν οι δυο τους θα έχουν και κατ΄ιδίαν συνομιλία. Μητσοτάκης και Ντένκοφ συναντήθηκαν στο τέλος Ιουλίου στην Αθήνα. Τότε ήταν στην επικαιρότητα οι καταστροφικές φωτιές στον Έβρο, ενώ τώρα κυριαρχούν οι φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

 Να μάθουμε να ζούμε με…

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ο αείμνηστος Καθηγητής Σεισμολογίας, Βασίλης Παπαζάχος, είχε πει πως «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς». Φυσικά είχε δίκιο. Όπως δίκιο έχουν και οι λοιμωξιολόγοι που κατά τη διάρκεια της πανδημίας επέμειναν πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό. Εξίσου δίκιο έχουν και όσοι ειδικοί επιστήμονες αυτές τις μέρες υποστηρίζουν, με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε στις νέες συνθήκες που επιβάλλει για τη ζωή μας η κλιματική αλλαγή. Ο Ακαδημαϊκός και Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, το επανέλαβε μόλις προχτές. Μάλιστα τόνισε πως οι επιστήμονες προειδοποιούν χρόνια για τις συνέπειες της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του πλανήτη. Απλώς έπεσαν λίγα χρόνια έξω, αφού η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει σήμερα φαινόμενα που τα περίμεναν το 2030. Συμπέρασμα: Να μάθουμε να ζούμε στις νέες συνθήκες, αρκεί κάποιος -πέρα από την ίδια τη φύση- να μας διδάξει. Κι επειδή οι φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, ανήκουν στην πλευρά των γεγονότων που δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί ο καθένας προσωπικά, το σημαντικό είναι να οργανωθεί η πολιτεία για να καθοδηγεί την κοινωνία. Κι εδώ είναι που… μπλέξαμε.  

… τα φίδια που ζώνουν την Καρδίτσα

Δεν τους έφταναν τα μύρια όσα προβλήματα έφερε η φονική κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία,  οι κάτοικοι έρχονται τώρα αντιμέτωποι με όλα τα στοιχειά της φύσης. Στη Γιάννουλη της Λάρισας μεγάλα ψάρια από τον Πηνειό βολτάρουν ανενόχλητα στους δρόμους του χωριού, που έτσι κι αλλιώς έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ στον Παλαμά Καρδίτσας… έσκασε μύτη ένας λαφίτης μήκους 2,5 μέτρων. Μόλις υποχώρησαν λίγο τα νερά, ο Γιώργος Φαλάγκας, πήγε να δει τις ζημιές στο πλημμυρισμένο του σπίτι, και ανεβαίνοντας στη βεράντα, ούρλιαξε από τον τρόμο και τον πανικό. Φαρδύ πλατύ αναπαύονταν -κυριολεκτικά- ένα τεράστιο σε μήκος και πάχος φίδι. Ο δημοσιογράφος-εκδότης της τοπικής εφημερίδας «Αλήθεια», Γιώργος Αμβροσίου, ήταν ο μόνος που πλησίασε, καθώς όλοι οι παρόντες έτρεξαν μακριά. Το ακούμπησε με ένα σκουπόξυλο και διαπίστωσε ότι ήταν νεκρό. Και τότε άρχισε ο προβληματισμός για το πού θα ταφεί ένα ψόφιο τεράστιο φίδι, αλλά και το καλαμπούρι ότι το ερπετό έστειλε… μήνυμα. «Τα φίδια πρέπει να ζώνουν τους τοπικούς άρχοντες, μικρούς και μεγάλους», σχολίαζαν κάτοικοι του Παλαμά διανθίζοντας τον λόγο τους με ατάκες καρδιτσιώτικης προφοράς, ενώ η σχετική φωτογραφία έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για την ιστορία να πούμε ότι το φίδι ήταν ένας κλασικός, ακίνδυνος για τον άνθρωπο λαφίτης. Ένα μη δηλητηριώδες είδος, που συνδέεται με τη λατρεία του Ασκληπιού και έχει σημαντική παρουσία στην ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία.

Το παραδοσιακό ΚΚΕ

Στο ΚΚΕ η παράδοση ή μάλλον οι παραδόσεις καλά κρατούν. Παράδοση Νο 1: Ενημερώνουμε τους πολίτες για τις πολιτικές εκδηλώσεις του κόμματος με κλασικές μεθόδους, όπως είναι η αφισοκόλληση και η τοποθέτηση χαρτονιών σε δέντρα και κολώνες, σε δρόμους, πεζοδρόμια και πλατείες. Παράδοση Νο 2: Αφού ενημερώσουμε και αφού γίνει η εκδήλωση ή η δράση τα… τεκμήρια της ενημέρωσης, αφίσες και χαρτόνια, παραμένουν μέχρι να βρεθεί κάποιος να τα… μαζέψει. Όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης (Βασ. Όλγας, Τσιμισκή, Εγνατία, Κ. Καραμανλή, κ.ά). Οι ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ για τη συγκέντρωση και τη διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου, της ημέρας των εγκαινίων της ΔΕΘ, παραμένουν στη θέση τους. Προφανώς κάποια στιγμή ο δήμος Θεσσαλονίκης θα μαζέψει όλη αυτή τη χαρτούρα, διότι υπάρχουν σημεία στην Ανατολική Θεσσαλονίκη που αντίστοιχα χαρτόνια διαφημίζουν κάποια ομιλία του Δ. Κουτσούμπα και παραμένουν επί χρόνια στους δρόμους. Προφανώς και άλλα κόμματα ακολουθούν ίδιες μεθόδους, αλλά το ΚΚΕ το κάνει με απόλυτη συνέπεια. Σύντροφοι ας σκεφτούμε το περιβάλλον, το περιβάλλον!