11.5 C
Athens
Tuesday, March 21, 2023

Ν/Σ για τα Μουσεία: “Ιδιώτες στην Πολιτιστική Κληρονομιά και μουσεία πολλών ταχυτήτων” τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Δελής

Must read

More articles

Κατατέθηκε  στη Βουλή, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού που αφορά την αποκοπή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ.

Πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στη βαθύτερη επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των χώρων της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη που θα αναγκάσει τα μουσεία να λειτουργούν με επιχειρηματικούς όρους, για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους. Τα Μουσεία παραδίδονται στο έλεος των κάθε είδους χορηγών κι επιχειρηματικών ομίλων που αναλαμβάνουν δήθεν τη στήριξη και ανάδειξή τους με το αζημίωτο φυσικά και την αποκόμιση τεράστιων κερδών. 

Ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επεσήμανε ότι οι έννοιες “αυτοτέλεια, αυτονομία και αυτοχρηματοδότηση σημαίνει πως μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση και τα Μουσεία ωθούνται να λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια για να βρουν πόρους, αναπτύσσοντας διάφορες δραστηριότητες. Οι έννοιες αυτές τα οδηγούν σε ένα διαρκές κυνήγι χορηγιών, από διάφορα ιδρύματα, ΜΚΟ, επιχειρηματικούς ομίλους, επιφέροντας με αυτό τον τρόπο την εμπλοκή των ιδιωτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας με κριτήριο το κέρδος”.

Ο Γ. Δελής σημείωσε ότι αυτή η πολιτική εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, όπου παντού τα Μουσεία παραδίδονται στο έλεος των κάθε είδους χορηγών και επιχειρηματικών ομίλων, που αναλαμβάνουν δήθεν τη στήριξή τους, με το αζημίωτο φυσικά και παρουσίασε σχετικό κείμενο της Κομισιόν, από το 2014 ακόμα, που προτάσσει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών και της «κοινωνίας των πολιτών» ως το καλύτερο μοντέλο διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με δεδομένη τη μείωση των δημόσιων προϋπολογισμών.

Ο  βουλευτής, εξηγώντας τι σημαίνει πρακτικά η λειτουργία ενός Μουσείου ως ΝΠΔΔ, έφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο για να μη χάσει τα έσοδά του για μία μέρα, δεν εφαρμόζει τη ρύθμιση για δωρεάν είσοδο την πρώτη Κυριακή κάθε χειμερινού μήνα και αντί για δέκα που ισχύει στα άλλα Μουσεία, αυτό λειτουργεί μόνο 4 Κυριακές τον χρόνο. 

Ο Γ. Δελής σημείωσε τις άσχημες επιπτώσεις που θα έχει η αποκοπή των Μουσείων από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες που θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα στο ερευνητικό τους έργο. «Δεν πρόκειται για ένα αυστηρά διοικητικό μέτρο, αλλά υποδηλώνει την αποκοπή των Μουσείων από τον έλεγχο που ασκεί η αρχαιολογική υπηρεσία που έχει την ευθύνη της διάσωσης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς», σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Προειδοποίησε, εξάλλου, ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει Μουσεία πολλών ταχυτήτων με τα Περιφερειακά Μουσεία να υποβαθμίζονται περαιτέρω και να φυτοζωούν με τα ψίχουλα της κρατικής επιχορήγησης ενώ αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και στους εργαζόμενους, που έτσι κι αλλιώς είναι θύματα της πολιτικής υποστελέχωσης με  ελαστικές εργασιακές σχέσεις, απληρωσιά, συμβάσεις, ελλείψεις μέσων και προβλήματα στις μετακινήσεις.  

Ο Γ. Δελής σημείωσε ότι το μέτρο δεν θα μείνει μόνο στα πέντε συγκεκριμένα Μουσεία, με βάση παλαιότερες δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού που έκανε λόγο για «πολιτικές για ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών με μείζονα αρχαιολογικά σημεία, όπως Βεργίνα κλπ.», ενώ υπενθύμισε πως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μελετούσε ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία, με βάση δηλώσεις του πρώτου υπουργού της κυβέρνησής του, του Ν. Ξυδάκη. 

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Δελής σημείωσε ότι όλες οι κυβερνήσεις, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι αντιμετωπίζουν την πολιτιστική κληρονομιά με όρους αγοράς, ως βιτρίνα που προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία και όχι ως μέσο για την πνευματική ανάπτυξη του λαού συνολικά.

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και στηρίζει τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news