Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα: Aερομαχίες πάνω από το Αιγαίο -Tι φοβάται ο Ερντογάν εάν η Ελλάδα πάρει τα F-35

0
233

Τον κίνδυνο η τουρκική πολεμική αεροπορία να μείνει «πίσω» έναντι της Ελλάδας επισημαίνουν Τούρκοι αναλυτές, εάν αποτύχει να πάρει F-16, από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, η Άγκυρα προχωρά σε νέες προκλήσεις, επιβεβαιώνοντας μάλιστα τις αντιρρήσεις του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος εγκάλεσε τον Ερντογάν για αντισυμμαχική συμπεριφορά.

Την ίδια ώρα, η κινητοποίηση της Άγκυρας στο πεδίο των εξοπλιστικών αλλά και οι συνεχόμενες απειλές εις βάρος της Ελλάδας φαίνεται να φτάνουν σε σημείο κορύφωσης όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών στην Τουρκία.

Η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα εκ νέου στο Ανατολικό Αιγαίο και με παράνομη αντί-Navtex διεκδικεί την αρμοδιότητα σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Καρπάθου και της Ρόδου και ανατολικώς της Κρήτης.

Παράλληλα, σκληρές αερομαχίες σημειώθηκαν στο Αιγαίο το τελευταίο 24ωρο, όταν σε έξι περιπτώσεις οι Τούρκοι πιλότοι δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις των Ελλήνων χειριστών.

Η τουρκική αεροπορία έστειλε 28 μαχητικά εκ των οποίων τα μισά ήταν οπλισμένα. Σημειώθηκαν 40 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου την ώρα που ο ακροδεξιός κυβερνητικό εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, παρομοίαζε τα ελληνικά με γλώσσα φιδιού.

«Ο Κιλιτσντάρογλου, που λέει τι ψάχνουμε στη Συρία, τι ταξιδεύουμε στο Ιράκ, τι δουλειά έχουμε στη Λιβύη, τι ψάχνουμε στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, είναι η γλώσσα των Ελληνικών, η γλώσσα των φιδιών, η γλώσσα των εχθρών προς τους Τούρκους».Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, είχε επιτεθεί στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας το μεταναστευτικό.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, είχε επιτεθεί στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας το μεταναστευτικό.

Σε σύγχυση ο Ερντογάν

Ο πρώην αρχηγός της τουρκικής αεροπορίας μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «τα ελληνικά F-35 θα μας βλέπουν ήδη πριν τα δούμε εμείς». Παράλληλα Αμπιντίν Ουνάλ, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εκσυγχρoνιστούν άμεσα τα F-16 της Τουρκίας καθώς ήδη «έχουν αλλάξει τα δεδομένα με τα ελληνικά Rafale». 

«Εάν αποτύχει το σχέδιο μας για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 με δυνατότητα VIPER και τον εκσυγχρονισμό των 80 αεροσκαφών μας F-16, που βρίσκονται στο απόθεμά μας, και η Ελλάδα πραγματοποιήσει και τα τρία σχέδια, δηλαδή ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό F-16 και την αγορά των Rafale και αγοράσει και τα F -35, τότε στην περίπτωση αυτή όταν φτάσουμε στο 2025-2026, η ελληνική πλευρά σε μαχητικά αεροσκάφη θα έχει το πάνω χέρι το πλεονέκτημα σε μαχητικά αεροσκάφη», ανέφερε. 

«Τα F-35 λόγω της δυνατότητας χαμηλής ορατότητας, με βλέπει εκείνος πριν τον δω εγώ… Αυτό του δίνει ένα πλεονέκτημα στο περιβάλλον της αεροπορικής εκστρατείας: τα Rafale και F-16/VIPER εξισορροπούν το ένα το άλλο. Γιατί και τα δύο έχουν δυνατότητες 4,5ης γενιάς. Το πρόβλημα εδώ είναι με τα F-35 5ης γενιάς. Στην περίπτωση αυτή, ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς θα βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κάτι που γίνεται πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Αν δηλαδή δεν μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε τα F-16, τότε η επιχειρησιακή υπεροχή στο πλαίσιο των μαχόμενων αεροσκαφών θα περάσει στα χέρια της άλλης πλευράς», κατέληξε. 

Από την πλευρά του, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Είναι πρωτοφανές ότι στις σχέσεις των δύο χωρών για πρώτη φορά, τρεις ολόκληρους μήνες, έχουμε τέτοιες λεκτικές επιθέσεις εκ μέρους της γείτονος χώρας» σχετικά με την στάση της Άγκυρας.

Ο κ. Δεσποτόπουλος τόνισε ότι «έχουμε ακούσει πράγματα τα οποία δεν περιμένει να ακούσει μία χώρα από έναν πολιτισμένο γείτονα. Αυτό είναι άκρως προβληματικό και δεν μπορούμε να το αφήσουμε και να το θεωρήσουμε μόνο ως μέρος της προεκλογικής περιόδου της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο η Τουρκία βλέπει ότι η Ελλάδα καταφέρνει και προχωράει τα εξοπλιστικά της, έχει μπει στα Rafale και μπαίνει στα F-35, ενώ η Άγκυρα προσπαθεί να αναβαθμίσει τα αεροσκάφη F-16.