Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβιάζει συνθήκες με εξοπλισμό των νησιών

0
62
Νέα-πρόκληση-Τσαβούσογλου:-Η-Ελλάδα-παραβιάζει-συνθήκες-με-εξοπλισμό-των-νησιών

Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει σε καθημερινή βάση τις πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι λόγω των προβλημάτων με τη χώρα μας, η Αγκυρα κατηγορείται για αναθεωρητισμό και νέο-οθωμανισμό, κάνοντας λόγο  για …προκαταλήψεις που δεν ισχύουν! 

Μάλιστα, σε προκλητικό τόνο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που παραβιάζει τις συνθήκες με τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου.

«Θεωρώ ότι για να καταλάβουμε την εξωτερική μας πολιτική πρέπει να βάλουμε στην άκρη ιδεολογικές προκαταλήψεις, πρέπει να πω. Ναι, μερικές φορές συμβαίνει αυτό εξαιτίας των διαφορών Τουρκίας και Ελλάδας ή μεταξύ Τουρκίας και άλλων χωρών», είπε μιλώντας σε πάνελ συνεργασίας που συμμετείχε μεταξύ του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας και του Ουγγρικού Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου στη Βουδαπέστη. 

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης: «Ωστόσο, όταν αναπτύσσουμε δραστηριότητες στην Αφρική, τις χαρακτηρίζουν “αναθεωρητικές” και “νεο-οθωμανικές”. Καμιά σχέση δεν έχει με νεο-οθωμανισμό και αναθεωρητισμό βασικά… Αλλά είναι καλό ότι πρόσφατα μεγάλες χώρες που είναι δραστήριες στην αφρικανική ήπειρο μας προτείνουν να αρχίσουμε πολιτικές συνομιλίες για την Αφρική επίσης, η Γαλλία κυρίως, και οι ΗΠΑ πρόσφατα. Και θέλουμε να συνεργαστούμε με όλες αυτές τις χώρες, κάτι που είναι ευεργετικό για την Αφρική, όχι για εμάς, ειδικά για την Αφρική. Έτσι, όταν έπρεπε να αναλάβω δράση, αφού είδα καθαρά ότι κάποια μπλοκ οικοδομήθηκαν αποκλείοντας την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, μη λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ, και η Τουρκία κατηγορήθηκε ως αναθεωρητική, δεν ήμουν αναθεωρητικός, απλά ήθελα να εγγυηθώ τα δικαιώματά μου. Και αμέσως πρότεινα στην ΕΕ να διοργανώσει μια διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο, όπου όλοι θα έπρεπε να κληθούν, όλα τα παράκτια κράτη, όχι μόνο η ανατολική Μεσόγειος, και οι χώρες που είχαν ενεργειακές εταιρείες εκεί, θα έπρεπε επίσης να κληθούν. Και ποιο είναι το νόημα αυτής της διάσκεψης, γιατί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν την πρότεινε; Γιατί είμαστε υπέρ της δίκαιης διανομής και τα δικαιώματα όλων πρέπει να εγγυηθούν εκεί» 

Και κατέληξε: «Οπότε λοιπόν, όταν η Ελλάδα π.χ. παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών, αυτό είναι η ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 καθώς και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Και όταν έστειλα επιστολή στον ΟΗΕ ότι είναι ξεκάθαρη παραβίαση των συνθηκών…».