Μπιάγκης: Η ελληνική γλώσσα είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη μας

0
48
Μπιάγκης:-Η-ελληνική-γλώσσα-είναι-η-πολύτιμη-παρακαταθήκη-μας

Μήνυμα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής γλώσσας.

Το μήνυμα

Η 9η Φεβρουαρίου, η ημερομηνία θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. ανακηρύχθηκε το 2017 από τη Βουλή των Ελλήνων ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Η ελληνική γλώσσα αποτελεί μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως και την αρχαιότερη γραπτή γλώσσα. Μια γλώσσα που είχε και εξακολουθεί να έχει ποικίλες άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις σχεδόν σ’ όλες τις γλώσσες της Ευρώπης, και, μέσω αυτών, σε πολλές γλώσσες του πλανήτη.

Η γλώσσα του Ομήρου και του Θουκυδίδη, του Σοφοκλή και του Αριστοτέλη, η γλώσσα των σημαντικότερων κειμένων του Χριστιανισμού, των βυζαντινών χρονογραφημάτων, η γλώσσα του Σολωμού και του Κάλβου, του Παλαμά, του Ελύτη, του Ρίτσου, η γλώσσα που τεκμηριώνει και αντικατοπτρίζει τη συνέχεια του Ελληνισμού από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός που εκφράστηκε διαμέσου της, τα κείμενα τα γραμμένα στα Ελληνικά με το ελληνικό αλφάβητο είναι αυτά με τα οποία μας έμαθε, μας γνωρίζει και μας ξεχωρίζει όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Αυτή είναι η μεγάλη μας κληρονομιά. Αυτό είναι το μεγάλο μας πολιτισμικό κεφάλαιο. Αυτό είναι το προνόμιο για το οποίο θα ήταν περήφανος κάθε λαός της γης.

Ειδικά τώρα, όπου η τεχνολογία και το διαδίκτυο έχουν εισβάλλει στη ζωή μας με τρόπο καθοριστικό, η «Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας» αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να αναλογιστούμε το βαρύ φορτίο που κουβαλάμε στις πλάτες μας, συνειδητοποιώντας τον γλωσσικό θησαυρό που καλούμαστε να διαχειριστούμε στην καθημερινότητά μας. Ας αναλογιστούμε την αξία της γλώσσας μας κι ας σεβαστούμε τη διαχρονική της διάσταση μιλώντας και γράφοντας με ποιότητα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Την ελληνική γλώσσα αξίζει κανείς και να τη μάθει και να την αγαπήσει. Και για τις αρετές της, αλλά κυρίως διότι έχει εκφράσει πλουσιοπάροχα έναν τεράστιο πολιτισμό, ο οποίος διαμόρφωσε και κωδικοποίησε το ανώτερο λεξιλόγιο και τις βαθύτερες έννοιες του δυτικού πολιτισμού. Αξίζει φυσικά και να την τιμήσει, ως μια πολύτιμη παρακαταθήκη κι ένα αναντικατάστατο θεμέλιο της εθνικής ταυτότητας του ελληνισμού.