Μπέρμποκ: Το Βερολίνο δεν συζητά την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

0
33
Μπέρμποκ:-Το-Βερολίνο-δεν-συζητά-την-παράδοση-μαχητικών-αεροσκαφών-στην-Ουκρανία

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η κυβέρνησή της δεν συζητά την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

«Δεν κάνουμε διάλογο για αυτό το θέμα», είπε στο Ελσίνκι, μετά τη συνάντησή της με τον Φινλανδό ομόλογό της.

Η κυρία Μπέρμποκ θα βρίσκεται σήμερα στη Στοκχόλμη, ενώ οι υπουργοί Άμυνας, αξιωματικοί και άλλοι θα συναντώνται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του λεγόμενου σχήματος του Ράμσταϊν, που χειρίζεται τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία. Παρών αναμένεται να είναι ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ.

Σε αυτές τις συνεδριάσεις είθισται να γίνονται δεσμεύσεις και ανακοινώσεις για τις προσεχείς παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.

Η Γερμανία προσπαθεί το τρέχον διάστημα να συντονίσει παραδόσεις αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Η ίδια θα προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό 14 τέτοια βαριά άρματα.

Ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας Πέκα Χααβίστο είπε μετά τη συνάντησή του με την κυρία Μπέρμποκ πως η κυβέρνησή του δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα συμμετάσχει στο εγχείρημα.

To be in Helsinki on Finnish Friendship Day really couldn’t be more fitting. Because there really is a very deep friendship between Germany & #Finland. Our languages may sound very different – but we understand each other perfectly. @ABaerbock 1/7 pic.twitter.com/aMGO81tRKn

— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) February 13, 2023

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι είναι σημαντικό οι παραδόσεις να γίνουν από κοινού, από συμμαχία κρατών. «Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη στις άλλες χώρες που παίρνουν την απόφαση αυτή», πρόσθεσε.

Παρά το ότι η κυρία Μπέρμποκ είπε πως δεν συζητείται από το Βερολίνο η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, για την οποία πιέζει το Κίεβο, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δηλώνει ανοικτός στην ιδέα και ότι το θέμα ενδέχεται να εξεταστεί σήμερα.

Μετά τη σημερινή συνάντηση θα διεξαχθεί συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του NATO στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Η τραγωδία μόλις άρχισε στην Τουρκία – Οργή κατά Ερντογάν για τους «φιλικούς εργολάβους»Πόσο ασφαλή είναι τα κτίρια στην Ελλάδα απέναντι σε έναν σεισμό σαν της Τουρκίας

Survivor All Star: Στον τάκο Μελίνα και Ασημακόπουλος… βόμβα από τον Κόρο – Δείτε βίντεο