24.9 C
Athens
Thursday, June 1, 2023

Μιχάλης Κατρίνης: Στη Βουλή δεν έχουν θέση επίγονοι του ναζισμού

Must read

More articles

Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τον αποκλεισμό νεοναζιστών από την συμμετοχή τους στις εκλογές αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας ότι στην Βουλή δεν έχουν θέση εγκληματικά στοιχεία.

Σεεκπομπή του ΣΚΑΙ 100,3 FM, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αναφέρθηκε επίσης και στα περιστατικά βίας που έχουν παρατηρηθεί και σημειωθεί στα Πανεπιστήμια.

«To ΠΑΣΟΚ έχει εγκαίρως και ξεκάθαρα διατυπώσει την θέση του, σε ό,τι αφορά τα περιστατικά ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια και τους τρόπους καταπολέμησής τους. Διαχρονικά και ολομέτωπα τάσσεται εναντίον τέτοιων συμπεριφορών, που υποβαθμίζουν, προσβάλλουν και αδικούν το ελληνικό κράτος, όπως και το ελληνικό πανεπιστήμιο, τη στιγμή που οι απόφοιτοί του είναι περιζήτητοι εντός και εκτός της χώρας.

Όμως τα φαινόμενα αυτά συνεχίζονται, εξαιτίας των αναποτελεσματικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης: ούτε ένα μήνα μετά την εκλογή της Μητσοτάκη, τον Αύγουστο του 2019, η ΝΔ έφερε ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου, με τον πρωθυπουργό να θριαμβολογεί ότι θα βάλει τέλος στο «άσυλο της ανομίας», εντός των ακαδημαϊκών χώρων.

3,5 χρόνια αργότερα, θα πρέπει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του να κάνουν μια ειλικρινή αυτοκριτική ως προς τι επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα, γιατί ο απολογισμός έχει ήδη γίνει από τους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κατρίνης συμπλήρωσε για τις μετεκλογικές συνεργασίες ότι, «η άποψη του ΠΑΣΟΚ για τις μετεκλογικές συνεργασίες είναι ξεκάθαρη: όποιος λέει ότι επιθυμεί πολιτική σταθερότητα, θα πρέπει να το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, σεβόμενος την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Οι μετεκλογικές συνεργασίες προκύπτουν στη βάση προγραμματικών συζητήσεων και συγκλίσεων και όχι στη βάση διλλημάτων και «τελεσιγράφων», γύρω από το πρόσωπο που θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός.

Τόσο ο νυν πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, όσο και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα πρέπει να σταθμίσουν αν η χώρα, δεδομένης της γεωπολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, μπορεί να μείνει σε καθεστώς πολιτικής αστάθειας επί δύο και πλέον μήνες».

Όσο για το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για τα φασιστικά και νεοναζιστικά μορφώματα υπογράμμισε πως, «πέρα από τις οποιεσδήποτε επιμέρους –ακόμη και έντονες- διαφωνίες τους, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, πάντοτε τάχθηκαν απέναντι στις πρακτικές της Χρυσής Αυγής, τόσο εντός, όσο και εκτός Βουλής.

Αυτή η κοινή στάση πηγάζει, όχι μόνο από τον σεβασμό που οφείλουμε στο πολίτευμα και τη δημοκρατία, αλλά και από το γεγονός ότι τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, αποδεδειγμένα, προέβησαν σε εγκληματικές-κακουργηματικές πράξεις, με βάση τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης.

Το σύνολο του πολιτικού συστήματος οφείλει με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και με τον ορθό θεσμικά τρόπο –όχι βάσει της ναζιστικής ιδεολογίας των στελεχών της Χ.Α., αλλά βάσει συγκεκριμένων δικαστικών αποφάσεων που πιστοποιούν την εγκληματική τους δράση – να μην επιτρέψει την επαναφορά στη Βουλή κακοποιών και εγκληματικών στοιχείων που φορούν πολιτικό «μανδύα».

Το αίτημα αυτό πρέπει να είναι καθολικό, καθώς βρίσκεται πέρα και πάνω από κάθε πολιτική αντιπαράθεση και προεκλογική εκμετάλλευση. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε στον χώρο του κοινοβουλίου αυτά που ζήσαμε την επταετία 2012-2019, όταν τα μέλη της Χρυσής Αυγής –εντός και εκτός Βουλής- κακοποιούσαν καθημερινά το πολίτευμα, τον δημοκρατικό διάλογο, αλλά και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα μερίδας συμπολιτών μας».

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news