23.5 C
Athens
Saturday, June 10, 2023

Λίτσα Λιακούλη: «Η Νέα Δημοκρατία υπονομεύει τη “ΔΙΑΥΓΕΙΑ” στη Δημόσια Διοίκηση»

Must read

More articles

Σε κατάθεση Ερώτησης και ΑΚΕ (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων) στη Βουλή, για τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στο πρόγραμμα “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”, προχώρησε η Γραμματέας  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Λίτσα Λιακούλη, μαζί με βουλευτές της Κ.Ο.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι «η “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”, που πριν λίγους μήνες έκλεισε δώδεκα χρόνια ζωής, αναγνωρίζεται από τους πολίτες ως υπόδειγμα μεταρρύθμισης, γεγονός που αποδεικνύει πως ο νόμος της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2010 – σύμφωνα με τον οποίο καμία πράξη της Δημόσιας Διοίκησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί, εάν δεν αναρτηθεί στο διαδίκτυο – ήταν μια γνήσια προοδευτική μεταρρυθμιστική τομή. Η διαφάνεια στη λειτουργία του Κράτους, η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στον έλεγχο των πεπραγμένων, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα θεμελίωσης της εμπιστοσύνης στις σχέσεις κοινωνίας – Πολιτείας, ενώ συμβάλλει στην προαγωγή ενός υγιούς οικονομικού, επιχειρηματικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Μόνο τυχαία δεν είναι άλλωστε, η διεθνής αναγνώριση του προγράμματος “Διαύγεια” ως βέλτιστης πρακτικής».

Επιπλέον, αναδεικνύεται πως «τον τελευταίο καιρό, αυτό το πολύτιμο εργαλείο διαφάνειας, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.  Αρκετά συχνά, ο πολίτης δεν μπορούσε να ενημερωθεί για τις διοικητικές αποφάσεις, παρά μόνο εάν γνώριζε τον “Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης” (ΑΔΑ), στοιχείο το οποίο είναι αδύνατον να διαθέτει, όποιος δεν είναι ήδη γνώστης μιας συγκεκριμένης απόφασης! Παρουσιάζονταν, επίσης, προβλήματα στην αναζήτηση της πληροφορίας και στη διαθεσιμότητα του συστήματος και των δεδομένων».

Επιπροσθέτως, στην Ερώτηση γίνεται μνεία πρόσφατης Ανακοίνωσης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την κριτική ότι «αποτελεί παραδοχή υποβάθμισης της “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”, τη στιγμή μάλιστα που έχουν σπαταληθεί σε “ψηφιακά έργα” τεράστια ποσά, κυρίως μέσα από τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων».

Η Ε. Λιακούλη, με τους συνυπογράφοντες Βουλευτές, υπογραμμίζουν ότι «το ΠΑΣΟΚ έκανε πράξη τη διαφάνεια στις πράξεις της Διοίκησης», καθώς και πως «είναι αναγκαία η άμεση οριστική επίλυση των τεχνικών προβλημάτων και η διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας ενός τόσο σημαντικού συστήματος, ενώ χρειάζεται περαιτέρω θεσμική και πρακτική ενίσχυση του προγράμματος, για παράδειγμα με εξάλειψη των εξαιρέσεων στην οριζόντια υποχρέωση ανάρτησης αποφάσεων, ώστε να υπάρχει “φως” για κάθε ευρώ των φορολογούμενων».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, μαζί με τους συνυπογράφοντες Βουλευτές, καλούν την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις, για ποιους λόγους δεν προχώρησε στην αναβάθμιση και επέκταση της “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”, για το πρόβλημα που παρατηρήθηκε, καθώς για τις ενέργειες διασφάλισης της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας της. Ζητούν, τέλος, έγγραφα στοιχεία, σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος, που είχε οδηγήσει στη διακοπή λειτουργίας.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news