15.5 C
Athens
Tuesday, March 21, 2023

Κουτσούμπας: Ο λαός να συναντηθεί με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ και στην κάλπη

Must read

More articles

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» είπε ότι «προφανώς και μας ανησυχούν οι επιπτώσεις των αλλεπάλληλων κρίσεων στη ζωή και τα δικαιώματα του λαού» τονίζοντας, στη συνέχεια, «κυρίως μας ανησυχεί η προσπάθεια των άλλων κομμάτων και διαφόρων κέντρων του συστήματος να παγιδεύσουν τον λαό σε μια λογική ότι αυτές οι κρίσεις είναι «προσωρινές», ότι είναι μια «κακή παρένθεση» που με μια καλή διαχείριση θα κλείσει».

Πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Πρόσθεσε ότι «η δικαιολογημένη ανησυχία του λαού δεν θα πρέπει να παγιδευτεί σε παθητική στάση αναζήτησης κάποιου δήθεν λιγότερου κακού «διαχειριστή», αλλά να μετατραπεί σε πείρα και σε εμπιστοσύνη ότι ο λαός έχει τη δύναμη να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων απέναντι σ’ ένα σάπιο σύστημα που μας φορτώνει διαρκώς νέες κρίσεις».

Ερωτηθείς «ποιος είναι ο κατάλληλος δρόμος για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία» επισήμανε τον ελλοχεύοντα κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου και πρόσθεσε ότι «η λύση δεν μπορεί να αναζητηθεί μέσα από τις δυνάμεις που ευθύνονται για τον πόλεμο, αλλά μέσα από την ενίσχυση της αυτοτελούς και στοχευμένης πάλης των λαών ενάντια στις αστικές τάξεις, για την εξάλειψη των αιτιών που γεννούν και τροφοδοτούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

«Με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων ΝΑΤΟϊκών κομμάτων, η Ελλάδα έχει εμπλακεί στον πόλεμο, στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, χρησιμοποιούνται οι αμερικάνικες βάσεις στη χώρα μας και αναδεικνύεται η αναγκαιότητα έντασης της λαϊκής πάλης για την απεμπλοκή. Σ’ αυτή την κατεύθυνση παλεύει το ΚΚΕ» υπογράμμισε.

Εμπρηστές

Ως προς τις επιπτώσεις του πολέμου στον ελληνικό λαό και τα μέτρα της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «ο λαός μας έχει «γονατίσει» και πριν τον πόλεμο, πίσω από τον οποίο βολικά κρύβεται η κυβέρνηση» και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πλήρως ενταγμένη σε δομές και μηχανισμούς της ΕΕ που αποτελούν τους «εμπρηστές» της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

«Με αυτές τις αποφάσεις συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας μόνο για «ακρίβεια Μητσοτάκη», αθωώνοντας έτσι την αντιλαϊκή πολιτική και τις αιτίες της» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης «ανεπαρκέστατα και κοροϊδία για τα λαϊκά νοικοκυριά», σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά «αποτελούν ταυτόχρονα επιδοτήσεις με «ζεστό χρήμα» προς τα μεγαθήρια του εμπορίου, της ενέργειας κ.ά που τα πληρώνει πάλι η λαϊκή τσέπη, είτε ως καταναλωτής είτε ως φορολογούμενος».

Ανάσες ανακούφισης

Αναφέρθηκε στις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών τις οποίες απέρριψαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τόνισε: «Το θέμα είναι ότι για να κερδίσει ανάσες ανακούφισης, για να γλιτώσει έστω κάτι ο λαός, πρέπει να πληρώσει το κεφάλαιο, πρέπει να θιγούν τα συμφέροντα που δημιουργούν και ανακυκλώνουν τα προβλήματα. Τα κόμματα κρίνονται με το πως στέκονται σε αυτό το δίλημμα. Γι’ αυτό το λόγο οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι οι μόνες ρεαλιστικές για το λαό και τις ανάγκες του, γιατί είμαστε το μόνο κόμμα που δεν έχει δεσμεύσεις απέναντι στο κεφάλαιο και τις διεθνείς συμμαχίες του».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το ΚΚΕ είναι «υπέρ της οργανωμένης, με σύγχρονο και επιστημονικό σχέδιο, αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων παραγωγής ενέργειας και φυσικά και του λιγνίτη και των ΑΠΕ και άλλων πηγών που διαθέτει η Ελλάδα, ώστε να εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια για τη χώρα και το λαό με προστασία του περιβάλλοντος».

Πιο βαθύ το πρόβλημα

Σχετικά με το κατά πόσο επηρεάζεται η απόφαση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών από τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο Δ. Κουτσούμπας διασαφήνισε καταρχήν ότι «επιθετική ρητορική δεν είναι «μονοπώλιο» του Ερντογάν, αλλά αφορά και τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και των G20».

«Επειδή το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ, είναι απαράδεκτος ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις ότι έχουμε να κάνουμε με «προεκλογική επιθετικότητα Ερντογάν» ή ότι «αν φύγει ο Ερντογάν, θα πέσουν οι τόνοι»…» υπογράμμισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας απέκλεισε κατηγορηματικά την συμμετοχή του ΚΚΕ «στις δήθεν «προοδευτικές» κυβερνήσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και που, όπου δοκιμάστηκαν, αποτέλεσαν τον καλύτερο σύμμαχο συντηρητικών κι αντιλαϊκών πολιτικών».

Διακυβέρνηση

«Το ΚΚΕ έχει στόχο μια διακυβέρνηση που -με έναν λαό οργανωμένο και αποφασισμένο- θα συγκρουστεί με τις αιτίες των μεγάλων προβλημάτων» τόνισε. «Χωρίς να υποτασσόμαστε σε αυτόν, γνωρίζουμε ότι ο σημερινός συσχετισμός είναι αρνητικός και δεν μπορεί να δώσει άμεσα μια τέτοια διακυβέρνηση. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμος ο ρόλος της αντιπολίτευσης κι επειδή το ΚΚΕ έχει θέσεις και πρόγραμμα σύγκρουσης με τα στρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά, κύρια ζητήματα, γι’ αυτό κι αποτελεί εγγύηση στον καθημερινό αγώνα και για κάθε λαϊκό πρόβλημα» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν προβληματίζει η μη αύξηση των εκλογικών ποσοστών του ΚΚΕ, επισήμανε την ποιοτική διαφορά της ψήφου στο ΚΚΕ, καθώς «δεν δίνει ψεύτικες υποσχέσεις, αλλά καλεί τον λαό να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και να διαμορφώσει τους όρους ριζικών αλλαγών».

Σημείωσε ότι οι δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ «πλειοψηφούν ή έχουν ισχυρό ποσοστό σε μια σειρά σημαντικούς χώρους» και στον δήμο Πάτρας και συμπλήρωσε:

«Αυτό το υπαρκτό ρεύμα μπορεί να αποκτήσει ακόμη πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, να συναντηθεί με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, να εκφραστεί και στην κάλπη με μια προϋπόθεση: Να ξεπεράσει τους εκβιασμούς, την επιζήμια λογική του «μικρότερου κακού» ή ακόμη και διάφορες -δήθεν «εναλλακτικές»- λύσεις που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα».

Τέλος σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στην Πάτρα, είπε ότι το  ΚΚΕ δεν πραγματοποιεί μεγάλες συγκεντρώσεις και περιοδείες μόνο ενόψει εκλογών, ενώ τόνισε το «σημαντικό παράδειγμα για όλη τη χώρα που αποτελεί η αγωνιστική δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης» στο «τι μπορεί να κερδίζει ο λαός όταν διεκδικεί και συμπορεύεται με το ΚΚΕ».

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news