Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκη για την εκδήλωση για το ολοκαύτωμα της Βιάννου

0
19
Κλιμάκιο-του-ΚΚΕ-στο-Κηποθέατρο-Ν.-Καζαντζάκη-για-την-εκδήλωση-για-το-ολοκαύτωμα-της-Βιάννου
Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκη για την εκδήλωση για το ολοκαύτωμα της Βιάννου

Στην εκδήλωση στο Κηποθέατρο Καζαντζάκη για την 80η επέτειο του ολοκαυτώματος της Βιάννου που ήταν αφιερωμένη στα παιδιά – θύματα της ναζιστικής θηριωδίας συμμετείχε κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Αλέκο Μαρινάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης και υποψήφιο Περιφερειάρχη Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και τον Κώστα Μωυσάκη, υποψήφιο Δήμαρχο Βιάννου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μετά την εκδήλωση ο Αλέκος Μαρινάκης και ο Μανώλης Συντυχάκης έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση :

“Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για να τιμήσουμε τους αγώνες και τις θυσίες του βιαννίτικου λαού, που πλήρωσε βαρύ τίμημα, με τη ζωή του και το ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου από τη ναζιστική θηριωδία.

Εμπνεόμαστε από την ηρωική περίοδο κατά την οποία ο λαός με μπροστάρη, αιμοδότη και ψυχή του το ΚΚΕ και μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, αντιπάλεψε νικηφόρα, με το όπλο στο χέρι, τις φασιστικές ορδές.

Ο λαός πρέπει να βγάζει συμπεράσματα μελετώντας την ιστορία, ώστε να γίνεται πιο ικανός στους νέους κοινωνικούς, ταξικούς αγώνες ενάντια στον καπιταλισμό, που γεννά τον φασισμό, το μίσος, τον πόλεμο, την προσφυγιά, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Να μην στοιχίζεται κάτω από ξένη σημαία και τα συμφέροντα του κεφαλαίου – ξένου και ντόπιου – των ιμπεριαλιστικών ενώσεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Στην Κρήτη και στη χώρα μας συνολικά ενσαρκώνεται εφιαλτικά με τη συνέχιση και αναβάθμιση της λειτουργίας της βάσης της Σούδας, με ευθύνη της κυβέρνησης, της οποίας το κλείσιμο, εδώ και τώρα, πρέπει να απαιτήσει ο λαός.

Μέχρι και σήμερα, η Γερμανία δεν έχει ακόμη πληρώσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις. Το ζήτημα, κατά την άποψη του ΚΚΕ δεν είναι νομικό και διαδικαστικό, αν και έχει τέτοιες πλευρές, αλλά βαθύτατα πολιτικό. Η ευθύνη των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα τελευταία χρόνια για τη εξέλιξη αυτή είναι μεγάλη. Επί της ουσίας δεν έθεσαν ποτέ το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων. Ο κύριος λόγος για την πολιτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και τη μη διεκδίκηση των επανορθώσεων – αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ήταν η εναρμόνιση τους με τις επιλογές της αστικής τάξης να μην διαταραχθούν οι συμμαχίες της που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Για το ΚΚΕ οι διεκδικήσεις του λαού μας είναι πολύ συγκεκριμένες και αδιαπραγμάτευτες:

Πρώτον, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, που αναγκάστηκε να πληρώσει η χώρα στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής και ανερχόταν στο ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ αγοραστικής αξίας 1938. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Δεύτερον, οι απαιτήσεις της χώρας για τις καταστροφές των υποδομών από τα γερμανικά στρατεύματα, αρπαγή αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Tρίτον, οι αποζημιώσεις για τα ανθρώπινα θύματα, εκτελέσεις, δολοφονίες, των ομήρων και της αναγκαστικής εργασίας τους στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών τραστ.

Τέταρτον, παραμένει ανοιχτό το θέμα επαναπατρισμού στην Ελλάδα των αρχαιολογικών θησαυρών που κλάπηκαν από τις δυνάμεις κατοχής.

Το ΚΚΕ, θα συνεχίσει αταλάντευτα, όσα εμπόδια κι αν βάζουν κυβερνήσεις, οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και το κεφάλαιο, να παίρνει πρωτοβουλίες για την τελική δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους. Θα αξιοποιεί κάθε τρόπο και μέσο που του δίνεται για να προβάλλει το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, για να γίνει υπόθεση της πάλης του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία μέσα από την πάλη τους, να υψώσουν τείχος στη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, όλων των παραφυάδων της που ξεπετάγονται σαν Λερναία Ύδρα και στους υποστηρικτές της, στη μισαλλόδοξη και απάνθρωπη ιδεολογία της.

Να οργανώσουν την πάλη τους, τις διεκδικήσεις τους για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή.

Να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, το ναζισμό – φασισμό και τους υποστηρικτές του.

Σήμερα, να κάνουν τον βήμα ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Περιφέρεια και Δήμους που αποτελούν τη μοναδική πραγματική εργατική λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική Δήμων, Περιφέρειας, της κυβέρνησης και της ΕΕ.».