20.5 C
Athens
Monday, March 27, 2023

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στη συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Must read

More articles

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στη συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Σήμερα Κυριακή, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου από τους εργαζόμενους του μουσείου.

Σήμερα Κυριακή, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου από τους εργαζόμενους του μουσείου ως συνέχεια των κινητοποιήσεών τους με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπ. Πολιτισμού που μετατρέπει τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας σε ΝΠΔΔ.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και Βουλευτή του ΚΚΕ στο Ν. Ηρακλείου και τη Γενοβέφα Χουστουλάκη, στέλεχος του ΚΚΕ και περιφερειακή σύμβουλο εκλεγμένη με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η συγκέντρωση στηρίχτηκε από πλήθος κόσμου, που επισκέφτηκε σήμερα το μουσείο για να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Μ. Συντυχάκης που μεταξύ άλλων είπε:

«Με το νέο νομοσχέδιο, τα μουσεία θα λειτουργούν με ιδιωτικούς χρηματοοικονομικούς όρους, αυτοχρηματοδοτούμενα και απαλλαγμένα από την ευθύνη για χρηματοδότηση και συντήρηση του κράτους. Παραδίδεται έτσι η ικανότητα εκμετάλλευσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και η ιδιωτικοποίησή της, αυτούσια στα νύχια ορισμένων εμπόρων.

(…) Οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε πλασιέ, αναζητώντας οι ίδιοι πόρους και χορηγούς, ενισχύοντας έτσι τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, συρρικνώνοντας το προσωπικό στη λογική κόστους- οφέλους.

Τα μουσεία της χώρας μας ανήκουν στο λαό και η πολιτιστική κληρονομιά. Πρέπει να είναι προσβάσιμα και δωρεάν από όλους και να μην ανήκουν σε κανένα έμπορο και ιδιώτη. Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά συνέχεια της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

(…)Να θυμίσουμε πως επί ΣΥΡΙΖΑ μελετιόνταν η προσαρμογή των μουσείων κατά τα πρότυπα του μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο τότε είχε ήδη μετατραπεί σε ΝΠΔΔ. Αλλά και η τωρινή κυβέρνηση με νομοθετική διάταξη νομιμοποιεί αρχαιοκάπηλους, χαρακτηρίζοντας τους ευεργέτες.

Δεσμευόμαστε ότι το ΚΚΕ θα σταθεί απέναντι σε αυτό το αισχρό και απαράδεκτο νομοσχέδιο, τόσο μέσα στη Βουλή, όπου θα το καταψηφίσει για να αποσυρθεί, όσο και έξω στο δρόμο πλάι στους εργαζόμενους των μουσείων. Ο αγώνας αυτός είναι κυρίως του ίδιου του λαού, της κοινωνίας, μέσα από τα σωματεία, τα συνδικάτα, την οργανωμένη ταξική πάλη.

Στο χαιρετισμό της η  Γενοβέφα Χουστουλάκη είπε:

« Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης είχε αναδείξει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο κατεβάζοντας ψήφισμα, ενισχύοντας την προσπάθεια των εργαζομένων του Μουσείου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ψήφισμα αυτό αν και πέρασε δεν είχε την έμπρακτη υποστήριξη όλων των υπολοίπων παρατάξεων.

(…) Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα γενικευμένο μπαράζ ιδιωτικοποίησης όλων των κοινωνικών αγαθών, της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, που μεθοδεύονται χρόνια τώρα, με τις όποιες μεταμφιέσεις. Η απάντηση είναι μία: ο οργανωμένος λαός με τη συμπαράσταση περισσότερων σωματείων από όλο το νόμο, σε όλη την Ελλάδα.

Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό! Με ισχυρό ΚΚΕ θα πούμε «Φτάνει ως εδώ!» και αυτό το φτάνει ως εδώ σήμερα μεταφράζεται μόνο με συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας!»


- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news