«Κλειδώνουν» τα ψηφοδέλτια της ΝΔ – Πώς διαμορφώνονται στις μεγάλες περιφέρειες

0
74

Τα τηλέφωνα στην Πειραιώς έχουν πάρει φωτιά και οι επαφές και συσκέψεις έχουν πυκνώσει

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Για το τελικό σπριντ της προεκλογικής περιόδου ετοιμάζεται η κυβέρνηση και τα στελέχη μετά και την αναφορά του πρωθυπουργού από το Περιστέρι ότι οι κάλπες δεν είναι μακρυά αλλά και το λογοπαίγνιό του από το βήμα της Βουλής ότι οι εκλογές την άνοιξη θα φέρουν μια νέα άνοιξη στον τόπο. Αναφορές που φέρνουν όλο και πιο κοντά στην πραγματικότητα το σενάριο που τοποθετεί τις εκλογές στις 9 Απριλίου, αφού έχουν προκηρυχθεί πρώτα κοντά στις 10 Μαρτίου.

Με αυτά τα δεδομένα, τα τηλέφωνα στην Πειραιώς έχουν πάρει φωτιά και οι επαφές και συσκέψεις έχουν πυκνώσει, καθώς είναι οι μέρες που λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια και τους υποψηφίους που θα τα καταρτίσουν. Το συντριπτικό ποσοστό των υποψηφίων φαίνεται ότι έχει ήδη κλειδώσει με κάποιες εκρεμμότητες να παραμένουν κυρίως τοπικά και όχι στις μεγάλες περιφέρειες.

Άλλωστε οι μακρές λίστες των υποψηφίων κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχουν καλυφθεί από τους εν ενεργεία βουλευτές που θα παραμείνουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, πλην των τριών μέχρις ώρας γνωστών περιπτώσεων, των βουλευτών Ηλείας Κώστα Τζαβάρα, Χαλκιδικής Γιώργο Βαγιωνά και Ανατολικής Αττικής Γεωργίας Μαρτίνου, η οποία «αποσύρεται από την πολιτική αρένα για προσωπικούς – οικογενειακούς λόγους.

Παράλληλα ωστόσο οι γνωρίζοντες την κατάρτιση των ψηφοδελτίων μιλούν για ισχυρή ανανέωση αλλά και για ταυτόχρονο “εντονότερο γυναικείο άρωμα” καθώς επιδίωξη της Πειραιώς είναι να αυξήσει τη γυναικεία παρουσία στα έδρανα της ΝΔ πέραν της προβλεπόμενης ποσόστωσης.

Παραδοσιακά πάντως πριν την μάχη για το σταυρό που δίνουν οι υποψήφιοι, πάντα προηγείται η μάχη για μία θέση στα ψηφοδέλτια και ειδικά στις μεγάλες περιφέρειες. Μία τέτοια μάχη δίνεται εδώ και καιρό για την Α’ Αθηνών, όπου εκεί θα “ριχτεί” ο Κυριάκος Πιερρακάκης, δίπλα σε γαλάζιους “κολοσσούς” όπως ο Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άγγελος Συρίγος, Φωτεινή Πιπιλή.

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα είναι ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ Όμηρος Τσάπαλος, ο επικεφαλής των νοσηλευτών του “Ευαγγελισμού” Δημήτρης Πιστόλας, ο καθηγητής νοηματικής Χρήστος Δαγρές,αλλά και ισχυρές γυναικείες παρουσίες όπως η αντιδήμαρχος Αθηναίων Άννα Ροκοφύλλου, οι δικηγόροι Εβίτα Βαρελά και Φαίδρα Τσαλαχούρη, η διαμεσολαβήτρια Πώλα Δαμιανού, η καθηγήτρια Αγγλικών Κατερίνα Κουρκούλη, η Ελληνολίβυα πολιτικός μηχανικός Σακίμπ Μαριάμ και η Θέκλα Παρασκευούδη.

Στον Βόρειο Τοµέα της Β’ Αθηνών, η είσοδος του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, με την παράλληλη στήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη, ταράσσει τα γαλάζια νερά παρότι η µία επιπλεόν έδρα που παίρνει η περιφέρεια θα μπορούσε να πάει στη Ν∆ και κατά συνέπεια να εκλέξει και έναν ακόμη βουλευτή. Οι γυναικείες παρουσίες αναμένεται να αυξηθούν με την εργατολόγο Ολια Νικολοπούλου, αλλά και την δημοσιογράφο Άρια Αγάτσα, την αρχαιολογο Μαριάνθη Μήκα και την Απαληρώτρια Διοικήτρια του νοσοκομείου “Αγία Βαρβάρα” Φωτεινή Βρύνα.

Σε αυτο το ψηφοδέλτιο αναμένεται να “φιγουράρουν” επίσης ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ζόμπολας, ο γιατρός Τάσος Καρανδρέας, ο πρώην αντιδήμαρχος στο Νέο Ηράκλειο Μανώλης Κουτσογιαννάκης, ο οικονομολόγος Χρήστος Σούλης και ο οικονομολόγος Τάσος Ζαχαρόπουλος που κατέβηκε το 2019 με την Ενωση Κεντρώων.

Στον Νότιο Τοµέα της Β’ Αθηνών, το δυνατό νέο όνοµα είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, που θα βρεθεί απέναντι στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Ο Διονύσης Χατζηδάκης, που εκλέγεται στην περιοχή, στηρίζει την πρόεδρο των βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα, η οποία έχει ως βάση το Παλαιό Φάληρο.

Άλλες υποψηφιότητες θα είναι αυτές του στιχουργού Ποσειδώνα Γιαννόπουλου και του ηθοποιού Σταύρου Νικολαΐδη. Ακόμα, υποψήφιοι θα είναι ο Τάσος Κορίλλης, καθηγητής Χημείας στο Κολλέγιο Ψυχικού, ο Μιχάλης Κουμεντάκος, πνευμονολόγος και πρώην πρόεδρος ΝΟΔΕ, ο Νίκος Κανέλλος, οικονομολόγος, διδάκτωρ του ΕΜΠ και τομεάρχης Ερευνας και Καινοτομίας της Ν.Δ., η διεθνολόγος Μαρία Έλλη Κουτσουβέλη και η Παταπία Καπράλου, μαχόμενη δικηγόρος.

Στον ∆υτικό Τοµέα, όπου ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος και εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα αναμετρηθεί µε τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ µάχη θα δοθεί και µεταξύ του Γιάννη Λοβέρδου και της υφυπουργού Εργασίας Μαρίας Συρεγγέλα.

Στην ίδια περιφέρεια υποψήφιοι επίσης θα είναι ο φαρµακοποιός Μπάµπης Καραθάνος, ο φοροτεχνικός Μπάµπης Καούκης, ο Μπάμπης Αποσκίτης, ο Ηλίας Τσούνης και ο δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου Τάσος Καλλιάφας. Ανανεωμένη και η γυναικεία παρουσία στο εν λόγω ψηφοδέλτιο με τη δηµοσιογράφο Ρούλα Κουσκουρή, τη Ρομά Ισμήνη Λαζαροπούλου και την οικονομολόγο και αντιδήμαρχο της Αγίας Βαρβάρας Μαριάννα Τουμαζάτου.


Στην Ανατολική Αττική, η απόσυρση της Γεωργίας Μαρτίνου ανοίγει δρόµο για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα ενώ δυναμική νέα είσοδο κάνει η Σοφία Ζαχαράκη πλάι στους Μάκη Βοριδη, Γιώργο Βλάχο, Βασίλη Οικονομου, Γιάννη Σαμέλη, Σπήλιο Κρικέτο, Τάσο Αγγέλικα, Νεκτάριο Καλαντζή, Βασιλική Κόλλια, Μάγδα Κοντογιάννη, Κατερίνα Κατσανδρή, Κλεοπάτρα Τριανταφυλλίδου, Βασιλική Τσίντζου.

Στη Δυτική Αττική, εκτός των τριών βουλευτών, υποψήφιες θα είναι η ψυχολόγος και δημοσιογράφος Σουζάνα Καλτουρουμίδου και η Μαρία Πανοηλία, δικηγόρος στη Μάνδρα.

Σκληρή μαχη θα δοθει και στον Πειραιά, λόγω της εισόδου της ∆όµνας Μιχαηλίδου στην Α’ Πειραιώς. Υποψήφιοι στη συγκεκριµένη περιφέρεια θα είναι ο υφυπουργός ΝαυτιλίαςΚώστας Κατσαφάδος, ο στρατηγός Νίκος Μανωλάκος, η Νόνη ∆ούνια, ο Γιάννης Μελάς, ενώ ο έτερος βουλευτής Χριστόφορος Μπουτσικάκης φλερτάρει µε τη διεκδίκηση του ∆ήµου Πειραιά. Η εν λόγω περιφέρεια είναι από τους δυσκολότερους γρίφους για το Μαξίµου, ο οποίος θα γίνει ακόµα πιο περίπλοκος αν µπει στην εξίσωση και ο υποψήφιος δήµαρχος το 2019 Νίκος Βλαχάκος. Το σταυρό΄θα αναζητήσουν στη Β’ Πειραιά και ο ∆ηµήτρης Μαρκόπουλος, ο Γιάννης Τραγάκης, ο Γιώργος Βρεττάκος, ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα κ.ά.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, ερώτημα εξακολουθει και παραμένει αν θα είναι υποψήφια η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, με τα σενάρια να είναι δισοίωνα για την ίδια. Στις νέες εισόδους ωστόσο καταγράφετια ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχµατζίδης, ενώ υποψήφιος θα είναι και ο καρδιολόγος Διαμαντής Γκολιδάκης. Υποψήφιος είναι εκ νέου ο Παναγιώτης Κόκκορης, αλλά και ο αντιδήµαρχος της πόλης Σωκράτης ∆ηµητριάδης και ο δικηγόρος Νίκος Καραγιαννακίδης. Από το ψηφοδέλτιο αποσύρθηκε ο δηµοσιογράφος και αδελφός του Κυριάκου Βελόπουλου, ∆ηµήτρης Βενιέρης. Από την Αυτοδιοίκηση προέρχεται και η αντιδήμαρχος Κορδελιού Φωτεινή Πεσματζόγλου-Δεβετζή, ενώ υποψήφια για πρώτη φορά θα είναι η δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα και ο επιχειρηματίας Μάριος Δράμαλης, η γιατρός, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μαρία Χατζηδημητρίου, η Τάνια Κιουμουρτζίδου, ιατρική φαρμακευτική αντιπρόσωπος και η επιχειρηματίαςΣμάρω Μανιάτη.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης, ο πρώτος επιλαχών του 2019 Φάνης Παππάς δώσει τη μάχη με τον βουλευτή ∆ηµήτρη Βαρτζόπουλο ενώ εκ νέου υποψήφιες θα είναι η προϊσταμένη της διεύθυνσης παροχών του ΕΦΚΑ Κατερίνα Ζιούτα και η επιχειρηματίας Χριστίνα Ανατολίτη-Πλάρα. Νέα υποψήφια η δημοτικής σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη Αρτεμις Αγαθοκλέους, όπως επίσης η καθηγήτρια Αγγλικών Μαρία Γιαννοπούλου, ο επιχειρηματίας Νίκος Βιδάλης και οι πολιτικοί μηχανικοί Σοφία Λαβασά και Παναγιώτης Θεοδώρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από τον Δυτικό Τομέα και τον Έβρο όπου έχει ανακοινώσει πως θα είναι υποψήφιος, ενώ αναμενόταν την τρίτη υποψηφιότητα που δικαιούται να την έθετε στη Λάρισα, μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή το επικρατέστερο σενάριο τον φέρνει υποψήφιο στην Α’ Θεσσαλονίκης.​

Πηγή: -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

Ακολουθήστε το - στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.