Κλείδωσαν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης – Η «μάχη» του σταυρού

0
112

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Του Τάσου Θωμά

Ισχυρά ψηφοδέλτια, με σημαντική ανανέωση και την προσωπική «σφραγίδα» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Νέα Δημοκρατία για την Α’ και την Β’ Θεσσαλονίκης. Η τριανδρία των Γιάννη Μπρατάκου, υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλου Μαρινάκη, γραμματέα της Ν.Δ., και Θανάση Νέζη, συμβούλου επί των Κομματικών, έχει εργαστεί πυρετωδώς για τα ψηφοδέλτια στη Θεσσαλονίκη ώστε το «παζλ» των υποψηφιοτήτων να αντικατοπτρίζει την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πόλη, θεωρώντας πως έχει αδικηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και βάζοντάς την στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων του Μαξίμου.  

Έτσι, στην Α’ Θεσσαλονίκης, μετά την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας θα έχει τους έξι νυν βουλευτές, τέσσερις πολιτευτές που είχαν «κατέβει» και το 2019, αλλά και τουλάχιστον εννιά νέα πρόσωπα, με την δική τους διαδρομή στα κοινά και την επιχειρηματικότητα της πόλης.

Πιο αναλυτικά, στο ψηφοδέλτιο θα είναι οι νυν βουλευτές (σ.σ. σε παρένθεση οι σταυροί που είχαν πάρει στις εκλογές του 2019):

-Κώστας Γκιουλέκας (36.596)

-Έλενα Ράπτη (32.398)

-Σταύρος Καλαφάτης (31.664)

-Στράτος Σιμόπουλος (16.061)

-Άννα Ευθυμίου (14.928)

-και Δημήτρης Κούβελας (14.464)

Τέσσερα ακόμη πρόσωπα που συμμετείχαν στις λίστες του 2019 θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. Πρόκειται για τον πρώην γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Κοκκόρη που είχε λάβει 13.337 σταυρούς το ’19, τον δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη (13.077), τον καρδιολόγο Διαμαντή Γκολιδάκη (11.805) και τον δικηγόρο Νίκο Καραγιαννακίδη (8.696).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Τ.Θ.» εννιά ακόμη υποψηφιότητες νέων προσώπων έχουν «κλειδώσει» οριστικά και πρόκειται για τους εξής:

-Σωκράτης Δημητριάδης, αρχιτέκτονας – αντιδήμαρχος Οικονομικών στο Δήμο Θεσσαλονίκης,

-Μάριος Δράμαλης, επιχειρηματίας,

-Γιάννης Ταχματζίδης, δήμαρχος Λαγκαδά,

-Μαρία Καραγιάννη, αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού στο δήμο Θεσσαλονίκης

-Τάνια Κιουμουρτζίδου, ιατρική και φαρμακευτική αντιπρόσωπος,

-Σμαρώ Μανιάτη, επιχειρηματίας,

-Αφροδίτη Νέστορα, δικηγόρος,

-Φωτεινή Πεσματζόγλου – Δεβετζή, αντιδήμαρχος Ευόσμου – Κορδελιού,

-Φεβρωνία Τύρη, απόφοιτος ΕΚΠΑ και εργαζόμενη στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού.

Με πρωθυπουργικό αέρα και… νέες έδρες

Δύο είναι επί της ουσίας οι εκκρεμότητες που έχει το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης για τη Νέα Δημοκρατία. Το πρώτο είναι η πιθανότητα να κατέβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην πόλη την Τετάρτη, 1η του Μαρτίου με το πρόγραμμά του να εστιάζεται στη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ θα κάνει ομιλία στο κλειστό γήπεδο ΔΑΚ Σταυρούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει πως θα είναι επικεφαλής της Α’ Θεσσαλονίκης στην ομιλία αυτή, ενώ πηγές του «Τ.Θ.» αναφέρουν πως θα γίνει μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην οποία και θα παραστεί ο Κώστας Καραμανλής. Το δεύτερο ερωτηματικό είναι η τελευταία θέση του ψηφοδελτίου, όπου υπάρχουν αρκετοί… επιλαχόντες, με τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι να είναι αρκετά.

Πρέπει να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα αυξημένο και η μάχη των υποψηφίων θα είναι μεγάλη. Ως γνωστόν, η απογραφή «έδωσε» μια επιπλέον έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε και η «κλεισμένη» θέση που είχε ο Κώστας Καραμανλής. Έτσι, ακόμη κι αν ο κ. Μητσοτάκης κατέβει στην Α’ Θεσσαλονίκης, εφόσον δεν κρατήσει την έδρα, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να έχει τουλάχιστον δύο νέες έδρες προς διεκδίκηση από τους υποψηφίους. Το σίγουρο είναι πως κάποιοι υποψήφιοι έχουν ήδη δώσει το στίγμα τους και αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο η μάχη του σταυρού τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς αν η Νέα Δημοκρατία διατηρήσει τα εκλογικά κεκτημένα του 2019 είναι βέβαιο πως θα προκύψουν νέοι βουλευτές ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης στα έδρανα της Βουλής.  

Το «κλεισμένο» ψηφοδέλτιο της Β’ Θεσσαλονίκης

Στο ψηφοδέλτιο της Β’ Θεσσαλονίκης τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και σύμφωνα με πληροφορίες του «Τ.Θ.» πρέπει να θεωρείται ήδη κλεισμένο. Στο ψηφοδέλτιο βρίσκονται οι τρεις νυν βουλευτές, τρία πρόσωπα που είχαν «κατέβει» το 2019 και έξι νέοι υποψήφιοι.

Οι νυν βουλευτές (σ.σ. σε παρένθεση οι σταυροί που είχαν πάρει στις εκλογές του 2019):

-Θεόδωρος Καράογλου (31.638)

-Σάββας Αναστασιάδης (26.377)

-Δημήτρης Βαρτζόπουλος (23.479)

Εκτός των εν ενεργεία βουλευτών, υποψήφιοι θα είναι ο επιχειρηματίας και πρώην αντιπεριφερειάρχης, Φάνης Παππάς (σ.σ. είχε 21.685 σταυρούς το 2019), η προϊσταμένη διεύθυνσης ΕΦΚΑ, Κατερίνα Ζιούτα (8.577) και η ασφαλίστρια, Χριστίνα Ανατολίτη – Πλάρα (5.491).

Οι νέες προσθήκες θα είναι εξής:

-Αρτέμις Αγαθοκλέους, δημοτική σύμβουλος Πυλαίας – Χορτιάτη

-Νίκος Βιδάλης, επιχειρηματίας

-Μαρία Γιαννακοπούλου, καθηγήτρια αγγλικών

-Παναγιώτης Θεοδώρου, πολιτικός μηχανικός

-Σοφία Λαβασά, πολιτικός μηχανικός

-και η Έλενα Σάνδρου.