15.3 C
Athens
Sunday, March 26, 2023

ΚΚΕ: Στα «μουλωχτά» προωθείται η «Οδηγία για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες»

Must read

More articles

ΑΠΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «καταψήφισε την απαράδεκτη πρόταση των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο να μη συζητηθεί καν, ούτε να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η έκθεση με τις τροπολογίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών υποθέσεων σχετικά με την πρόταση Οδηγίας για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες».

«Αυτή η μεθόδευση στοχεύει στο να παραπεμφθεί απευθείας σε διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για να συμφωνηθεί έτσι ένα νέο συμβιβαστικό κείμενο οδηγίας με βάση τα “θέλω” της μεγαλοεργοδοσίας» επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Πρόκειται για τη γνωστή πλέον άθλια τακτική όλων των πολιτικών ομάδων Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων, Πράσινων και “Αριστεράς (GUE)”, ώστε σοβαρά νομοθετικά κείμενα να παραπέμπονται σε “παζάρια” με τις αστικές κυβερνήσεις, πίσω από κλειστές πόρτες. Επιδιώκουν έτσι να μένουν οι εργατικές-λαϊκές δυνάμεις στο σκοτάδι για τα αντεργατικά-αντιλαϊκά παζάρια, να αποτρέπονται ή να καθυστερούν οι λαϊκές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις. Οι άθλιες αυτές μεθοδεύσεις γίνονται “εν κρυπτώ” μόνο για το λαό, όχι όμως για τα μονοπώλια και τα διάφορα λόμπι τους, που περιδιαβαίνουν διαδρόμους και γραφεία με γραμμένες, έτοιμες τροπολογίες που “σερβίρουν” στις αστικές κυβερνήσεις, επιτρόπους και ευρωβουλευτές για να τις παρουσιάζουν για δικές τους».

«Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στήριξαν την απαράδεκτη αυτή μεθόδευση, ενώ η καταψήφιση της πρότασης από τη ΝΔ σηματοδοτεί την επιδίωξή της να δώσει ακόμη πιο αντεργατικό περιεχόμενο, στα πλαίσια και των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς ομίλους. Στην πραγματικότητα όλοι τους υπηρετούν τον ίδιο στόχο, να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο η οδηγία ώστε να “προάγει τις συνθήκες για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ψηφιακών πλατφορμών εργασίας στην Ένωση”, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1, δηλαδή στα μέτρα τους.

Από κοντά στις… διαπραγματεύσεις και η σιτιζόμενη από την ΕΕ και τα μονοπώλια “Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων”, της οποίας ο πρώην επικεφαλής κι επικεφαλής της “Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Συνδικάτων” είναι υπόδικος για το “Κατάρ Gate”. Ακόμη και μετά τις τελευταίες εξελίξεις που επιβεβαίωσαν ότι η διαφθορά είναι συστατικό στοιχείο της ΕΕ, το πολιτικό προσωπικό της δεν κρύβει τα αλισβερίσια με τους επιχειρηματικούς ομίλους ούτε καν “για τα μάτια του κόσμου”. Είναι που τα συμφέροντα των μονοπωλίων επείγουν και δεν αφήνουν χώρο ούτε για προσχήματα. Όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, έτσι και στη συγκεκριμένη, είναι βέβαιο ότι το κείμενο Οδηγίας που θα συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες θα είναι “κομμένο και ραμμένο” στα συμφέροντα της εργοδοσίας, πού ήδη ξεκίνησε να βομβαρδίζει με τελεσίγραφα για τις απαιτήσεις της» αναφέρει, ακόμα, η ΕΟ του ΚΚΕ και καταλήγει τονίζοντας:

«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις, στο ταξικό εργατικό κίνημα, στη Βουλή και την Ευρωβουλή, τους αγώνες των εργαζομένων στις πλατφόρμες όπως έκανε και με τον εμβληματικό αγώνα των εργαζομένων στην e-food για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων και των σύγχρονων αναγκών τους: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) που να διασφαλίζουν συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, 5ήμερο-7ωρο-35ωρο, κοινωνική ασφάλιση και προστασία, ένταξη στα Βαρέα – Ανθυγιεινά όπου απαιτείται, Μέσα Ατομικής Προστασίας, παροχή απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και αποζημιώσεων από τους εργοδότες. Κατάργηση του άρθρου 69 του αντεργατικού τερατουργήματος Χατζηδάκη (ν. 4808/2021). Αυστηρά μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Κατάργηση των συστημάτων αξιολόγησης και παρακολούθησης της εργασίας των εργαζομένων και των κριτηρίων παραγωγικότητας».

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news