23.5 C
Athens
Friday, June 9, 2023

ΚΚΕ: Ερώτηση για τα προβλήματα στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που υπάγονται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – The Press Project – Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση

Must read

More articles

«Επανερχόμαστε στην Ερώτησή μας υπ’ αριθμ. 2155/08.02.2023, με θέμα “Προβλήματα στη φαρμακευτική περίθαλψη των περιθαλπόμενων στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που υπάγονται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης”, η οποία παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεσή της. Η Ερώτησή μας είναι η παρακάτω:

“Η Διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αποφάσισε από την έναρξη του 2023 την ενεργοποίηση και υλοποίηση της Υπουργικής Απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (Αριθμ.Γ3β/Γ.Π.οικ.40569/2019) σύμφωνα με την οποία «η προμήθεια των φαρμάκων Υψηλού Κόστους θα γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ της περιοχής που ανήκει η Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Η προμήθεια των λοιπών συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πραγματοποιείται από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία (…)».

Συνεπώς, οι δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης κλήθηκαν από το νέο έτος να προμηθεύονται ψυχιατρικά, παθολογικά, καρδιολογικά και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα από ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από το φαρμακείο του ΨΝΘ, όπως ίσχυε ως σήμερα.

Ασθενείς που η φροντίδα τους και η περίθαλψή τους γίνεται ουσιαστικά υπό την ευθύνη και κάλυψη του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να στερηθούν, με ευθύνη του ίδιου του κράτους, τη θεραπεία τους καθώς πολλοί περιθαλπόμενοι δεν είναι σε θέση βιολογικά και λειτουργικά να προμηθεύονται οι ίδιοι τα φάρμακά τους, αλλά και λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται κατά διαστήματα. Το λιγοστό, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης, προσωπικό εκτός των άλλων αλλότριων καθηκόντων που καθημερινά καλείται να φέρει σε πέρας, πλέον είναι αναγκασμένο να τρέχει από ιδιωτικό σε ιδιωτικό φαρμακείο για την ανεύρεση των φαρμάκων και την εκτέλεση των συνταγών, χωρίς μάλιστα καμία κάλυψη ευθύνης.

Tο αποτέλεσμα είναι οι περιθαλπόμενοι των δομών του ΨΝΘ (ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευμένα διαμερίσματα αυτόνομης διαβίωσης,) να κινδυνεύουν να μην μπορούν να λάβουν την αναγκαία για αυτούς φαρμακευτική αγωγή έγκαιρα με σοβαρό τον κίνδυνο υποτροπής, απορρύθμισης ακόμη και μοιραίων συμβάντων για τις ζωτικές λειτουργίες αυτών.

Είναι ξεκάθαρο πως η Υπουργική Απόφαση του Ιουνίου του 2019, που εφαρμόζεται σήμερα, εντάσσεται στην πολιτική μείωσης της κρατικής δαπάνης και στη μετακύλιση σημαντικού μέρους της φαρμακευτικής δαπάνης έμμεσα στους ασφαλισμένους μέσω του ΕΟΠΥΥ, αλλά και άμεσα στους περιθαλπόμενους μέσω της καταβολής από αυτούς των συμμετοχών στις συνταγές, κόστος που πολλοί ασθενείς αδυνατούν να καλύψουν.

Αποκαλύπτεται ότι η πολιτική περιορισμού των κρατικών δαπανών για ό,τι αφορά τις λαϊκές ανάγκες στη φαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί πεδίο σύμπνοιας μεταξύ της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της «αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν αυτό έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις σε συνανθρώπους μας που περιθάλπονται στις δομές του ΨΝΘ.

Αυτό που απαιτείται για τη φαρμακευτική περίθαλψη των περιθαλπόμενων στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του ΨΝΘ είναι η πλήρης και απολύτως δωρεάν χορήγηση όλων των φαρμάκων από το ΨΝΘ με την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός πώς τοποθετείται στο παραπάνω πρόβλημα και σε τι ενέργειες θα προβεί για τη λύση του”».

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news