ΚΚΕ ΑΜΘ: Δεν συμφωνεί με  τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος στη Θράκη

Υποστηρίζει ότι μια τέτοια πρόταση είναι «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των επιχειρηματικών κολοσσών»

Η Επιτροπή Περιοχής του ΚΚΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ανακοίνωσή της και με αφορμή ερώτηση της Ελληνική Λύσης για θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος στη Θράκη, γνωστοποιεί ότι δεν συμφωνεί με αυτήν την πρόταση και εξηγεί τους λόγους. Το ΚΚΕ ΑΜΘ υποστηρίζει ότι η πρόταση αυτή είναι «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των απαιτήσεων των επιχειρηματικών κολοσσών» και «μπορεί κανείς να την βρει επίσης στα προγράμματα των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ».

Το ΚΚΕ ΑΜΘ λέει πως «είναι γνωστή και δοκιμασμένη άλλωστε στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αυτή η συνταγή των “κινήτρων’ στους βιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους, τους μεγαλοκατασκευαστές. Από τη δεκαετία του 1990, που με πρόσχημα “να συγκρατηθεί η εξαγωγή κεφαλαίων προς τα Βαλκάνια”, δόθηκαν σειρά φοροαπαλλαγών, εισφοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων, μέχρι και σήμερα που επιδοτείται το 12% του “εργασιακού κόστους”, ενώ πόροι από ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνονται στις ίδιες τσέπες. Αυτή η πολιτική είναι που άφησε κουφάρια τα μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα, αφού το κυνήγι του μέγιστου κέρδους οδήγησε τελικά κάποιους κλάδους σε συρρίκνωση (πχ. ιματισμός) και πολλές επιχειρήσεις στην αναζήτηση φθηνών εργατικών χεριών στα Βαλκάνια».

Για την πρόταση ειδικού φορολογικού καθεστώτος που αν μη τι άλλο υπάρχουν και επαγγελματίες της τοπικής αγοράς που την υιοθετούν η ΕΠ του ΚΚΕ υποστηρίζει:

«Οι “προτάσεις” για ειδικό φορολογικό καθεστώς, όσο κι αν “τσουβαλιάζουν” τη μείωση της φορολογίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους με τη “μείωση του ΦΠΑ σε υπηρεσίες και αγαθά”, αφορούν την εξασφάλιση της κερδοφορίας και προετοιμάζουν το έδαφος και για άλλα “προνόμια”, που αποτελούν πάγιες απαιτήσεις τους, όπως “ειδική” πολιτική μισθών και ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας, “ειδική” καταστρατήγηση ωραρίων, με λίγα λόγια Ειδική Οικονομική Ζώνη».