20.9 C
Athens
Saturday, March 25, 2023

Καλώς ή κακώς πηγαίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη “φιλο- σύριζα” εκδήλωση με τίτλο “Μένουμε Ευρώπη;”- Τα σχόλια

Must read

More articles

Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η επιλογή του Ευάγγελου Βενζέλου (και του Νίκου Αλιβιζάτου) να συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνουν πανεπιστημιακοί- οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, με τον αμφιλεγόμενο τίτλο “Μένουμε Ευρώπη;”, με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πολλοί αντέδρασαν για το ερωτηματικό στον τίτλο, σαν να τίθεται ξανά σε ερώτημα αν θα μείνουμε στην Ευρώπη, άλλοι είδαν μια ειρωνεία για το κίνημα “Μένουμε Ευρώπη” και πολλοί διέκριναν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι αυτή είναι η φιλοευρωπαϊκή δύναμη και να απονομιμοποιήσει την κυβέρνηση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι ο αγώνας για να μείνουμε στην Ευρώπη- στον οποίο προφανώς είχε σημαντικό ρόλο- δεν θα τον κάνει να κάνει εκπτώσεις στις απαιτήσεις του κράτους δικαίου και ότι μπορεί να συνδιαλέγεται και με την άλλη πλευρά. Δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι γράφουν στα σχόλιά τους οι κυριότεροι αρθρογράφοι;

Ο Γιάννης Πρετεντέρης γράφει επικριτικά για την εκδήλωση αλλά αποφεύγει να κάνει ευθέως κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο:

“Το ερώτημα αν μένουμε Ευρώπη έχει κριθεί όταν έπρεπε και δεν απασχολεί πλέον ούτε καφενόβιους συνταξιούχους. Στην Ευρώπη μείναμε., τέλος. Με πείσμα. Με κόστος. Με φρόνημα ισχυρό. Και μέναμε επειδή το πάλεψαν εκείνοι οι πολίτες που αντιστάθηκαν στην εκτροπή και τους οποίους δεν βλέπω να παραδίδονται εύκολα σε κάτι πλανόδιους παρλαπίπες. Οι απορίες λοιπόν αλλού. Και οι απορίες των απόντων αδιάφορες.”

Ο Μιχάλης Τσιντσίνης στην Καθημερινή και οι κάλπες

Ο Μιχάλης Τσιντσίνης στην Καθημερινή και στη στήλη του Μάσκες, γράφει ότι προφανώς δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε τον διάλογο, αλλά οι δυο συνταγματολόγοι δανείζουν το κύρος τους σε πολιτικές σκοπιμότητες. Και προσθέτει για το δίλλημα των εκλογών:

“Η επαναφορά του Μένουμε Ευρώπη, ανεξαρτήτως στίξεως, επιτυγχάνει ακριβώς αυτό: Θυμίζει τι ήταν οι άλλοι, την ώρα μάλιστα που φροντίζουν να το θυμίσουν και μόνοι τους, τάζοντας συντάξεις, επανερχόμενοι στην υπεράσπιση των ανοιχτών συνόρων και των μπάχαλων στα πανεπιστήμια. Στο πανελ των ινστιτούτων έχεις την πολυτέλεια να είσαι εκλεκτικός. Στο παραβάν όμως, το μενού επιβάλλει την ολιγάρκεια.”

Ο Μανόλης Καψής στο Capital.gr για το αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

“Σε κάθε περίπτωση, η σφοδρότητα της κριτικής στον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς οι αναρτήσεις ακολουθούσαν η μία την άλλη και εκατοντάδες χρήστες έσπευδαν να προσθέσουν το σχόλιό τους (δευτερευόντως ασκούνταν κριτική και στον Νίκο Αλιβιζάτο, ορισμένοι μάλιστα θυμήθηκαν ακόμα και τις δηλώσεις του για τον Αλέξη Τσίπρα “που πιάνει πουλιά”…), είναι εντυπωσιακή. Δεν ξέρω αν δείχνει και μια κόπωση με την υπερδραστηριότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, μια δυσφορία δηλαδή με προσωπικά χαρακτηριστικά.

Δείχνει σίγουρα ότι η προσπάθεια προσέγγισης που επιχειρούν ορισμένοι- κρυπτόμενοι πίσω από την πανεπιστημιακή ιδιότητα- με τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω μιας άλλη “γέφυρας”, αυτής των υποκλοπών, συναντά μεγάλες αντιδράσεις. Δείχνει ότι το Αντι- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο καλά κρατεί και δεν έχει ατονήσει. Και σημειώστε ότι το πρωτοφανές σε μέγεθος κύμα αντιδράσεων για την παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου στο πάνελ της εκδήλωσης, προέρχεται από πρώην φίλους του και από το (θεωρητικά) εκλογικό ακροατήριο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Από ανθρώπους που ανήκουν ιδεολογικά στο εκσυγχρονιστικό ρεύμα, και που πλέον (πιθανότατα) ψηφίζουν Μητσοτάκη. Για ευνόητους λόγους…

Δεν έχουν αλλάξει τοποθέτηση από το σκάνδαλο των επισυνδέσεων, όσο και αν τους έχει σοκάρει και τους έχει ενοχλήσει και σίγουρα, δεν δείχνουν καμία ανοχή στη ριζοσπαστική αριστερά. Δεν έχουν ξεχάσει.”

Ξεκινάει το συνέδριο του Ευάγγελου Βενιζέλου για την

Ο Μιχάλης Μητσός γράφει στις Αγιογραφίες

Ο Μιχάλης Μητσός υποστηρίζει ότι δεν γίνεται να είναι ποινικά κολάσιμος ο διάλογος και ότι οι δυο συνταγματολόγοι μπορούν να πείσουν ακόμα και όσους δυσπιστούν με την Ευρώπη τους συνομιλητές τους.

“Η κριτική (για να το πούμε ήπια) που δέχονται οι δυο καθηγητές εμπεριέχει έναν μεγάλο κίνδυνο. Να αρχίσει να αναπαράγεται από την άλλη πλευρά το δόγμα, “όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας” που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβερνούσε τη χώρα. Όχι, όποιος διαφωνεί με τη συγκάλυψη ή υποβάθμιση του σκανδάλου των υποκλοπών δεν είναι αναγκαστικά ΣΥΡΙΖΑ.”

Ο Πάσχος Μανδραβέλης στην Καθημερινή

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πάσχος Μανδραβέλης στην Καθημερινή:

“Το βασικότερο ερώτημα όλων είναι: εμείς ποια Ευρώπη θέλουμε και προς ποια Ευρώπη τραβάμε; Ναι μεν δεν ζούμε την κουτρουβάλα του πρώτου ξεαμήνου του 2015 αλλά υπάρχει και η μέθοδος της διολίσθησης. Πρέπει να αναρωτηθούμε: ταιριάζουν οι υποκλοπές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο; Προστατεύονται τα δικαιώματά μας όπως στη Γαλλία…Διότι το τίμημα του Μένουμε Ευρώπη είναι το ίδιο με της Δημοκρατίας. Η αιώνια επαγρύπνηση…”

Η Πανδώρα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Η Πανδώρα στα Νέα, δηλαδή ο Στέφανος Κασιμάτης, γράφει για την προσωπική διάσταση του θέματος. Δηλαδή τι επιδιώκει ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος:

“Ως προσωπικότητα ο Βενζέλος είναι αυτό που λένε ο αγγλόφωνοι λαοί “δύναμη της φύσεως. Κοινώς δεν κρατιέται, καθώς μάλιστα βλέπει την ευκαιρία που του προσφέρει η αβεβαιότητα των διπλών εκλογών. Ευκαιρία να γίνει χρήσιμος, δηλαδή να αποκτήσει ρόλο…Ο Βενιζέλος ως πολιτικός αυτό καταστράφηκε ενσυνειδήτως προκειμένου να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη. με τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη εκδήλωση καθώς και σε άλλες ανάλογου προσανατολισμού, θέλει να δείξει ότι μπορεί να μιλάει και – γιατί όχι- να συνεργάζεται με εκείνους που είχαν σκοπό να τον εξοντώσουν πολιτικά…

Οσο ο Βενιζέλος πλησιάζει την περιφέρεια του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο λεπτός και διακριτικός γίνεται στην κριτική του για την κυβέρνηση. Λογικό εφόσον ο σκοπός του είναι να πατάει σε δυο βάρκες.”

Ο Κώστας Γιαννακίδης γράφει ότι θα τους βάλει στη θέση τους…

“Εννοείται ότι ο Βενιζέλος θα πάει στην εκδήλωση που, έτσι όπως διαφημίστηκε, θα έχει και ευρεία απήχηση. Γι’ αυτό δηλώνει και “απελεύθερος” από κομματικά δεσμά, αποδεικνύοντάς το συνεχώς. Δεν είναι άλλωστε και ο τύπος που υπακούει σε τέτοιου είδους παραινέσεις –για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω αν υπακούει καν σε παραινέσεις τρίτων. Και η συγκεκριμένη εκδήλωση, τουλάχιστον έτσι όπως φαίνεται από τους συμμετέχοντες, δεν είναι κομματική. Αδυνατώ να κατανοήσω τις αντιδράσεις που, αν μη τι άλλο, έχουν μέσα τους ένα διχαστικό αντιδάνειο από εκείνη την περίοδο.

Αφήνω στην άκρη τη συμμετοχή του Νίκου Αλιβιζάτου, τον οποίο ο Βενιζέλος θα προσέβαλε αν απείχε από την εκδήλωση. Και να δεχθώ ότι ο τίτλος είναι κακός, ποτίστηκε με ειρωνεία από κάποιους που πολέμησαν το “Μένουμε Ευρώπη”. Πείτε μου στ’ αλήθεια, υπάρχει καλύτερος άνθρωπος για να πάει και να τους βάλει στη θέση τους;

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news