Κίνα: Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και το 2022

0
102
Κίνα:-Ο-μεγαλύτερος-εμπορικός-εταίρος-της-Γερμανίας-και-το-2022

Η Κίνα παρέμεινε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το 2022, σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη η ομοσπονδιακή υπηρεσία στατιστικής (Destatis).

Τα αγαθά κινεζικής προέλευσης που εισήχθησαν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το 2022 αυξήθηκαν κατά 33,6% φθάνοντας τα 191,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε αξία, σύμφωνα με τη Destatis. Παράλληλα, οι γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα κατέγραψαν αύξηση 3,1%, φθάνοντας τα 106,8 δισεκ. ευρώ.

Δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας ήταν οι ΗΠΑ, με όγκο εμπορικών συναλλαγών 247,8 δισεκ. ευρώ, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η γειτονική Ολλανδία.

Για πολλές γερμανικές βιομηχανίες-κλειδιά, οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα παρέμειναν κρίσιμες. Οι εξαγωγές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 5,5% στα 26,5 δισεκ. ευρώ, ενώ αντιστρόφως, οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 23,5%, στα 84,4 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τον ZVEI, σύνδεσμο εταιρειών του κλάδου.

Πολλά αγαθά που εισάγονται από την Κίνα είναι «εκ των ων ουκ άνευ για τη γερμανική οικονομία», ανέλυε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το ινστιτούτο για την παγκόσμια οικονομία του Κιέλου (IfW). Τα ηλεκτρονικά, για παράδειγμα οι φορητοί υπολογιστές, καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος, περί το 80%.

Εξάλλου το 85% των γερμανικών εισαγωγών σπανίων γαιών ή πρώτων υλών προέρχεται από την Κίνα. Η Γερμανία έχει επίσης υψηλό βαθμό εξάρτησης από την Κίνα όσον αφορά την εισαγωγή ιατρικών ειδών, ιδίως αναλγητικών και αναπνευστικών μασκών, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:Μητσοτάκης: Θα είμαστε αυτοδύναμοι στη 2η κάλπη – Ο Τσίπρας θέλει ν’ αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα

Τουρκία: 12χρονο αγόρι ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια 260 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8R – Δείτε βίντεο

Survivor All Star: Τρίτη και φαρμακερή για τον Κρις Σταμούλη, αποχώρησε από τον Άγιο Δομίνικο – Δείτε βίντεο