15.5 C
Athens
Tuesday, March 21, 2023

Ισραήλ: Πολιτική κρίση με την ακύρωση διορισμού του νέου υπουργού Εσωτερικών

Must read

More articles

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ακύρωσε την Τετάρτη τον διορισμό του υπουργού Εσωτερικών Αριέ Ντερί, ο οποίος είχε καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, απόφαση που έρχεται εν μέσω της εντεινόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ της νεοσυσταθείσας κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του δικαστικού σώματος της χώρας γύρω από το αμφιλεγόμενο σχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι Ισραηλινοί βουλευτές ψήφισαν βιαστικά νόμο, που ο Τύπος της χώρας ονόμασε «νόμο Ντερί», που έδινε το δικαίωμα σε ένα άτομο που είχε καταδικαστεί για διάπραξη εγκλήματος, αλλά δεν είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση, να αποκτήσει υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Ο σκοπός ήταν να επιτραπεί στον Ντερί να αποκτήσει μια θέση υπουργού την οποία εποφθαλμιούσε.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να αποπέμψει τον υπουργό, υπογραμμίζει το Δικαστήριο, υπενθυμίζοντας ότι ο Ντερί, αρχηγός του υπερορθόδοξου κόμματος Σας, είχε ανακοινώσει στις αρχές του 2022 ότι αποσύρεται από την πολιτική ζωή μετά την καταδίκη του για φοροδιαφυγή. Είχε δηλώσει ένοχος για φοροδιαφυγή ώστε να γλυτώσει τη φυλάκιση. Η αποχώρησή του από την πολιτική ήταν επίσης όρος προκειμένου να αποφύγει τη φυλακή.

Ωστόσο, ο Ντερί επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου και διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών και Υγείας στην κυβέρνηση που συγκροτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου υπό τον Νετανιάχου, με τους υπερορθόδοξους και ακροδεξιούς συμμάχους του. Με βάση την ενδοκυβερνητική συμφωνία εναλλαγής υπουργικών πόστων, ο Ντερί θα αναλάβει στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών.

Οι βουλευτές είχαν ψηφίσει στα τέλη Δεκεμβρίου τον «νόμο Ντερί» γιατί σύμφωνα με τους θεμελιώδεις νόμους του Ισραήλ που λειτουργούν ως Σύνταγμα, ένας Ισραηλινός πολίτης κατηγορούμενος -και κατά μείζονα λόγο καταδικασμένος- δεν μπορεί να καταλάβει θέση υπουργού.

Το δικαστικό σώμα είναι το μόνο στο Ισραήλ που μπορεί να ελέγχει την κυβέρνηση και να προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα, κάτι που έπραξε σήμερα μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου αποφαινόμενο για αυτόν τον διορισμό.

«Επίθεση στη δημοκρατία»

«Θα φροντίσουμε να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία με κάθε νόμιμο μέσο», ανέφεραν οι ηγέτες των κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού, σε κοινή τους ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου, που ελήφθη με 10 ψήφους υπέρ και μία κατά, «σοβαρή επίθεση στη δημοκρατία».

Το κόμμα Σας, το δεύτερο μεγαλύτερο του συνασπισμού με 11 βουλευτές, κατήγγειλε την «πολιτική απόφαση» του Δικαστηρίου.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Γιαρίβ Λεβίν ανακοίνωσε στις αρχές Ιανουαρίου ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα που περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας ρήτρας «παρέκκλισης» που επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να ακυρώσει μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αυτή η μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στην Κνεσέτ, σε άγνωστη ακόμη ημερομηνία, έχει στόχο να αυξήσει την εξουσία των εκλεγμένων αξιωματούχων έναντι των δικαστών και έρχεται σε μια περίοδο που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δικάζεται για διαφθορά σε μια σειρά υποθέσεων.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «αν δεν αποπεμφθεί ο Ντερί, η κυβέρνηση θα είναι παράνομη και μια κυβέρνηση που δεν σέβεται τον νόμο είναι μια παράνομη κυβέρνηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Γκέι ζευγάρι καταγγέλλει ότι διώχθηκε από ταβέρνα στο Ναύπλιο – «Ενοχλήθηκαν πελάτες» απαντά ο ιδιοκτήτηςΣυνελήφθη η λογίστρια του Παντσέρι – Κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος

«O πρίγκιπας Ουίλιαμ προτίμησε να βάλει ποδιά αντί να πάει στην κηδεία του Κωνσταντίνου» λένε οι Γερμανοί  

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Latest news